Trafo odalari ve kesici hucrelerinde emniyet

cctv16

Üye
Katılım
1 Eyl 2012
Mesajlar
259
Puanları
6
Selamlar, Trafo odalari ve kesici hücrelerinde alinacak emniyet tedbirleri için neler sayabiliriz, ayrıca kullanilmasi gereken levhalar vs. Neler olmali, dikkat edilmesi gereken durumlar nelerdir.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
- Kapıları kilitli olmalı, kapısında uyarı levhaları olmalı yalnızca yetkili personel girebilmeli.
- Hücrelerin bulunduğu bölmede yerde izole halı olmalı. İzole eldiven v.b. koruyucu techizat yerine tam ve eksiksiz olmalı.
- Hücrelerin bulunduğu odada og tek hat şeması ve manevra talimatları bulunmalı.
- Trafo işletme topraklaması için test menholü olmalı yılda bir ölçüm yapılmalı.

İmalat aşamasında hücre yerleşimi manevra mesafesi ve duvara olan mesafelere dikkat edilmeli.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
 
Teşekkürler bu dediklerinizi gerçekleştiriyoruz, ayrica hali, eldiven, sehpa, YG kontrol kalemi vs teçhizatlar da mevcut ama yine de eksikler olabilir mi diye bu konuyu actim akil akildan üstündür
 
iş güvenliği kısmında gerekli malzeme bilgileri vardır.

hangi kesinin hangi fideri ve bölgeyi beslediğini ayrıntılı yazan bi liste ve onların o kesicinin üstünde olması (A kesicinin bölge etiketini gider C ye takarsan) sonra olcaklardan sorumlu olursun..

sen o odaya ne koyarsan koy ekip o malzemeyi kullamadıktan sonra boşa koyarsın şu " bana bişey olmaz " zihniyetinden bi kurtulmamız lazım bu mesleği yapanlar olarak
 
Evet uyarı ve yönlendirme talimatları büyük önem arz ediyor. Dikkat toprak kapalı iken enerji verme! tarzı önemli uyarılar. Devreye almada önemli uyarılar. Manevra talimatları çok önemli.
Çalıştığım yerden yaklaşık 800m uzakta hastanede çalışan bir meslektaşımın ayırıcıyı kapatıp anahtarı çıkartıp kesiciye taktıktan sonra kesicinin kapatılabileceğini bilmediği için telaşla yanıma gelip yardım istediğini hiç unutmam. Bunu bir mühendis bilemediyse bu kişi olmadığında yada rahatsızlandığında yerine bakacak kişi manevrayı nasıl yapsın! Bazı önemli bilgiler büyük puntolarla yazılarak olay yerinde direkt görülecek bir yere asılmalı.
 
Modüler hücrelere sahip olanlar daha sansli bu konuda en azindan hata yapmalarina sistem müsaade etmiyor, acaba ornek şablon bi manevra talimati var mi, üzerinde değişiklikler yaparak sistemimize uydurmak istiyorum.
 
Bunu siz sisteminize göre tasarlayacaksınız. Her sistemde farklıdır ring şebekede detaylı ve sayıca fazla , tek beton köşkte daha basittir.
Mesela akım trafosu veya gerilim trafosu değişecek, yada trafo koruma hücresinde sigorta değişecek, yada giriş kısmında kablo arızası var her bir farklı durum için talimat oluşturabilirsiniz. Manevra talimatında yapılması gerekenler alt alta sırasıyla yazılır.

http://elektrikteknikeri01.blogspot.com.tr/2013/12/yuksek-gerilim-manevralar.html
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…