Torna için hızlı takım değiştirme aparatı

Kırlangıç çakı hss . Kırlangıcı tornada açtım. Resimdeki aparatı kullanarak. Devir sayısını 2400 tuttum. Yalnız zemin farkından dolayı çakı zemine biraz fazla daldı. Çıkarana kadarda yandı sanırım. Uç köşelerde yuvarlama yaptı çakının. İlk parçanın kanalını çok kolay açmıştı, ona güvenerek zemine dalınca çakı köreldi. İnternet araştırmalarımda hem kırlangıç, hemde tarama olarak küçük ebatlarda değiştirilebilir elmas uçlu saplı tarama başlıkları görüyorum. Bunlar sanırım işi daha kolaylaştırır. Elmas uçla hss uç kesimde bayaa fark ediyor.
2400 çok fazla bir devir. 600-1000 devir arası normal. körelen çakıyı bilettirebilirsiniz aslında. insert uçlu kırlangıçlar biraz tuzlu gelebilir. veya siz yapın insert uçlu kırlangıç frezeyi.
https://tr.aliexpress.com/item/Bran...32612862623.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6vx9Ra

bende bundan bir tane var zamanında alırken sap çapına bakmamışım er 20 pense uymuyordu.
deneme maksatlı tornada kalemliğe 0.5x2 cm lik lama demiri bağlayıp aynaya kırlangıç frezeyi taktım 0.2 paso ile 600 devirde yüzey taraması yaptım güzel oldu acaba 2400 devirdemi fazla.
@DiGiTaLmEn freze tablasını nasıl bağladınız detaylı resim atabilirmisiniz bende kalemlik yerine bir mengene alıp bağlamayı düşünüyordum ama aşağı yukarı hareket sağlayamam bu şekilde.
@askinaslan routere göre tornanın daha rahat işlemesinin sebebi nedir daha rijit bir yapı olmasındanmı acaba yoksa düşnüyorum benim cnc router daki spindle 1.4KW torna ise 0.75 KW ama tornada çelik rahat keserken routerda hiç çelik işlemedim ama işlediğim aluminyumları düşünürsek çelik işi bayağı zorlaycak gibi.
router ile torna arasında birkaç fark var aslında. bunların en önemlisi torna düşük hızlarda bile yüksek tork değerlerine rahatlıkla ulaşır. ya kayış kasnak sistemi vardır veya dc motor vardır, dc motorlar düşük devirlerde bile yüksek tork verir. ikinci sebep ise gövde yapısı router ile kıyaslanamayacak kadar kuvvetlidir.
 
lama demiri bağlayıp aynaya kırlangıç frezeyi taktım 0.2 paso ile 600 devirde yüzey taraması yaptım güzel oldu acaba 2400 devirdemi fazla

600 devir bile fazla olabilir. Metalin cinsine göre tanımlanmış yüzey hızına, frezenin çapına, alaşımının cinsine, ağız sayına (kırlangıç frezeler çok ağızlı!) bağlı talaş yüküne göre hesap yapmaya alışmamız gerekiyor. Bu hesaplarda kullanılan tabloların (Metalin cinsine bağlı yüzey hızı) ardında önemli ve uzun süreli bir bilgi birikimi var, önemini yadsırsak en azından yüksek maliyetli frezeleri kısa sürede kaybederiz. Çok zor da gözükmüyor, zamanla hesap yapmadan da büyük oranda doğru değerlere yaklaşabilir hale gelebiliriz.

Talaş yükünden de spindleın olması gereken min. kW değeri de hesaplanabiliyor, kontrol edilebiliyor. Amatör yapımı makinalarda spindle gücünün sınırından önce tırlama, rijitlik sorunu ortaya çıkıyor. Yukarıdaki hesaplarda dalma derinliği doğrudan hesaba katılmıyor ancak tablo hazırlanırken belirlenen bir maks. dalma derinliği kabulü var, örneğin çap kadar. Yine pratikde amatör makinaların dalma derinliği bu maksimum değerin çok altında kalıyor.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: akg
Marka bir takım aldıysanız üreticiden takımın kesim hızları için tablo isteyebilirsiniz. Bu tablolar üreticilerde var bu değerleri makinenizin rijitliğine göre değiştirip kullanabilirsiniz. Ben Makina Takım'dan almıştım bir kaç takım mail ile bu takımların tablosunu istedim tabloyu gönderdiler. Bu tabloya göre kesim yaptım ve sonuç çok iyiydi.
 
  • Beğen
Tepkiler: akg
@DiGiTaLmEn freze tablasını nasıl bağladınız detaylı resim atabilirmisiniz bende kalemlik yerine bir mengene alıp bağlamayı düşünüyordum ama aşağı yukarı hareket sağlayamam bu şekilde.
Frezedeki mikro tablayı dağıtmadan 4 vidasını söküp aldım. Tornanın kalem takılan yerine uygun ek bir tabla daha yaptım ve mikro tablayı yaptığım tablaya vidaladım. Elimde küçük hassas mengene vardı. O mengeneyi de mikro tablaya kanallarından vidaladım. Kızaklar da ki boşluğuda tatlı sıkı aldım. Gayet güzel çalışıyor. Sola-sağa, yukarı-aşağı istediğim gibi ayar yapabiliyorum Mikro tablanın izin verdiği ölçüde.
 
Torna üzerinde bu şekilde duruyor.
 

Ekli dosyalar

  • IMG_20180219_223128.jpg
    IMG_20180219_223128.jpg
    257.2 KB · Görüntüleme: 59
  • IMG_20180219_223144.jpg
    IMG_20180219_223144.jpg
    248.7 KB · Görüntüleme: 55
Benim tornayı CNC'ye çevirdikten sonra ıskartaya çıkarttığım sportunu senin yaptığın gibi kullanabilirim. Hiç aklıma gelmemişti bu şekilde kullanmak.
 
Benim tornayı CNC'ye çevirdikten sonra ıskartaya çıkarttığım sportunu senin yaptığın gibi kullanabilirim. Hiç aklıma gelmemişti bu şekilde kullanmak.
Bağlantıyı en aza düşürmek en hassas çalışmayı sağlar. Ek aparatlarla parça üstüne parça değilde. Drek sportun şasesi üzerine montalayabileceğimiz sağlam destekli bir aparat daha doğru olur.
 
http://s.aliexpress.com/3QryQvyI?

Bende bir kaç gündür bakıyodum şu çin malı koordinat sehpasına ama emin olamadım çok dandik olacak sanırım, esneme oldukça fazla olabilir. Proxxonun sehpası aluminyummu esneme nasıl daha önce L köşe ile bir parça 30x60 sigma profilde denedim esneme fazla oldu sanırım L biraz ince kaldı gerçi esnemese bile yukarı aşağı hareket etmeyeceği için çok işime yaramayacaktı.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,168
Mesajlar
933,948
Kullanıcılar
453,296
Son üye
UFUK ATAGÜN

Yeni konular

Geri
Üst