Torna için hızlı takım değiştirme aparatı

askinaslan

Katılımcı Üye
Katılım
18 Haz 2010
Mesajlar
480
Puanları
56
Konum
Sakarya
QCTP diyiyorlar buna ecnebiler. Aslında çok güzel bir alet her seferinde farklı kalem bağladığında yok yüksekliğini ayarla yok boyunu ayarla derdi yok. Şimdi kabaca tasarladım tahminime göre 20 adet takım tutucu yapacağım. İsteyen varsa parasolid olarak paylaşabilirim çizimleri.
 
üstad dörtgözle bekliyoduk konuyu hayırlı olsun çizimler bizede lazım olacak.
 
üstad dörtgözle bekliyoduk konuyu hayırlı olsun çizimler bizede lazım olacak.
şimdi buna pazartesi yada salı soğuk çekme demir almam lazım. ilk etapta gövdeyi işleyip sırası ile eksantirik parçayı ve milleri falan derken sıra ile gidecek inşallah. bende cnc frezede var onda işlemeyi düşünüyorum. yada arkadaşların genelinde cnc router var acaba router da işlesem de sizlerde yapabilirsiniz diyeceğim ama 60 derece kırlangıç frezeyi roter yemez gibime geliyor. mecburen frezede işleyeceğiz.
 
Bende CNC router ve torna desteği ile bu aparat dan yapıyorum. CNC router de çok ağır ilerlediği için proxxon mini frezenin tablasını söküp tornaya bağladım ve orada işliyorum. Düz kanalları elmas çakı ile çok rahat işledim. Kırlangıç kanallar biraz sıkıntı. Çelik çakı 1 kanalda körlendi. 60 derece açılı değiştirilebilir elmas uçlu saplı tarama kalemi araştırıyorum. Çelik çakıya oranla biraz daha pahalı olacak ama en azından köreldiğinde uçlar değiştirilebilir.
 

Ekli dosyalar

  • IMG_20180218_220914.jpg
    227.2 KB · Görüntüleme: 84
  • IMG_20180218_220930.jpg
    276.3 KB · Görüntüleme: 83
Aslında kırlangıç frezenizin resmi olsaydı iyiydi. Deviri olabildişince düşük tutup ilerlemeyi yüksek tutmak lazım muhtemelen hss kırlangıçtı sizinkisi. Hani öyle 3000, 4000 devir çok fazla. Bunların insert olanları var ama sap kısımları çok kalın muhtemelen sizin pensler onu tutamaz. Er 25 yada er32 pens takımı lazım. Bu arada kırlangıç yuvaları düz kanallara çok yaklaştırmışsınız en az aralarında 5 mm olsun. Piston sıkıştırma kuvveti uygulayınca bombe yapmasın.
 
Kırlangıç çakı hss . Kırlangıcı tornada açtım. Resimdeki aparatı kullanarak. Devir sayısını 2400 tuttum. Yalnız zemin farkından dolayı çakı zemine biraz fazla daldı. Çıkarana kadarda yandı sanırım. Uç köşelerde yuvarlama yaptı çakının. İlk parçanın kanalını çok kolay açmıştı, ona güvenerek zemine dalınca çakı köreldi. İnternet araştırmalarımda hem kırlangıç, hemde tarama olarak küçük ebatlarda değiştirilebilir elmas uçlu saplı tarama başlıkları görüyorum. Bunlar sanırım işi daha kolaylaştırır. Elmas uçla hss uç kesimde bayaa fark ediyor.
 
https://tr.aliexpress.com/item/Bran...32612862623.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6vx9Ra

bende bundan bir tane var zamanında alırken sap çapına bakmamışım er 20 pense uymuyordu.
deneme maksatlı tornada kalemliğe 0.5x2 cm lik lama demiri bağlayıp aynaya kırlangıç frezeyi taktım 0.2 paso ile 600 devirde yüzey taraması yaptım güzel oldu acaba 2400 devirdemi fazla.
@DiGiTaLmEn freze tablasını nasıl bağladınız detaylı resim atabilirmisiniz bende kalemlik yerine bir mengene alıp bağlamayı düşünüyordum ama aşağı yukarı hareket sağlayamam bu şekilde.
@askinaslan routere göre tornanın daha rahat işlemesinin sebebi nedir daha rijit bir yapı olmasındanmı acaba yoksa düşnüyorum benim cnc router daki spindle 1.4KW torna ise 0.75 KW ama tornada çelik rahat keserken routerda hiç çelik işlemedim ama işlediğim aluminyumları düşünürsek çelik işi bayağı zorlaycak gibi.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…