trafolar işletme topraklaması bağlanmadan çalışırsa ne olur?

Tüm Arkadaşlara Selam.

Bizim firmamızın üretmiş olduğu cihazların redresör(doğrultucu) devreleri her zaman dengel yük çektiğinden dolayı bize özel üretilen trafolarımızın hiç birinin yıldız noktası topraklanmamaktadır. zaten sisteme özel bişey bu. Ama Şehir Şebeke beslemelerinde kullanılan yani son kullanıcıya hitap edilen tüm trafoların yıldız noknalarının topraklanması gerekmektedir. Zaten değilmidir ki aslında nötr dediğimiz şey trafo merkesindeki topraklama hattı.

Arkadaşımız "1974 burdur" en doğru yaklaşımda bulunmuş bina girişine yap topraklamayı bağla nötr'e hem binadakilerin can ve mal emniyetini koru. hemde kafan rahat olsun.

Trafonun yıldız noktası toprağa bağlanmaz ve çıkış fazları hatta verildiğinde hangi fazda yük fazlaysa o hatta giden voltaj düşecek ve diğer fazlarınkiler yükselecektir. (trafonun karakteristiğine bağlı olarak etiket değerlerinden bulunabilir) Ve o fazda kullanılan cihazlar durmadan arıza çıkartacaktır.

Tabi birde işin harmonik yanı var. Yıldız noktası topraklanmadığı zaman yüklerde oluşan Harmonik akımlar diğer cihazlarında etkilenmesine sebeb olacaktır.

Yanlız şuda bir gerçektirki trafonun yıldız noktasının bağlanmaması ile o trafonun hesaplarının şaşırıp yanlış çalışacağı anlamına geleceğinide sanmıyorum.
(Bu artık uykumun geldiğini ve gözlerimi açmakta zorlanıyom anlamına geliyor. )

xxxtoprak kardeş, sanıyorum sen de benim gibi uykulu uykulu yazdın. 50Hz saniyede 50 kez+ 50 kez de - oluyodu sanırım.
 
Son düzenleme:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Teorik ve pratikte neler olabileceğini bazı arkadaşlaımız belirtmiş .Ben de başıma gelen bir olayı anlatayım ve neler olabileceğini ,sakıncasının ne olduğunu daha iyi anlayabiliriz.

Bir arazi içinde(bahçe içlerinde ) bir ev + büyükbaş hayvan üretme çiftliği ve tabii buna enerji veren 160 kVA direk tipi Trafo Postası ,altında dağıtım , ölçü ve kompanzasyon panosu var. Bu panodaki sayaçların ömrü özellikle eylül den Nisan sonuna kadar en çok 2 ay oluyormuş... Artık EDAŞ taki arkadaşlar bile sayaç değiştir, mühür tak ,tutanak tut ,bıkmışlar... 5-6 kadar elektrikçi çağırmışlar acaba panoda yanlış br bağlantı varmı diye... OG izalatörleri ,OG kabloları ,Parafudurlar , AG buşinginden inen kablo vs. , ölçüm bölümü bağlantılar hepsi kontrol ediliyor... Fakat nafile ...
12 inci sayaçtan sonra işletme sahibi bana geldi..
"Sizin isminizi verdiler .Gözünü seveyim şuna bi bak " dedi. Uzatmayalım. Tarafo postasın şöyle bir elle -gözle kolaçan ettim... Sonra bir topraklamalara bakayım dedim... İşlwetme topraklaması 7 ohm çıktı...
Dedim burası nasıldır? Çokça gök gürültüsü ,yıldırım sesi duyarmısınız ...dedim..
"Tam de üzerine bastın Zten Yağışlı ve Yıldırım ,şimşekli" havalarda gidiyor bizim sayaçlar dedi...
Ben de mevcut topraklamayı iptal ettim ... 6 adet topraklama levhasını Zikzak bağlayarak ve nötr barasına irtibatlayarak , gittim...
"Ne olur ,dedi ,
Ben de "İnşaAllah birdaha olmaz dedim...
İki yıl geçti tık yok maşaAllah...
Ağabeyimiz de her gördüğü zaman Allah Razı olsun der...
 
Tabiki bir trafonun topraklaması gerektiğine inanmaktayım. daha önce verdiğim örnek endüstriyel bir uygulamada kullanılan bir trafonun yapısıdır. ki bazen bu sistemimiz 12 yollu bazen de 24 yollu doğrultma devresi kullanıyoruz. Sn. Burçin Bey' in çalıştığı fabrikada yaptığımız uygulamada kullandığımız trafo 9.5MVA ve 12 ayrı 3 er 3 er birbirinde izole faz ları 15 derece kaydırılmış bir trafodur. ve net olarak 8.55 MWA yükte çalışmaktadır. hiç bir çıkışın yıldız noktası dışarıya verilmemiştir. Ama yine dediğim gibi bu uygulama son derece özeldir ve son kullanıcılara hitap eden tüm yıldız çıkışlı trafolarda yıldız mutlaka topraklanmalıdır.
 
sistem normal olarak çalışır fakat diğer arkadaşlarında yazdığı gibi sakıncaları vardır toprak kaçagı gözetlenmemesi gibi. ancak işletme topraklaması bağlamadanda çalıştırılan sistemler vardır (nötr izole) sistemler.bu sistemlerde trafonun nötr ucu boştadır hiç kullanılmaz .faz faz arası gerilim kullanılır fakat nötr izole sistemlerde toprak kaçağını gözetlemek için ayrı ekipmanlar vardır
 
Arkadaşlar yıldız noktadan topraklamayı şekilli olarak nasıl bağlandığını anlatırsanız sevinirim.
 
ya biz trafoları boşta kaıplarını alırken bile nötrünü topraklıyoruz dengesizlikler en az da olmasına rağmen. işletmedeki bir trafoda tabiki dengesiz yükler olacaktır. herkes aynı anda farklı fazlardan aynı yükü çekecek değil.
 
herkese merhaba.trafolarda işletme topraklamasının sebebi herşeyden önce trafo ve sistemi korumaktır.ve toprak direnci 5 ohm civarında olmalıdır.OG AG sehir içi şebeke işi yaparken trafo gücüne göre mesafesi 100 ila300m arası 80 cm derinlikte kanal açıp kanal içine 50mm2 izolesiz bakır serip 20 ser metre aralıklarla 1.5 metrelik galvaniz topraklamalar çakıyorduk.tedaşın kontrol mühendisi bu konuda çok hassastı.işletme topraklaması olmadığı takdirde sistem çalışır ama kaçak veya yıldırım ile ilgili sorunlarda arkadaşın dediği gibi cihazlar yanar veyahut kendialıcılarımı cihazlarımız için yapmış olduğumuz topraktan devre tamamlama yapacağından dolayı btemas halinde canlıların hayati tehlikeye girmesine sebeb olur.Bundan dolayı işletme topraklaması şarttır.tekrardan saygılar.
 
izole trafo olarak düşün ??? çalışır mı? evet çalışır. ama koruma ne olacak? faz -toprak arızasında nasıl koruma yapacaksın ? koruma nötr buşinginde bulunan akım trafosu vasıtasıyla yapılıyorsa trafon korumasız kalır.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…