topraklamamız gercekten sorunlumu ?

cosfimetre

Üye
Katılım
11 Ocak 2008
Mesajlar
35
Puanları
1
Yaş
40
Mb. Çalıstığım işyerinde topraklama mevcut fakat aldığımız cihazlar, kendi baskı ambalaj makinalarımız arızalanınca tedarikci firmalar topraklamanız iyi değil diyerek Bakım ücreti alıyorlar.. peki ben bunu nası ölçerim ? kendi megerim yok sadece Avometrem var . toprakla nötr arası 5V u geçmezse iyidir deniyordu . Birde mesela parayı bayıldık ve EMO ya ölçtürdük ve sınırın üstünde çıktı. nasıl düzeltiyoruz . EMO şuraya kazık çak filanmı diyor yoksa kendi raporlayıp gidiyormu ?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Arkadasim emonun topraklama olcumu yapan iyi ekipleri var.Sen topraklama kaziklarini yada levhani hazir eder ve toprak olcumunun sonucuna gore kaziklari cakarsin ve yeniden olcum yaptirabilirsin.O zaman bir daha cagirmana gerek kalmaz diye dusunuyorum

Iyi Calismalar
 
Merhaba arkadaşım,
EMO gelir tespit-teşhis ve akabinde uygun görülürse müdehale eder. Yani biraz masrafı olacaktır. Ama topraklama konusunda en iş bilir yetkililerdir. Alıcılarınızın yani cihazlarınızın şase ve nötr bağlantı noktalarında da gevşeklik ve de oynama olmamasına özen göstermelisiniz. Zannediyorum yoktur belki böyle bi durum fakat yine de ön tedbir almalısınız. Kontrollerinizi iyi yapın ve kurulu olan tesisatınızın muayenesini yaptırın. Daha verimli ve de belli standartlar çerçevesinde üretim için bunlara özen göstermek gerekir. Saygılarımla....
 
Daha önce yapılan topraklamada levhalar galvanizli ise, levha zamanla çürüyecektir (Topraklamada tuz kullanılmış ise çürüme daha hızlı olacaktır).
kasimyilmaz'ın da bahsettiği gibi, bazen levha (veya kazıklardan) makinalara kadar gelen kısımlardaki eklerde temassızlık gevşeklik olması da ssistemi olumsuz etkiler.
Bazı makinalar, işletme topraklamasının direnci (nötr) yüksek olduğunda kendini korumaya geçerek çalışmıyor. Sizin şanssızlığınız varmış.

Levha-kazıktan önce şunu bir deneyin:
Topraklama barasından bir kablo çekip, binanın metal aksamına irtibatlandırarak, (Demir kapıların beton içindeki kısmı gibi, temel demirleri gibi, duvarlar arasında demir babalardan kolonlar varsa buralara... boya, pas gibi etkenleri temizleyerek yapın işlemleri) topraklamayı kuvvetlendirebilirsiniz.

Önce faz- toprak arası voltajı dijital voltmetre ile ölçün. Sonra irtibatları yaparak (hiç olmazsa değdirerek) tekrar faz-toprak voltajı ölçün. Eğer, topraklamadan sonra voltaj artmış ise işlemler başarılı olmuştur.
 
ya arkadaşlar neden işin çakallıklarını sölüyorsunuz şunun olurunu ne güzel anlatmışlar bırakın bu olmaz işleri binanın demirine bağlayıp topraklama elde etmek iyi bişey olsaydı elektrik kurumu harıcen topraklama istemez herkes evinden bir demir bulup bağlardı bunun bir sakıncası varki tavsiye etmiyorlar istersenniz size birkaç sakıncasını yazabilirim birtanesini siz istemeden ben söleyeyim binanın demirinin zayıflamasına neden oluyor mesela dersek gelişmiş ülkelerde binaları yıkarken yüksek amperli düşük voltaj kullanıldığının biliyrsunuz sanırım başka isterseniz daha birçok sayabilirim daha fazla başınızı ağırtmayayım saygılarımla
 
seha_elektrik ' Alıntı:
ya arkadaşlar neden işin çakallıklarını sölüyorsunuz

Bahsettiğim işin çakallığı değildir. Eşpotansiyel Dengeleme hakkında bilginiz var mı bilmiyorum.
Ayrıca mesajımda da demişim ki :
Levha-kazıktan önce şunu bir deneyin:
Hem temel topraklaması yapılırken, yerleştrilen galvanizli şeritler temel demirleriyle birleştirilir, potansiyel dengeleme barasına irtibatlandırılır zaten. Bilginize.

YÖNETMELİĞİ BİR OKUYUN ÖNCE!!!

https://i.kontrolkalemi.com/7/topraklama_yon_kisim_1.pdf

Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği (1.Kısım)
BİRİNCİ BÖLÜM
...
...
b) Topraklamaya ilişkin tanımlar:
24) Potansiyel dengelemesi: Potansiyel farklarının ortadan kaldırılmasıdır. Örneğin, koruma iletkenleri ile iletken borular ve iletken yapı bölümleri arasında ya da bu borularla yapı bölümleri arasındaki potansiyel farklarının giderilmesi amacıyla yapılan düzenlemelerdir.
...
...
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Alçak Gerilim Tesislerinde Topraklama

Alçak Gerilim Tesislerinde Dolaylı Temasa Karşı Koruma
2) Potansiyel dengeleme:
i) Ana potansiyel dengeleme: Her binada, aşağıdaki iletken bölümler
potansiyel dengeleme hattına bağlanmalıdır.
- Ana koruma iletkeni,
- Ana topraklama iletkeni ve ana topraklama bağlantı ucu,
- Gaz, su gibi bina içindeki besleme sistemlerine ilişkin metal borular,
- Yapısal metal bölümler, uygulanabiliyorsa merkezi ısıtma ve
iklimlendirme sistemleri.
Bina dışından başlayan bu gibi iletken bölümler, mümkün olduğunca bina
içinde, girişlerine yakın noktalarında irtibatlandırılmalıdır.
...
...
 
Merhaba arkadaşlarım,
Genç arkadaş ım sana ayrıca içimden teşekkür etmek geldi. Bu işler işin çakallığı değildir. Çakallık yapılmaz zaten elektrikte! Konuyu irdeledeğin ve göstermiş olduğun örneklerinde için ayrıca sağol. ben yukarda da sözlerimde bahsettiğim gibi unsurları da unutmamak gereklidir.( EMO gelir tespit-teşhis ve akabinde uygun görülürse müdehale eder. Yani biraz masrafı olacaktır. Ama topraklama konusunda en iş bilir yetkililerdir. Alıcılarınızın yani cihazlarınızın şase ve nötr bağlantı noktalarında da gevşeklik ve de oynama olmamasına özen göstermelisiniz. Zannediyorum yoktur belki böyle bi durum fakat yine de ön tedbir almalısınız. Kontrollerinizi iyi yapın ve kurulu olan tesisatınızın muayenesini yaptırın. Daha verimli ve de belli standartlar çerçevesinde üretim için bunlara özen göstermek gerekir. ) Zaten bundan sonra Genç Arkadaş isimli kardeşimde konuyla ilgili güzel bi bilgi vermiş. Arkadaşlar konuları lütfen dikkatle okuyalım ve de üsluplarımıza özen gösterelim. Bunu rica ediyorum. Çakallık makallık işi değildir Elektrik işi. Teşekkür ederim iyi çalışmalar diliyorum...
 
sayın seha_elektirik topraklama iletkenlerinin bina kolon ve benzeri demirleri iilişkilendirilmesi (teması halinde) bina demirlerinin incelmasinden söz etmişsin ama örneğin temel topraklaması yapımında mutlak suretle topraklama iletkeni ile bina demirleri ilişkilendiriliyor bu şekilde binanın demirleri zamanla inceliyormu veya topraklama yönetmeliğini çıkaran insanlar bunu bilmiyorlarmı senden bizleri bu konuda aydınlatman için açıklayıcı bir cevap istiyorum arkadaşım ama lütfen bu sözlerimi eleştiri olarak kabul etme sadece bu konuda aydınlanmak istiyorum.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…