Trafo Koruma Hücresi ile Giriş-Çıkış Hücresinin yerleri ters

Bir kere kafanızda kavram kargaşası var . Trafo giriş kesicisi ve hücresi ( Primer ) , Trafo çıkış kesicisi ve hücresi ( Sekonder ) . Bu kadar . Bütün hücrelerde koruma röleleri var ve hepsi aynı zamanda kesicisi ile ait olduğu tarafa yol veriyor . Koruma hücresi diye ayrıca bir hücre yok . Bakım yapacaksan giriş kesicisini düşürür , ayırıcısını açar , topraklama yapmasını sağlarsın . Bu kadar .
Arkadaşımızın burda yazdığı hiçbirşeyi dikkate almayın derim.

Neden derseniz;

1. olarak aynı gerilim seviyesinde primer sekonder diye bişey olmaz. Hepsi aynıdır.
Yüksek gerilim seviyesinde olanların hepsi primer, güç, dağıtım, gerilim trafolarından sonraki kısım ise sekonderdir.
2. olarak trafo koruma hücresi diye birşey vardır. Bu bazen kesicili bazen sigortalıdır ve yüksek gerilim seviyesindedir. Yani primer gerilim seviyesindedir.
3. olarak giriş kesicisi düşürülür ayırıcısı açılır ama asla topraklama yapılmaz. Çünkü açılan kesici ve/veya ayırıcı sadece ana baraya enerji verilmesini engelleyeceği için giriş kablosu enerjili olacaktır ve siz enerjili hatta topraklama yaparak 3faz-toprak arızasına sebebiyet vereceksiniz.

bir önceki merkezden elektriği kesmeden tesise ait kesici veya yük ayırıcılı giriş hücresinde açma yaptığımızda kapasitif gerilim indikatorunde enerji görür müyüz?
Evet görülür.

Çünkü indikatörler hücrenin ayırıcı küveti tarafından değil, enerji verilen kablolar üzerinden indüklenerek bilgi verir.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Arkadaşımızın burda yazdığı hiçbirşeyi dikkate almayın derim.

Neden derseniz;

1. olarak aynı gerilim seviyesinde primer sekonder diye bişey olmaz. Hepsi aynıdır.
Yüksek gerilim seviyesinde olanların hepsi primer, güç, dağıtım, gerilim trafolarından sonraki kısım ise sekonderdir.
2. olarak trafo koruma hücresi diye birşey vardır. Bu bazen kesicili bazen sigortalıdır ve yüksek gerilim seviyesindedir. Yani primer gerilim seviyesindedir.
3. olarak giriş kesicisi düşürülür ayırıcısı açılır ama asla topraklama yapılmaz. Çünkü açılan kesici ve/veya ayırıcı sadece ana baraya enerji verilmesini engelleyeceği için giriş kablosu enerjili olacaktır ve siz enerjili hatta topraklama yaparak 3faz-toprak arızasına sebebiyet vereceksiniz.
Haklısın canım kardeşim. Bende kendimi dikkate almıyorum.

Manevra yaptığım bir tesiste Trafo Koruma hücresiyle kesicili giriş-çıkış hücresinin yerlerinin ters olduğunu fark ettim. İşletme çalışıyor. Bir arıza durumunda sıkıntı yaratır mı ögrenmek istiyorum.
Tesisisin nasıl kurulduğundan ziyade belirttiğiniz gibi etiketlemeler ve tek hat şeması önemlidir.
Tek hat şemasının doğru ve okunur anlaşılabilir olması gerekir. Aynı şekilde hücre adlandırmalarının da yg dedektörleri ile kontrol edilmeden yapılmamalıdır.

Tesisisin nasıl kurulduğundan ziyade belirttiğiniz gibi etiketlemeler ve tek hat şeması önemlidir.
Tek hat şemasının doğru ve okunur anlaşılabilir olması gerekir. Aynı şekilde hücre adlandırmalarının da yg dedektörleri ile kontrol edilmeden yapılmamalıdır.
Bu konu başlığı altında arkadaştan ısrarla üzerinde konuşulan sistemin tek hat şeması istenmesine rağmen arkadaş paylaşmaktan imtina etti ne sakıncası varsa.Bu yüzden konuşulan bir çok mevzu tahminler ve ihtimaller üzerine fikir yürütmek seviyesinde kaldı. 10 sayfalık konuşmanın özeti malesef bu.

Bu konu başlığı altında arkadaştan ısrarla üzerinde konuşulan sistemin tek hat şeması istenmesine rağmen arkadaş paylaşmaktan imtina etti ne sakıncası varsa.Bu yüzden konuşulan bir çok mevzu tahminler ve ihtimaller üzerine fikir yürütmek seviyesinde kaldı. 10 sayfalık konuşmanın özeti malesef bu.

Umarım kendisine veya bir başkasına zarar vermeden riskli durumu ortadan kaldırmıştır o zaman ne diyelim.

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,228
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri