Torna tercihi. Sieg vs Optimum

carsinin adini bilmiyorum ama tarif edeyim
Ist karakoyden taksime cikan eski bi telefetikli tunel var onun giris kapisinin tam karsisinda yolun obur tarafinda eski bi han var icinde butur eski masa ustu torna masa ustu matkap gibi ikinci el hobi amacli makine satiliyor bende tessan tos torna var 2 mt lik
 
Herhalde daha küçük tornalar ile sert metal (demir, yumuşak çelik vs.) işlemek de imkansız olmuyorsa bile sıkıntılı bir hale geliyordur yanlış mı düşünüyorum?

Sıklıkla çelik işleyecekseniz, bu makinalar kısa süre içinde size saç baş yolduracaktır. Çelik için güçlü, ağır makina lazım.

Büyük çoğunlukla işiniz aluminyum, pirinç, plastik ise ve nadiren küçük çelik parçalar işleyecekseniz o zaman bu makinalar iyi hizmet eder size.
 
Jetco jml 2305 öneriniz için teşekkür ederim. Bunu da değerlendireceğim.
Peki bu makinaları daha sesssiz hale getirmenin yöntemleri var mıdır?

Çelik belki çok nadir olacak ama demir işlemek isteyeceğim kesinlikle.

Oralarda çok gezdim bir allahın kulu da sormama rağmen var böyle bir şey demedi. Çok teşekkür ederim en yakın zamanda bir gezintiye çıkacağım bahsettiğiniz yere. 2 mt her ne kadar yer sorunum olmasa da benim için çok büyük olur. Açıkcası bunu 5. kata çıkarmam gerekecek o bile başlı başına bir dert olur.
Bu arada daire içinde kullanan arkadaşlar sesi ve ses dağılımını azatlmak için ne gibi yöntemler kullanıyorlar bu konuda da bilgi almak isterim.

Hocam maalesef daha 40-50 hrc ne demektir bunları bilecek kadar işin içinde değilim, en azından alüminyum dan daha sert metalleri işleyebilmek.
Demek istediğiniz sanırım vida mili yumuşak metal den dolayısı ile de zamanla dişler arasında boşluklar oluşuyor doğru mu anlıyorum?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Jetco jml 2305 öneriniz için teşekkür ederim. Bunu da değerlendireceğim.
Peki bu makinaları daha sesssiz hale getirmenin yöntemleri var mıdır?

ses mutlaka olacaktır. eğer daire içerisinde kullanacaksanız bu dediğiniz makinelerin hepsi iyi gürültü çıkaracaktır. sesi kesmenin en basit yolu kullanacağınız odaya yalıtım yapmanız. ayrıca makineyi kuracağınız sehpanın ya altına titreşim emici takozlar koyacaksınız veya sehpayı sağlam bir ağaç sehpa yapmanız lazım.

çelik işlemeye gelince malzeme sert makine gövdesi çok sağlam olmadığı zaman mutlaka titreşim yapacaktır. bu titreşimde gürültü olarak ortama yansıyacaktır öyle ki bazen kulaklık takmak bile gerekiyor. demir olarak her türlü malzemeyi rahatlıkla işlersiniz ama alaşımlı çeliklerde uygun kesici uç ile bile gürültü artacaktır bu kaçınılmaz oluyor.
 
Çelik belki çok nadir olacak ama demir işlemek isteyeceğim kesinlikle.

Sanayide katkısız demir bulamazsınız, bulunan malzeme her zaman değişik katkı oranına sahip çeliktir. Sizin demir diye düşündüğünüz, ve sanayide lama, çubuk, profil olarak satılan ürünler aslında düşük karbonlu çeliktir.

Daha sert olan çelikler daha yüksek karbonludur ve tornada işlenmeleri için güçlü makina, uygun kesici uç ve sizi kıvılcımlardan koruyacak önlemler gerekir. Genelde ürünler düşük karbonlu çelik olarak işlenir, sertleştirilir ve sonra da taşlamaya girer.

Aşkın beyin önerisi bu durumda çok mantıklı, jetco JML çok güzel işinizi görür. Veya bir kere alayım, bütün tornalık işimi görsün diyorsanız, 1metrelik bir torna alın Ben 7 yıl önce şu makinayı aldım. Çok memnunum ve hiç sanayiye iş götürmek durumunda kalmadım

http://www.zhongyang-engrg.com/catalog/nllgz141.htm

 
Çok isterdim lakin pek mümkün gözükmüyor. Apartman herne kadar akrabalardan oluşsa da kapının önüne koyalar bu makinayı yukarı çıkartırsam Çıkartmak için vinç falan da gerekir. Duvar kırmak gerekir vs. vs.
 

Apartman daire ise zaten zemin de taşımaz ... Benim bahçede bir prefabrik kulübe var, makina orada. Jetco JML 2305 çok güzel bir makina. Çelik için de kesme derinliğini ve ilerleme hızını azaltarak işinizi görebilirsiniz. HSS'den çok keskin kalemler bilerseniz daha iyi sonuç alırsınız, hazır katerli kalemlere pek özenmeyin derim. Kalerli kesiciler, çok az kesme derinliği ve ilerlemede iyi sonuç vermiyor.

1.5 ton diyor

benim araba 1.2 ton.. nasıl oluyor ya

Aslında sahibinden.com dan 40 yaşında bir Okuma LS tornayı alacaktım, birkaç saat ile kaçırdım. Bu torna 1250mm idi ve ağırlığı da 2.8 ton Ama makina şiir gibiydi, üstelik de benim aldığım çin malı makinanın üçte biri fiyatına idi

http://www.lathes.co.uk/okuma/
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…