Malesef yazdıklarımın hiç anlaşılmadığını görüyorum çözümü yazdım ve bu uygulama sıkça yaptığımız bir uygulamdır .
Konuyu tekrar kısaca sorun ve çözüm olarak özetlemek istiyorum.
Yukarıda yazdığım gibi sorun nötr-toprak arasındaki gerilim değildir.İlk yorumumda yazdığım sebeblerden sorun Nötr hattında oluşan gerilim dir. Tekrar söylüyorum toprak burada referastır. ölçü aletinin bir ucunu toprağa diğerini nötr hatına tutarak ta yaklaşık değeri görürüsünüz.
Kondansatör konusunuda açıklayayım.Gene temel mühendislik bilgilerinize hatta lise fizik elektrik konularına dönerseniz yapılanın 0,5 mikro farad kondansatörün depoladığı enerji sonucunda oluşan potansiyel değerinin okunması olduğunu görürsünüz.yaptığınızı kağıt kalem alıp çizin daha iyi anlayacaksınız iki iletken arasında bir kondansatör dür bağlantı.Birinde örnek olarak 7V gerilim diğeri toprak(referans 0) okunan iki iletken.Siz bazı arkadaşların yaptığı gibi Nötr-toprağı birbirine bağlayarak sıfırda okuya bilirsiniz bu gerilimi. Ama konu hakında bilgisi olan birisi için bu inandırıcı olamaz ve yapılanı anlar.Yani ölçmede yanılmadır.Sorunun çözümü değildir.Sorun nötr ve toprak arasında değildir çünkü tüketilen enerjinin kalitesinin yalın olarak üç fazın ve nötr hattının arasındadır. Böyle bir şeyi bir ünüversite hocasının tavsiye etmesi utandırıcıdır. Çünkü bu yazdığım gibi yanıltmadır. Sıfır volt değil 0,8 volt okunması sağlanarak inandırıcık sağlanmış firma yetkilileri bilgi eksikliğin yanıltılmıştır.Ve kurnazlık yapılmıştır.
Yeni keşiflere elbette ihtiyaç var ama kurnazlıklara değil bu konu sık raslanan ve çözülen bir güç kalitesi sorunudur.
Amacınız Sorunu çözmekse;
1-Sağlılı bir topraklama sisemi oluşturun.
2-Kablo kesitleriniz mühendislik hesapları ve ölçüme dayalı doğrı seçim olarak yapın.
3-Nötr kesitini faz kesiti ile aynı seçin.
4-Siteminizi güç analizörü ile tetkik edin.
5- Hassas bilgi işlem ve elektronik güç sistemleri için maliyet kazanç hesabı yaparak bilinen ve uygulanan harmonik filtre(ABB TAVSİYE EDERİM) KULLANARAK sadece bu sorunu değil faz dengesi kompanzazyon gibi sorunu ABB HORMONİK FİLTRE RÖLE DÜZNEĞİ İLE ÇÖZE BİLİRSİNİZ.
Sebep sonuç ve çözüm budur. Kafasında aydınlanmayan nokta olan arkadaşları cevaplaya bilirim saygılar