trafolar işletme topraklaması bağlanmadan çalışırsa ne olur?

trafo cıkısındaki elektronik ölcüm myapan tüm cihazlara rlveda diyebilirsin tabi olakı kabulu aldın yada sonra topraklamayı iptal ettin
 
topraklamanın yapılması ile, dengesiz yükten dolayı, tr fazlarında meydana gelen gerilim farkı,yani yıldız noktasının kayması ortadan kalkacakmış gibi bir algılama gördüm. topraklamadan dolayı, tr yıldız noktasının değişeceğine,dengeleneceğine inanmıyorum.
yıldız noktası topraklı olmayan trafoyu olduğunca dengesiz yüklesek,
yıldız noktası kaysa, sonra bu yıldız noktasını toprağa bağlasak,ne değişir? bence hiçbirşey değişmez. çünkü tamamlayacağı devre yok,yıldız notasından toprağa bir akım akmaz.nasıl akım akar? fazlardan birinde toprağa kaçak olursa o zaman akar.
bana göre tr yıldız noktasının toraklanmasının asıl sebebi, can güvenliğinin sağlanması , cihaz ve tecizatın korunması için yapılmaktadır.herkeze saygılar.

Sn 1974 burdur yukardaki yorumunuzla beni hayal kırıklığına uğrattınız. yıldız noktasından toprağa nasıl akım akmaz eğer bir dengesizlik varsa. sizin görmemiş olmanız yok anlamına gelmez. çok basit bir örnek Yurt dışına verdiğimiz güç trafolarında nötr de akım trafosu vardır. yani adamlar sistemlerinin dengeli çalışıp çalışmadığını, nasıl bir kaçak olduğunu kontrol ediyorlar. bu Türkiyedeki bazı trafolarda da var yeter ki müşteri istesin. trafo olarak düşünmeyin 3 fazlı sistemleri bir daha gözden geçirin
 
sn emir
yazdıklarımın arkasındayım. baside indirgenmiş devreleri inceleyiniz. birinci resimde tr oldukca dengesiz yüklü.sizce nötürden toprağa akım geçermi? geçerse devresini nasıl tamamlar?
 

Ekli dosyalar

  • tr dengesiz yükleme.JPG
    tr dengesiz yükleme.JPG
    15.2 KB · Görüntüleme: 87
  • faz dan torağa kaçak.JPG
    faz dan torağa kaçak.JPG
    14.9 KB · Görüntüleme: 81
Sn 1974 Burdur bende kısmi olarak sn emir e katılıyorum. Sonuçta bir sıfırlama var. Yıldız noktasını toprakladığımızda orayı toprakla aynı potansiyele düşürürüz. Yıldız noktasını dengeleriz gibi düşünüyorum. Yanlışımız varsa düzeltin.
 
rezidüel akım oluşur. IK: arıza akımı kısa devre noktasına sistemdeki diğer topraklı noktalardan dolaşarak lobunu tamamlar fakat önemli olan IK arıza akımının izlenebilmesi

bunu ya nötr topraklaması yaparak izleyebiliriz,
yada izole ise rezidüel koruma yaparak : her fazın toprağa karşı potansiyeli gerilim trafoları vasıtasıyla izlenir.
 
arkadaşlar. trafonun yıldız noktasına bağlı bulunan nötr iletkeninden geçen akım ile, aynı noktaya bağlı bulunan toprak iletkenkenden geçen akımı ayırt etmek gerektiğini, nötr iletkenden dengesizlik yük akımların geçtiği, toprak iletkeninden ise arıza akımlarının geçtiğini resimde göstemeye çalıştım.saygılar.
 

Ekli dosyalar

  • nötr ve topraktan geçen akım.JPG
    nötr ve topraktan geçen akım.JPG
    21.4 KB · Görüntüleme: 87
birinci resimde nötrden toprağa akım geçer evet.
 
eğer yükünüz dengeli değilse ki değil şekilde görüldüğü gibi mesela akımları toplayalım yüke bağlanan iki faza b ve c diyelim burdaki akımlar
Ib=I sin(wt-120-Q) ve Ic=I sin(wt+120-Q) olacaktır. şimdi bu iki akımı topladığın zaman bu toplama eşit olan bir akımın bir yerlerden akması lazım. akması lazım bunu 3 fazlı sistemler kitaplarını incelerseniz daha iyi görürsünüz. belki biraz teknik konuştum fakat eğer mühendis iseniz anlamanız kolay olacaktır.
 
sn emir
vermiş olduğunuz örnekte yükün yıldız noktasından altarnatör yıldız noktasına dengesizlik akımları geçmektedir.yük dengeli olunca nötr hattından geçen akım sıfır olur.benim buna bir itirazım yok.altarnatör yıldız noktasını toprağa bağlayıp dengesizlik akımı toprağa nasıl geçiyor?devresini nasıl tamamlıyor? bunu açıklayın.
arıza(faz-toprak, yıldırım) ve dengesizlik akımlarını ayırt etmek gerektiğini,bu akımların nereden,ne zaman geçeceğini vermiş olduğum basit örnek devrelerde açık ve net bir şekilde görülmektedir.saygılar.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,240
Mesajlar
934,716
Kullanıcılar
453,459
Son üye
swellwell

Yeni konular

Geri
Üst