Trafo Güç Hesabı

Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.


ufo var her evde o yüzden 1160W yetmez
 
ufo var her evde o yüzden 1160W yetmez

her evde ufo olduğu yanlış bi kanaat çünkü benim evimde yok:
eğer öyle bir şey olsaydı tedaş'ın trafo merkezleri patır patır patlardı.
bu ülke çok zengin bi ülke değil.enerji bakımındanda dışa bağımlılık olduğuna göre teknik elemanların attıkları her adımı iyi analiz etmesi gerekir.
temel prensip Y.D.İ.S.D.U formülüdür.
yani
yeteri derecede iyi son derece ucuz.
aydınlatma projelerinde temel topraklama işlemi için her ne kadar galvaniz şerit gösteriyorsakda elektrikçi kardeşlerim yok işçiliği zor,yok şu yok bu
sebebden dolayı gömüyorlar temelin içine güzelim bakırı.
sözün özü 400kVA'lık trafo bal gibi yeter.
boşu boşuna havayı ıstmaya,demir kayıplarını artırmaya,kablo kesitlerini ve açma elemanlarının kapasitesini yüksek tutmaya gerek yok.
 
Arkadaşlar konu güzel. Ama yeterli bilgi yazılmamış gibi. Geçenlerde yaptığımız bir toki inşaatı için taşeron arkadaş enerji başvurusunda bulundu. Toki inşaatı 688 daire+11 Kapıcı dairesi mevcut. bunun için başvurada bulunduğu güç 1250 kVA oldu. Ben az değilmi diye sordum. Onlarda burdaki elektrik iaderesinin tarafo gücü hesaplarında daire başı 1-1,5 kW hesapladığını ona göre bu gücün çıktığını söylediler. Altyapıda ise biraz daha farklı düşündüklerini gücün daire başı 3 kW olduğunu söylediler. Bence bir hesap yaparken hangi kuruma başvuruda bulunacaksanız ilk önce o kuruma giderek bir bilgi almanız daha doğru gibi geliyor.
 
Özellikle toplu konut vb. çok abonelerin olduğu yerlerde,bir de (sanırım başka bir konuda bu meseleye değinmiştim.) bulunduğunuz yöredeki dağıtım şebekesinin onay merciinde bulunan kişinin bilgi kapasitesine bağlı olan bir durumdur.Üniversitelerde trafo güç hesabı yapılırken talebin talebi metodu öğretilir ve emo'nun misem çerçevesinde verdiği smm kursunda da üstüne basa basa değindiği bu metoda rağmen,bazı özellikle de özelleştirilmiş dağıtım şirketlerindeki görevliler sadece tek bir talep gücü hesabı yapılarak güç tayini yapılmasını istemekte.İşin doğrusu talep-talep giderek çözüm bulmak ama işinizi sağlama bağlamak için onay merciindeki makamlara bir danışmanız sizin yararınıza olacaktır.

Sallamasyon olarak da şu güç yeter bu trafo kurtarır diye birşey olamaz.O zaman mühendisin,sadece eline pense-kontrol kalemi alıp 2 vida sıkan adamdan ne farkı kalır?

Unutmadan da şunu ekleyeyim.Alınan enerji müsaadelerindeki kriterleri uygulamak,sisteme uygulanabilirliğini göz önüne almak şarttır ki trafo gücünüzü belirlerken kayıp için öngörülen kayıpları ve ileriki zamanlarda eklenebilecek yükler için de belli bir yüzde koyup ona göre seçim yapılması en uygun olacaktır.
 
Son düzenleme:
Merhaba;

Trafonun besleyeceği şebekenin kurulu gücü nedir.Bu kurulu gücü talep faktörü ile çarparak talep gücünü bulmalısınız.Yani 10 daireli bir apartmanın kurulu gücü daire başı 8 KW diyelim.Her bir dairenin sürekli tam yük ile çalışacağı düşünülemez.Ayrıca tüm dairelerin aynı anda tam yük ile devrede olmasıda mümkün değildir.Dolayısı ile branşmandan sürekli 80 kw güç çekilmeside mümkün değildir.Talep faktörü nerelerde kaç olarak alınıyor bilmiyorum.Ama kurulu gücü talep faktörü ile çarparak talep güce göre sistemin korumasını yapar kesit ve kesici hesaplarını talep güce göre belirleriz.Ayrıca trafo seçilirken Harmoniklerden dolayı oluşan güç kayıplarıda dikkate alınmalı ve trafo gücüne eklenmelidir ki kesici açması.
 

Kesici derken a.g. tarafındaki tmş veya sigortayı kastettiğinizi varsayıyorum çünkü çoğunlukla y.g. tarafı için kullanılan bir terimdir.Ayrıca şunu da ekleyebiliriz ki kesitler için gerilim düşümü hesabı da lazımdır.
 


evet kesici derken termik manyetik şalteri kastettim.Kesit hesabı zaten yüzde gerilim düşümüne göre yapılır.Ancak ana kolon hattından geçen akım bunu belirler.Dolayısıyla kesit hesabı doğrudan ana kolan hattından geçen akıma bağlıdır.Akımda talep gücüne bağlı olduğu için kesit hesabı talep güçten yola çıkılarak yapılır.Önce talep güçten giderek akım bulunur,sonra akım ve yüzde gerilim düşümünden kesit bulunur.Sonuç şudur ki kesit~TALEP GÜÇ.

Saygılarımla...
 
Merhaba;
Ayrıca trafo seçilirken Harmoniklerden dolayı oluşan güç kayıplarıda dikkate alınmalı ve trafo gücüne eklenmelidir ki kesici açması.
arkadaşlar bu harmanoik kayıplar ne oluyor.forumda bi yerde daha geçiyordu.

harmoniksiz sinüsoidal dalga formuna göre ölçülen güç faktörüne cos fi, harmonikleri ve diğer bozulmalarıda hesaba katarak ortaya çıkanada, PF : güç faktörü denir

bunları açıklayabilecek olan varmı?google ve forumda epey araştırdım fakat daha açıklayıcı bir cevap alabilirsem sevinirim.cos fi ve pf nasıl oluşur.nedir temel sebebi?

şimdiden teşekkürler herkese.
 
P=Uff.I.cosq.kök3=Ufn.I.cosq.3
Uff=380
Ufn=220
Akım ise her iki formülde de aynıdır.
3.Ufn yerine kök3.Uff yazılmıştır.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…