Trafoyu Tersten Besleyerek Motor Çalıştırma

irkli_y

Üye
Katılım
8 Tem 2011
Mesajlar
40
Puanları
1
Merhaba
Çalıştıgım fabrikada , bir adet değişken debili pompa arıza yaptı makinenin tamamı 200V ile çalışıyor dolayısı ile pompada 200v olarak besleniyor. Aynı şekilde robotlarda japoyadan geldiği için 200V da çalısıyor ama eskilerden kalan elimde 380/200 8kVA trafolar mevcut.
Ben şunu yapmak istiyorum,
Arızalı pompanın yerine yeni 380V 5.5kW olanını temin ettim. Bu motoru eskisini alıp yenisini montajını yaptıktan sonra trafonun seconderini 200V ile besleyeceğim ve primerinden aldıgım kablo ile yeni pompanın klemensine gireceğim.
(Oranlama yaparsak trafonun Iprimer=12,15A , Vprimer=380 ,)

5,5kW Pompa için bu trafo yeterlı olur mu?
Bu tersten besleme işinde dikkat etmem gereken başka nokta var mı?

Konu ile ilgili bilgi sahibi olanın yardımcı olmasını rica ederim.

teşekkürler,
pompa_.JPG
trafo.JPG
 
trafo 200/380 v bağlanır sorun olmaz 8 KVA trafo yaklaşık 6400 W çalıştırabilir. bu 5.5 KW güçü çalıştırır. ancak motor ilk kalkış anında yüksek akım çakeceğinden sorun yaratabilir.
 
Pompanız hangi tip? Ne basıyor?
 
Pompanız hangi tip? Ne basıyor?
Merhaba
Çalıştıgım fabrikada , bir adet değişken debili pompa arıza yaptı makinenin tamamı 200V ile çalışıyor dolayısı ile pompada 200v olarak besleniyor. Aynı şekilde robotlarda japoyadan geldiği için 200V da çalısıyor ama eskilerden kalan elimde 380/200 8kVA....
yazıyor
 
Merhaba
Çalıştıgım fabrikada , bir adet değişken debili pompa arıza yaptı makinenin tamamı 200V ile çalışıyor dolayısı ile pompada 200v olarak besleniyor. Aynı şekilde robotlarda japoyadan geldiği için 200V da çalısıyor ama eskilerden kalan elimde 380/200 8kVA....
yazıyor

Siz söyleyince tekrar baktım gözümden kaçmış Hocam. Bu pompa pistonlu bir pompa ise bana kalırsa kalkışta motoru zorlar, santrifüj pompa olsa sizin dediğiniz en mantıklı yöntem.

5,5 kW motorun yıldızda bile kalkış akım oranı anma akımının neredeyse 2,5 katı. Çalışma akımıda 11 Amper.

Tek trafo (8 kVA) ile zor olur diye düşünüyorum.

Saygılar....
 
Madem motoru 380 volt yaptınız, neden 200 voltda ısrar edıyorsunuz, mevcut termik rölenın degerlerini yükselterek, kontaktör girişini mevcut hatdan ayrırak 380 volt versenız olmuyormu. Mevcut kumandayı kullanmış olursunuz.
 
Konuda degisken debili olarak gecince aklim karisti debi kontrolu nasil saglaniyor? bir motorun debisi iki sekilde degistirilir biri motorun frekansi degistirilerek digeri cikisindaki vana yada her ne varsa hidrolik vana selenoid v.s. kisip acilarak degisken debi saglanir.

Semadan anladigim kadariyla frekans surucusu yok. yani bu pompa sabit voltaj ve sabit frekansla calisiyor.

Pompa hattinda termik ve kontaktor var. bir kere bunlar degisecek araya trafo yeni termik Sigorta kontaktor girmektense bence en mantikli cozum sayin @zeybek 'inde tavsiyesi gibi 200 voltta motora gelen mc109 kontaktorunu daha guclu bir kontaktorle degistirip motoru 380 ile beslemeniz kalkis tork dususu teafo yetecekmi sorunlarini ortadan kaldiracaktir.

Ben olsam boyle yapardim. daha kolay bir cozum olacaktir.

Kolay gelsin.
 
Merhaba
Öncelikle cevaplar için teşekkür ederim ,
Motorun tam olarak gücünü öğrenmiş oldum , Bana daha önce söylenen 5,5kW idi , fakat etikette yazan 4,22kW .
Sistemde değişiklik yapmamak için sadece trafo eklemek istiyorum. Yoksa ilk seceneğim @zeybek in önerisi gibiydi.
Son durumda sadece trafo durumu çözecek gibi görünüyor.Yanılıyor muyum?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,842
Mesajlar
930,703
Kullanıcılar
452,686
Son üye
heisener123

Yeni konular

Geri
Üst