Arkadaşlar aranızda işletmenize ait trafonun yağını periyodik kontrol eden varmı.Trafomuzun AG taraf fazının contası gevşemiş ve zamanla yağ oradan sızmış.yağ bitincede şamandıra koruma rolesine kumanda veriyor ve rolede devreyi açıyor.İlk defa boyle birşey başıma geldi.Boyle bir tecrube yaşayan varmı arkadaşlar?
Merhabalar. Benim yorumum şu şekilde olacaktır. Sizin işletmenizin trafosunun ilk baştan periyodik olarak kontrol edilmesi gerekirdi. Demek istediğim, sağlıklı bir işletim için, Ayda 1 veya hiç olmadı 2 ayda bir, trafonun ziyaret edilerek yağ kaçaklarına, termometre max. sıcaklık ve anlık sıcaklık seviyelerine, Hermetik olsun veya olmasın yağ seviyesine bakılması gerekirdi. Trafo atmosfere açık tip ise (silikajelli) silikajel malzemesindeki renk değişim durumuna, yağ genleşme deposundaki yap miktarına, trafonun çıkış amperajlarına (yüklenmesinde değişiklik varmı?) gibi gibi gibi bakmak gerekirdi. Bu benim nacizane tavsiyemdir. Lütfen beni yanlış anlamayın.
2. olarak, Trafo eğer hermetik değil ise, yani atmosfere açık tip ise, contanın mutlaka değiştirilmesi lazım uzman bir ekip tarafından. Bu yapılmadan trafoya yağ eklemenin ve yağ analizi yaptırmanın hiçbir manası yok. Conta (kaçak kaynağı bu ise) değiştirildikten sonra, temiz ve sıfır ve trafonun içindeki ile münkünse aynı tip trafo yağı eklettirip (uzman ekip tarafından) sistemi devreye almak lazım. Trafo eğer hermetik ise, arkadaşlarında dediği gibi yağ seviyesinin röle düzeyine kaçaktan inmesi değil, trafonun hermetikliğinin bozulmasından ötürü sistem açmıştır. Bu nedenle, bir firma tarafından trafonun anormalliklerinin giderilerek 0 basınçlı ortamda trafonun yeniden mühürlenmesi gerekir.
Kabul ediyorum çok yazdım. Ancak işletmenizde isterse 1 tane 630KVA trafo olsun isterse 50 tane 1250KVA trafo olsun, bunlara mutlaka periyodik önleyici ve koruyucu bakım sistemini devreye almak lazım. Yılda 1 defa bu trafonun enerjisinin kesilerek bakım,temizlik ve koruma alarmlarının çalışırlığının testlerinin yapılamsı lazım.
Saygılarımla. Umarım yazdıklarım yanlış anlaşılmaz.