TRAFO GİRİŞ ÇIKIŞ HÜCRELERİ

sezzginn

Üye
Katılım
19 Tem 2015
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
36
Merhaba,

Trafo projelerinde özellikle müşterilerin olduğu, giriş-çıkış-koruma hücrelerinin olduğu tipler için konuşuyorum,

Neden giriş ve çıkış hücresi bulunur?Mantığı nedir?
Giriş ve çıkış hücrelerinin yük ayırıcılı veya kesicili seçilmesinin sebebi nedir? Hangi durumlarda yük ayırıcılı hücre konmalıdır?
Hatta arıza olduğu zaman kısa devre, faz-toprak v.s koruma nasıl sağlanır?Giriş hücresindeki röleden mi açar yoksa çıkış hücresinde mi koruma sağlanır.

Bu konularda yeniyim yardımcı olursanız sevinirim.

Şimdiden teşekkürler.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Sn.sezzginn,bir barayı besleyecek olan fiderin baraya giriş yaptığı noktada bir devre kesicinin mutlaka olması gerekir.Bu baralarda Bakım onarım veya herhangi bir nedenle çalışma yapılacağı zaman bu kesici ile enerjiyi kesebiliririz.Bu baramızdan çıkış yapacak fiderlerinde bir devre kesici üzerinden çıkış yapması gerekiyor.Bu çıkış kesicileri kesicili ve sekonder korumalı seçilirse,çıkış fiderlerinden gelecek arızaları ilgili fiderin kendi kesicisi açtırılarak devre dışı bırakılır.Böylece diğer fiderlerde enerjinin sürekliliği sağlanmış olur.Bu durumda giriş devre kesicisinde sekonder koruma olması gerekmez.Hatta arıza nedeniyle açma yapmayacağı için kesici yerine daha ekonomik olan SF6 gazlı yük ayırıcıda tercih edilebilir.Giriş çıkışların kesici veya yük ayırıcı seçimi tamamen proje ile ilgilidir.Mesela öyle bir tesis olsun ki hücre maliyetleri en ucuz olsun bütün çıkış fiderleri aynı anda kesilirse kesilsin zararı yok deniyorsa;giriş hücresi kesicili ve sekonder korumalı seçilir,çıkış hücreleri yük ayırıcılı seçilebilir.Hangi çıkışdan arıza gelirse gelsin giriş kesicisi açma yapar.Çıkış yük ayırıcılarıda çıkışları kesmek istediğimizde anahtarlama işine yarar.Tamamı kesicili ve sekonder korumalıda olabilir.Para ve projenin şartları bunları belirlemede etkili olur.Arıza akımı yolu üzerinde birden fazla sekonder korumalı kesici olduğunda iyi bir röle koordinasyonu olduğunda sadece arıza noktasına en yakın olan kesici açma yapar.
 
Sn. tknsyn bilgileriniz için teşekkür ederim.
Kafamdaki birçok soru işaretini yok oldu saolun
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…