Trafo topraklaması nasıl yapılır?

Tabi topraklama yapılırken dikkat edilecek hususlara işletme topraklaması yapılırken ayrıca dikkat etmek gerek... Bağlantı noktaları özellikle direnç artırdığından lehimlenebilir, kazıkları diğer arkadaşın dediği gibi 45 derece yerine mümkün mertebe olabildiğince dik çakmak daha mantıklıdır. 2500 kVA trafo var işin içerisinde birde alan müseitse kazık mesafelerini iyi ayarlaman gerekecek tabi hesaplamaları var bunların, şu an aklımda değil kitaplarda var eğer istiyorsan topraklama hesaplamasınıda gönderebilirim...
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.

cevap1: Yapılabilir. cevap2: yapılabilir. cevap3:Ayrı ayrı olmalı
 
Burhan burhan kardeş senin soruna cevap yazıyorum, herbir trafo için 3 adet yerine 6 adet sormuşsun bunu yapmak sana kalmış yeterli yerin varsa olur ama şöyle bir sakınca olabilir ileride topraklamanın olduğu yere bir inşaat yapılması gerekirse tekrar bu işi yeniden yapman gerekebilir. 45 derece çubuk çakarsan çubugun alt kısmında yağmur suları boşluk yapar dikey olursa üst basınçla birlikte sıkışma olur, yatayda allta boşluk olur iletkenliğin azalır.
 
trafolarin her birine ayri ayri topraklama yapsan daha iyi olur cunku ters donusum yapar,ve burada 1.5mt cubukta kullanabilirsin onemli olan her biri icin 2-3 ohm tutturmaktir.
 
Arkadaşlar merhaba,

konu açılalı epeyce süre olmuş ancak belki başka okuyanlar da faydalanabilir ya da yorum katabilir. Şöyle ki burhan burhan arkadaşın 3 adet sorusu için; 1. olabilir ancak 6 adet ve 3 adet kazık için geçiş dirençleri toprağın özgül direnci gibi bir çok faktör var bunlara göre bir hesap yapılıp uygun olanı seçmek gerekir. 2.si için her zaman kazığı dik çakmak en doğru olandır ki toprakla kazık arasındaki temas maksimum olup geçiş direncini düşürür, kazığın daha çabuk çürümesi gibi birşey pek rastlamadım açıkçası. 3.sü ve en önemlisi tüm trafoların işletme topraklamaları ayrı ayrı olmalıdır. Sistem her zaman dengeli çalışmaz muhakkak monofaze yükler de olacaktır bundan dolayı nötrden akım akacaktır. Dolayısıyla her bir trafo için aynı fazlarda olmayan akım değerlerinden ve topraklama dirençlerinden dolayı dengesiz gerilimlere sebep olabilir riskli durumdur.
 
Okuduğum mesajlarda gördüğüm hatalar ve yorumum;
1- İşletme topraklamasını nasıl yaparsan yap iş bittiğinde çıkan ölçüm değeri önemlidir. Fazla geri dönüş yapmamak için projesine uymanda fayda var.
2- Trafo işletme topraklama iletkeni çıplak bakır OLMAZ (işletme-koruma ayrı tesis dedin.)
İzoleli 1xNYY olmalı.
3- Trafolara ait işletme topraklama sistemleri ayrı tesis edilmeli.
4- İşletme topraklamasından dengesiz yük akımı akmaz. İnanmayan trafoya dönen nötr akımını ölçsün birde işletme topraklama üzerindeki iletken akımını ölçüp görsün. İşletme topraklamasından kısadevre akımları, bazı harmonik akımlar ve izolasyon kaçak akımları geçer.
 
sn.yaşlı uzman, işletme topraklama iletkeni çıplak bakır olmaz derken? anlayamadım. işletme topraklamasını kazıkla toprağa çakılmamasından mı bahsediyorsunuz.

Ayrıca işletme topraklamasından akım akmaz ancak hata akımları veya harmonik akımları hariç diyebiliriz. Fakat birden fazla trafonun işletme topraklamalarını birbirne bağlamak doğru mudur?
 

İşletme ile koruma topraklamasının ayrı projelendirildiği sistemde İşletme topraklama iletkeni çıplak bakır olmaz dedim 1xNYY olmalı dedim daha nasıl bir açıklama yapmalıyım ki ! işletme topraklamasını izole edeceksin işte oraya buraya koruma topraklamasına ve bağlandığı metal aksama temas etmeyecek nasıl sağlayacaksın bunu ? NYY kablo kullanarak tabiiki !
Elektrod(Kazık) kullanmadan topraklama mı olur hiç

Birbirinden bağımsız kapalı devre çalışan sistemleri neden birleştireyim trafonun birinde oluşacak kısadevrede neden diğer sistem etkilensin ? Tut ki zamanla bir veya birkaç işletme topraklamasında direnç yükseldi yada elektrod çürüdü yada bağlantı noktasından koptu. Nötrler arası akım sirkulasyonuna etkileşimlere sebep olur. İstenmeyen sonuçlar doğurur. Amaç topraklama direncini düşürmekse elektrod boyu arttırılır, derine gömülür ve adedi arttırılır.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…