Trafoların Paralel Bağlanması

ergulhakan

Üye
Katılım
23 Kas 2007
Mesajlar
24
Puanları
1
Yaş
40
Merhabalar herkese. Bir tesisde 4 adet 34.5 kV- 400 V - 1600 kVA trafonun çıkışlarının paralel bağladıklarını, tesisi bu şekilde beslediklerini duydum.Bu bağlantı neden yapılır? Bu bağlantının avantajları ve dezavantajları nelerdir? Hangi durumlarda bu bağlantıyı tercih etmemiz gerekir? Bilgilendirmeleriniz için şimdiden teşekkür ederim.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Yeterli gucu karşılayamadıklarından trafolar birbirlerine paralel bağlanır. Bu sayede toplam guc trafolar arasında dağıtılmış olur. dezavantajları ise trafoların cıkış gerilimleri aynı olmayacağı için (her zaman bir fark olur) birbirleri uzerinden akım dolaştırırlar(sirkulasyon akımları) ve bu da guc kaybı demektir.
 
Sn.zaferulanzafer
Trafolar aynı paremetrelere sahipseler (Parelel bağlanma koşullarına uygunsalar) bu çok ta önemsenecek birdurum değildirbence.

Aslında bazı durumlarda ve arıza durumlarında çok avantajlı bir durum sağlar.

En basit örnek olarak, Bakım esnasında tesis tamamen enrjisiz kalmaz.

iyi paylaşımlar
 
peki arkadaşlar, diyelim ki elimizde 400kva ve 800kva olmak üzere 2 adet trafomuz var. bu 2 adet trafoyu paralel bağlayarak 1200kva lık bir yük beslenebilir mi?
trafoların paralel bağlanabilmesi için aynı güçte olmaları mı gereklidir?
 
evet crynci arkadaşın sorusuna cevap verecek olan var mı? bende merak ettim

-----------------------------------------------------------------

sanırım cevabı buldum

Trafoların Paralel Bağlanma Şartları

1- Trafoların bağlantı grupları aynı olmalıdır. Bu şartın gerçekleşmesiyle sekonder tarafta gerilimlerin aynı fazda olması sağlanır. Örnek olarak 1. trafonun bağlantı gurubu Dyn5 ise ikinci trafonun bağlantı grubu Dyn5 olmalıdır.
2- Dönüştürme oranları eşit olmalıdır. Bu şartla gerilimlerin genliklerinin eşit olması temin edilir. Dönüştürme oranları arasında küçük bir fark varsa kısa devre empedans gerilimleri arasındaki fark %10’dan küçük kalmak şartıyla paralel çalışma kabul edilir.
3- Trafoların nominal güçlerinin aynı olması gerekir. Gerektiğinde güçler arasındaki oran 1/3 kadar olabilir. Örneğin paylaşılan güç toplamı 40MWA ise trafolardan biri 30MWA ise diğeri 10MWA olabilir.
4- Trafoların faz sırası ile sistemin faz sırası birbirine uymalıdır. (primer ve sekonder)
5- Nominal akımlarındaki kısa devre empedansları eşit olmalıdır. Bu şartın gerçekleşmesi trafoların nominal güçleri ile orantılı olarak yüklenmelerini sağlar.

Güçleri farklı trafolar paralel çalıştığında küçük güçlü trafonun aşırı yüklenmesine mani olmak için kısa devre geriliminin daha büyük olması gerekir.

Arka arkaya mesaj yazmak yasaktır. Lütfen yukarıdaki Değiştir butonunu kullanınız
Düzenleme:
korkmaz_design
 
şunu sormak istiyorum sadece çıkışlarmı paralel bağlı durumda
 
slm arkadaşlar
herşeyi ile aynı özelik taşıyan iki tr yi parelel bağlasak , birinin kademesini değiştirsek, gerilim farkından dolayı akım dolaşması olacaktır. tr lar boşta çalışır iken sayaçlar aktif mi, reaktif mi ,kapasitif mi yazar bunu merak ediyorum hepinize saygılar.
 
Trafolar bosta iken cos fi degeri 0.5 in altina duser ve sayaclar reaktif yazar...( hatirlarsak panolarimizda akim trafolarindan once koydugumuz kondansatorun amaci bu reaktifi kompanze etmek idi ) kolay gelsin
 
sn hiçbirşey
tr girşte veya çıkışta, her tr ye ait sayaç var. tr lar arası gerilim farkından dolayı akım dolaşıyor. her iki sayaçta reaktif mi yazar.biri kasitif yazar dersem yanlışmı olur.saygılar
 
Soruyu ilk gordugumde duz algilayip bildigimiz klasik trafo bosta calismasi diye algilamistim..Demin kalemi elime alip bir seyler karalayinca hakli oldugunuzu anladim...
Aralarinda voltaj farki olan iki trafonun paralel calismasini modellersek, 1.Uretec-Empedans-2.Uretec seklinde basit bir devre cikiyor aslinda...(U1-U2)/Z oraninda bir akim dolasir...Ve her birinin ayri bir sayaci olduguna gore dediginiz gibi sayacin birine akimin isareti + iken digerinin ise isareti - olmak zorundadir...Omik direnci yok sayarsak biri enduktif digeri de kapasitif yazacaktir teorik olarak...Uyari icin ayrica tesekkurler,kolay gelsin
 

Forum istatistikleri

Konular
129,709
Mesajlar
929,154
Kullanıcılar
452,414
Son üye
Cihangir54

Yeni konular

Geri
Üst