Trafo Projesi Tek hattı Hakkında?

Katılım
10 May 2008
Mesajlar
84
Puanları
1
Yaş
38
Elimde bazı trafo tek hat projeleri var. Bunlardan bazılarında trafodan sonraki TMŞ sonrasında genelde iki tane akım trafosu mevcut. Bunlar hakkında bir iki soru var aklımda.

Birincisi, bunlardan birinde her iki akım trafosunun da çevirme oranları termik manyetik şalter değerlerinden 5 A değerine düşürecek şekilde seçilmiş. Bir diğerindeyse, bunlardan biri (enerji analizörüne bağlı olan) TMŞ değeriyle aynı değerden 5 A değerine, diğer akım trafosuysa (reaktif güç kompanzasyon rölesi) daha düşük bir değerden 5A değerine düşürüyor. Burada enerji analizörüne girişteki akım trafosu neden TMŞ değeriyle aynıyken, röleye giren daha düşük bir değerden 5A lik bir değere düşüş sağlıyor?

İkincisi, akım trafoları tek hatta genelde TMŞ sonrası önce enerji analizörüne giren, sonra röleye giren akım trafoları konulmuş. Bu sıralamanın bir önemi var mı? Yoksa önce röleye, sonra analizöre girişi olan akım trafolarının yerleştirilmelerinin bir sakıncası olabilir mi?
 
İki trafonun farklı değerde olmasının izahı, bir kısım yüklerin kompanzasyon sistemine dahil edilmemek istenmesi olabilir. Ama bu neden yapmak istenir onu bilmiyorum. Analizör-Reaktif röle sıralamasında ise tek sorun, analizörün trafosunu sonraya koyarsan bir önceki yani rölenin akım trafosunun tüketimini ölçemiyor olursun onun haricinde bir sıkıntı olmaz.
 
Enerji analizörüne bilgi aktaran akım trafoları işletmenin kurulu gücüne göre seçilmiştir, Reaktif güç kontrol rolesinin akım trafo primer değerinin daha düşük seçilmesinin sebebi de , işletmenin kurulu gücü üzerinden dizayn edilen dağıtım panoları bir çok yerde ortalama % 50 kapasite ile çalışır . Bu durumda ise çekilen toplam akım, akım trafo primer değerinin % 10'undan düşük olduğunda reaktif güç kontrol rolesi devredeki yükü ve küçük yük değişimlerini hissetmediği için devreye kondansatör alıp çıkarmaz, dolayısı ile reaktif bedel ödeme riski oluşurdu.Pano montajında da genellikle daha önceleri RGKR akım trafoları işletmenin kurulu gücüne göre değilde ortalama çalışma değerine göre seçilirdi. Ama şimdi bir çok RGKR 0,1A- 0,2A veya 0,4 A sekonder akımları hissedecek şekilde üretilmeye başlandığı için bu şekilde bir farklı akım trafosu kullanmaya gerek kalmadı.
Enerji analizörünün veya RGKR akım trafosunun önce veya sonra bağlanma durumu ise ; kompanzasyon ana besleme kablosu ikisinden sonra bağlanmış ise her iki noktada da okunan değerler kompanzasyon devrede ise reaktif akımlar hariç (cos fi'nin değerine bağlı olarak) sadece aktif akımlar okunur. Eğer kompanzasyon beslemesi analizor akım trafosundan önce alınmışsa bu defa akım trafosu kompanzasyon panosunda devreye giren kondansatörleri görmediği için enerji analizörunden okunan değerleraktif ve reaktif akımlar dahil toplam akımları gösterir.
 
Kompanzasyon sisteminde rölenin hassasiyetinden çok akım trafosunun röleye aldığı değeri doğru bir şekilde iletmesi önemlidir.Hat akımı Akım trafosu primer değerinin % 10 altında sapma değeri artar % 5 ise kabul edilebilir hata sınır değeridir.
Örneğin 1000/5A akım trafosu olan sistemde % 10 değerinde yani 100A altında sapma artar 50A altı yük akımı problemdir. En iyi rölede hassasiyet 20mA kabulüyle 5A'de 20mA ise 1000A'de 4A çıkar. Röle 4A'e kadar sorunsuz kompanzasyon yapabilmektedir oysaki akım trafosunda durum çok çok daha vahimdir yani 50A gibi büyük bir değerdir böyle bir durumda rölenin hassasiyetinin hiç bir önemi yoktur. Bu nedenle reaktif güç kontrol rölesine bağlanan akım trafosu değerleri mümkün olduğunda küçük seçilir.
Analizör ve röle akım trafolarının sırasının hiç bir önemi yoktur.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,840
Mesajlar
930,680
Kullanıcılar
452,678
Son üye
TengRi

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.
Geri
Üst