Geçmiş olsun. Trafonuzun yanmasının nedeni ise bence primer aşırı akım ve toprak koruma rölesinin iyi ayarlanmadığından diye düşünüyorum.
Sn. hemmuhhemtek, büyük güçlü trafolarda kesici var. Dediğiniz gibi ana TMŞ'nin olmadığını düşünelim. Enerji kesimi için önce kesiciyi açarız değil mi?
Fakat gücü 400kVA ve altı olan trafoların tamamında kesici mevcut mu ülkemizde? Enerji kesimi için önce yük atmak gerekir. Diyecesiniz ki; Madem yük atılacak, enerji de tamamen kesileceğine göre tali çıkışların TMŞ'lerini indirelim ve bu şekilde bütün yükleri atalım. Sonra da trafo enerjisini keselim "ayırıcı" ile. Oldumu şimdi...
Ben neden tek hamle gerektiren yerde birden fazla hamle yapayım. Ben neden alçak gerilime müdahale edebileceğim yerde, yüksek gerilime müdahale edeyim?
Sn. fahri yetiş'in dediği olay çok doğru. Trafo korumaları tam anlamıyla dört dörtlük çalışamıyor maalesef ülkemizde (Paradan kaçmayıp masraf yapılan ve azimle kontrol altında tutulan yerler hariç).
Mantık çerçevesinde düşünüldüğünde sizin düşünceniz tutarlı. Ama pratik çerçevesinde düşünüldüğünde ise gerçekten de korkutucu...
Trafonun çıkışına ana kesici (TMŞ) koymadınız diyelim. Peki oluşabilecek faz-faz kısa devresi veya faz-toprak kısa devresinde trafoyu nasıl koruyacaksınız.
Özellikle faz toprak kısa devresi durumunda giriş kısımındaki Tmş açma kararı verene kadar trafo yanar.
Unutmayalım, önlemek ödemekden ucuzdur.
Trafonun çıkışına ana kesici (TMŞ) koymadınız diyelim. Peki oluşabilecek faz-faz kısa devresi veya faz-toprak kısa devresinde trafoyu nasıl koruyacaksınız.
Özellikle faz toprak kısa devresi durumunda giriş kısımındaki Tmş açma kararı verene kadar trafo yanar.
Unutmayalım, önlemek ödemekden ucuzdur.
ag ana baraya direk bağlı parafudurlar vardır.bunlar arızalanıp kısa devre olurlar. ayrıca hüçre binasında ufak tefek bakım yapılırken trafo og uçlarını topraklama yapmayanlar olur.yani ihmal ederler. ag ana şalteri de indirmez ise,ag den gelecek yıldırım,ters besleme gibi durumlarda çalışan kişi için büyük tehlikedir.ana şalter pratiklik sağlar.