Torna yapmak

Bunların hiç birinde dişli kullanmamışlar. Daha doğrusu bu tornalar dişli (de) kesmek amacıyla yapılmamış.
 
Gövde imalat konusuna gelince o da ayrı bir sorundur. İster kaynaklı ister döküm olsun gövdeyi yaptıktan sonra normalizasyon tavlaması gerektirir veya uzun bir süre dinlenmeye bırakmak gerekir. Çünkü imal edildikten iç gerilmeleri almazsanız zamanla çarpılma yapar, ölçüden kaçma yapar. Dişli olayına girince de başka sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Mesela hız kutusu iki mil üzerinde kaymalı dişlilerden oluşur. Bu dişlilerin diş kenarlarının yuvarlatılması gerekir. Ayrıca eksen ölçüsü aynı olacağından bazı dişlileri uydurmak için tashih edilmesi gerekecek. Bunu anlayan dişlici sayısı da çok az.
 
http://littlemachineshop.com/products/product_view.php?ProductID=1523

Bir de böyle bir dişli takımı var fakat modül 1. En fazla 1 metrelik tornaya (henüz uzunluğa karar vermedim) modül 1 dişliler dayanır mı sizce? 1.5 daha iyi olur sanki.

@mckayrak
Gövde için aklımda bir kaç fikir var. Solidworks çizimlerimi bitirince (henüz başlamadım) paylaşıp fikirlerinizi alayım.

Teşekkürler.
 
Norton kutusu yapmak için yerli olur ama fener mili için yetmeyebilir. Tabii tornada nasıl parçalar işleyeceğinize de bağlı. Tornalardaki punta mesafesi her zaman tornanın gücünü belirlemez.
 
Norton kutusu yapmayacağım. Fotoğraftakine benzer bir dişli kutusu düşünüyorum.

 
Norton kutusu daha kolay gibi görünüyor. Bu tarz tornada çalışmıştım. Dişli değiştirmek tam bir zulüm...
 
hımm. Norton kutusu fotoğraflardan bana zor gibi geldiği için yeltenmedim. Bir inceleyeyim, belki dediğiniz gibi kolaydır.
 
Bunu yapmaya kalkarsam beni canımdan bezdirir. Yukarıdaki dişli takımını aldım diyelim. Fotoğrafın solundaki dişlileri de bulmak lazım. Bir de bu sistemde slide reverse işi nasıl yapılıyor anlamadım. Makineyi kullanıp anlamak lazım ama böyle bir imkanım yok ne yazık ki.

 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…