trafolarla ilgili 2 soru

avare80

Üye
Katılım
17 Ara 2007
Mesajlar
53
Puanları
1
Yaş
39
merhaba....işletmede yaptğımız trafo bakımında dikkatimi çeken 2 şey sorucam size...

1.Trafo 0.G. tarafına giren XLPE kabloların herbirinden çıkan birer çıplak iletken birbiriyle bağlanıp topraklanıyor. Bunu nedeni nedir?

2. Bir de trafo odasında duvar diplerinde çepeçevre topraklama var(kapıya da bağlı)... bu topraklama sanırım emniyet için..yani orası orta gerilim olduğundan çarpılma anında hemen elektriği atacağımız bir yer olsun diye mi?????
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Öncelikle iletkenlerin en dış izolasyon (kırmızı dış izolasyon) un iç kısmında iletken bir ağ vardır ve bu ağ kablonun başında başlar4 sonuna kadar gider. Bunun amacı iletkendeki kopmalarda kablodan toprağa veya başka biryere akabilecek olan akımları toprağa güvenli noktalardan vermeye yarar. Yani bu akımı taşır ve topraklandığı yerden toprağa iletir.
İkinci soruna gelirsek bildiğin gibi hertürlü binada topraklama koruma topraklaması yapılma zorunluluğu vardır. Bu topraklamanın amacı kaçak akımları güvenli bir şekilde toprağa iletmek ve insanların bu kaçak akımlara maruz kalmasını önlemektir.
 
yani orası orta gerilim olduğundan çarpılma anında hemen elektriği atacağımız bir yer olsun diye mi

Enerji varken o bölüme girmek zaten intihardır. bunun yerine başka yolların denenmesi daha iyi olur.

bu koruma içerdeki şahıs için değil hücre dışındaki şahıs için bir koruma kalkanı oluşturur. enerji altında, içeri giren kişinin aleyhine işlem görür.

Aşağıda linki bulunan konudaki paylaşımı mutlaka görmenizi isterim, bu işimizin ciddiyetini bize en iyi hatırlatacak acı tecrubelerdir. LÜTFEN DİKKAT ARKADAŞLAR

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/yg-og-ag-İş-kazaları-resimleri.3546/

Saygılar
 
31,5kV hatlarda 500metreden sonra parafudır gerekiyor.Ekranların birleştirip topraklaması herhangi bir kazı sırasunda kablo zedelendiğinde 3 fazı da açması için (Sigorta var ise Kesiciden zaten 3 de açıyor)
İşletme topraklaması trafonun toprağı,emniyet topraklaması hücre kapıları ve metal aksamlarını
 
Paylaşacağım bir konu / soru vardı, "2095" arkadaş bahsetmiş. Sorum şu : KOntrolunu yaptığım, 4 adet 1600 kVA trafo olan bir yerde, (trafolar İtalyan malı ve kuru tip) 2 ay aara ile patladı. Bizler, imalatçı fırmayı suçladık, tabikii. Koruma sistemimiz Türkiye'de ve dünyadaki en iyi markalardan birisi çünkü. Hatda, ilk patlamadan sonra, bu fırma elemanları davet edildi, sistemlerini röle ayarlarını tekrar baktılar, her şey normal görünüyor.
İki ay kadar sonra, diğer trafo da patlayınca, Türkiye mümessili geldi, sistemde kusur bulmadı. Herşeyiniz çok güzel ama, projenizde TEDAŞ onaylı, gözden kaçan ve TEDAŞ'ın da şart koşmadığı bir eksik var. Parafudr'unuz yok. Bizim beslemede epey uzakdan yeraltı kablo ile geliyor. Burada tartışmaya açmayı düşünürken, "2095" arkadaşın yazısındaki, "500" metreyi geçen uzunluklarda parafudr gerekir bilgisini okudum. Hem arkadaşa teşekkür eder, hemde, durumu arkadaşlarla paylaşırım.
Herkese , iyi çalışmalar dilerim.
 
500 metreden sonra parafudr'un espirisi, galiba XLPE kaplonun kapasitif etkisinden dolayı.
 
Trafo 0.G. tarafına giren XLPE kabloların herbirinden çıkan birer çıplak iletken birbiriyle bağlanıp topraklanıyor. çünkü kablo zırhına bağlı olan bu iletkenlerde kablodaki yüksek gerilimden dolayı tehlikeli boyutlara varabilecek gerilim endükleniyor. eğer kablonun havai hattan başlayıp trafo binasına kadarki kısmı 40-50m gibi bir mesafeyse sirkülasyon akımı geçmemesi için ya direkteki irtibat noktasında ya da trafo binasında olmak üzere kablonun zırhı bir noktada topraklanıyor. 500m gibi uzun mesafelerde her iki uçta topraklanıyor, çünkü toprak empedansı yeterince büyük olduğundan geçecek olan sirkülasyon akımı fazla büyük olmayacağından kablonun ısınması gibi bir tehlike oluşmuyor.
 
arkadaşım 1. sorunda
xlp kablolarının dış kısmında tel örgüyle çevrili olan topraklama içindir
kabloda bi darbe olursa topraklaması olduğunda kablo daha erken patlar ayrıca o teller topraklan mazsa cızıltı sesleri yapıyor
2, soruda
o da özel topraklamadır koruma amaçlı başlık patlaması veya og kaçagğı durumunda anında toprağa versin ve hattı açtırsın diye
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,050
Mesajlar
922,866
Kullanıcılar
451,323
Son üye
yunusemredoruk

Yeni konular

Geri
Üst