trafoların yüzde Uk hesabı hakkında?

bir metal fabrikası, trafo ve şok bobini dedikleri trafo ile ark sonucunda demirleri eritiyorlar. %uk sı 7,6 gibi bişeydi. daha iyi ve ya büyük eritebilmek için trafolarını büyütmek istiyorlar. burda % uk değerini kendilerimi belirlemeli? yani benim yeni istediğim trafonun % uk sı 10 olsun veya iki olsun gibi istek yapmanın ne faydası var? kesici seçiminden hariç olarak. önceden hesaplanarak trafo imalatını değiştirecek bişeymi? sargılarda kullanılan bakırın kalitesi kalınlığı uzunluğu gibi, yoksa illa trafo imal ettikten sonra test sonucumu öğrenilir bu değer? sonuç olarak trafo imalatçısına ÖZEL bir % uk değerlimi trafo sipariş etmeliyiz? ark ile demir eritiyorlar.
yanıtlarınızı bekliyorum, sürçi lisan varsa affola..
 
siz sipariş edersiniz. sipariş ettiiğiniz trafo fabrikasındaki hesap mühendisleri kullanılan bakırın kalitesine göre veya sizin isteğiniz ne ise ona göre bir hesap yaparlar. daha sonra üretilen trafo test edilir acaba teorikdeki uk değeri acaba pratikde de tutuyor mu diye.
 

Sn. hayme;

Sanıyorum bir ark ocağı trafosu yaptırmak için uğraşmaktasınız. Yada varolanın basit bir şekilde gücünü arttırmak için uğraşıyorsunuz. Emin olunki bu işler bu kadar basit değildir. Trafoların % UK hesaplarından ziyade trafoların devamlı kısadevrelere maruz kalacağından dolayı empedanslarıyla alakalıdır. Yani siz trafonun çıkışını kısa devre etseniz de o primerinden sadece çekmesi gerektiği kadarını çekmelidir. Buda devrenin seri empedansı ile hesaplanarak tayin edildikten sonra trafonun sarım tekniği ile sağlanır. Ki bu işi sanıyorum üyemiz Sn.emir iyi bilir.
 
Merheba arkadaşlar trafo tasarımında Uk küçük seçmek için ne yapılmalı. Yani Uk ne ye bağlıdır. Yardımlarınız için şimdiden teşekkur ederim
 
uk baskın olarak kullanılan bakırın kesidine ve uzunluğuna bağlıdır
 
uk baskın olarak kullanılan bakırın kesidine ve uzunluğuna bağlıdır

emir bey merhaba yanlısınız var orda sizin yorumlarınızı takip ediyorum beni bilrisiniz uk a.g ve y.g gerilim bobinlerinin arasındaki mesafeden olusur . mesafe değiştikce empedans değişir değişen empedansta uk nın değişmesine sebep olur.
 
Sn mehmet muratoğlu excelde kendi hesap programımı yapıyorum. aşağıda uk nın nasıl hesaplandığına dair formüller var. direk excelden kopyaladım. Burda Xσ yani empedans frekansa bağlı , sargı uzunluğuna sonra keside sarım sayısına çok az da bobinler arası mesafeye. ben sadece onlara bağlı demedim ki baskın olarak dedim. sonra uk sadece Ux e de bağlı değil Ur ye de bağlı. Yanlış anlaşılmak istemem. Saygılarımla

Ux=I1*Xσ
UR=I1*(r1+K*r2')
Xσ =(7,9*(f*lm*(w1^2)/b)*k*((δ+a1+a2)/2)*10^-8)/3

UK=(UR^2+Ux^2)^(0,5)
 

Merhaba emir bey , emin olunki su dünyada hiç kimseyi kırmak istemem hele sizin gibi değerli genc bir mühendisi hiç kırmak istemem , niyetimde kırmak değildi zaten hesapları paylastığınız için sağolun gayet iyi biliyorum hesaplamalarını siz bu hesaba göre ag. ve y.g bobinleri arasında ne kadar mesafe bıraktınız bobinlerini sararken aradaki mesafeyi hesapladığınızdan 2 kat uzun tutun uk nız kac cıkıyor o zaman bi görün derim .sizin içinde güzel bir tecrübe olur bu .tabiki bunu mümkünse 10 kva veya 25 kva da deneyin
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…