1-büromuzda yapmış olduğum toprak ölçümünde(nötr-toprak arası) topraklamanın 2.0V ile 3.0V arasında değiştiğini gördüm.sizce normalmi?
2-bir başka hattın topraklamasına baktığımda da (toprak-nötr arası) 77V olduğunu gördüm bunun nedeni nedir?
1-büromuzda yapmış olduğum toprak ölçümünde(nötr-toprak arası) topraklamanın 2.0V ile 3.0V arasında değiştiğini gördüm.sizce normalmi?
2-bir başka hattın topraklamasına baktığımda da (toprak-nötr arası) 77V olduğunu gördüm bunun nedeni nedir?
Başka hat dediğiniz hat için çektiğiniz kablodan ne besliyorsunuz ööle kablo kaç metre yaklaşık, ucunda ne var? kablonun kesiti ne. Eğer kablo çok uzun değilse, kabloya göre çok büyük bir yük bağlamışsınız.
Söylediğiniz durumda (nötr hattı üzerinde geçen akım X nötr hattının direnci ) nötr hattı üzerinde 15-20 V gerilim olması normal. Ama 77 V diyorsanız izolasyon probleminiz vardır. Kullandığınız elektrikli aletlerin birinde veya 3lü priz de felan izolasyon problemi olabilir. Bunu da eletleri teker teker prizden sökerek veya takarak nötr geriliminin değişmelerini kontrol ederk bulabilirsiniz.
NOT= Bu arada o kadar çok yüklü cihazı aynı kabloya bağlamak allah korusun aşırı ısınmadan yangına bile sebebiyet verebilir. Bence o uygulamayı değiştirin.