Teorik ve pratikte neler olabileceğini bazı arkadaşlaımız belirtmiş .Ben de başıma gelen bir olayı anlatayım ve neler olabileceğini ,sakıncasının ne olduğunu daha iyi anlayabiliriz.
Bir arazi içinde(bahçe içlerinde ) bir ev + büyükbaş hayvan üretme çiftliği ve tabii buna enerji veren 160 kVA direk tipi Trafo Postası ,altında dağıtım , ölçü ve kompanzasyon panosu var. Bu panodaki sayaçların ömrü özellikle eylül den Nisan sonuna kadar en çok 2 ay oluyormuş... Artık EDAŞ taki arkadaşlar bile sayaç değiştir, mühür tak ,tutanak tut ,bıkmışlar... 5-6 kadar elektrikçi çağırmışlar acaba panoda yanlış br bağlantı varmı diye... OG izalatörleri ,OG kabloları ,Parafudurlar , AG buşinginden inen kablo vs. , ölçüm bölümü bağlantılar hepsi kontrol ediliyor... Fakat nafile ...
12 inci sayaçtan sonra işletme sahibi bana geldi..
"Sizin isminizi verdiler .Gözünü seveyim şuna bi bak " dedi. Uzatmayalım. Tarafo postasın şöyle bir elle -gözle kolaçan ettim... Sonra bir topraklamalara bakayım dedim... İşlwetme topraklaması 7 ohm çıktı...
Dedim burası nasıldır? Çokça gök gürültüsü ,yıldırım sesi duyarmısınız ...dedim..
"Tam de üzerine bastın Zten Yağışlı ve Yıldırım ,şimşekli" havalarda gidiyor bizim sayaçlar dedi...
Ben de mevcut topraklamayı iptal ettim ... 6 adet topraklama levhasını Zikzak bağlayarak ve nötr barasına irtibatlayarak , gittim...
"Ne olur ,dedi ,
Ben de "İnşaAllah birdaha olmaz dedim...
İki yıl geçti tık yok maşaAllah...
Ağabeyimiz de her gördüğü zaman Allah Razı olsun der...