Transformatör nüve hesabı...

220 voltta 3000 watt cekebilmek icin verimi %100 oldugunu dusunsek 12 volttan kac amper cekeriz bakalim.

3000 ÷ 12 = 250 amper. Bu akimi tasiyacak kablo bileğim kalinliginda olmali. Ikinci konu 250 amperi anahtrlaycak transistor yada mosfet nasil bir sey olur dusunemiyorum. Hadi 100 tane yada her alternans icin 100 x 2 yani 200 tane mosfeti paralel kullandiginizi dusunsek mosfet basina 25 amper duserki buda ciddi bir akim 200 mosfetin maliyetinide hesaba eklemedim. ( keza ilk testlerde bu mosfetlerden yananlarda olacak )

o yuzden buyuklerimiz ne yapmis 3000 watt gibi gucler icin 12 volt yerine 24 volt 48 volt gibi yuksek voltaj seçeneklerini değerlendirmişler bu voltaj yükseldikçe akimin dusmesi demek. Diyeceksiniz piyasada 3000 watt 12 volt inverter var. Bende diyecegimki o inverterden aliniz ve 3000 watt maksimum yukte 3 saat calistiriniz. Sonucu bizimle paylasiniz.

Birde mesela sokakta sadece aku ile isiticiyi 6 saat calistirmayi dusunelim. Buda ikinci sorun.

1 saat icin 250 amper 12 volt aküden lazim idi bu akuden 6 tanesi lazim birde dibine kadar harcayıp akuleri oldurmemek icin 2 tane daha ekleyelimki uzun omurlu olsun ne yapti 12 volt 250 amper kamyon akulerinden 8 tane almaniz yaninda tasimaniz ve en onemlisi bu akuleri bir sekilde evde yada is yerinde sarj etmeniz gerekiyor.

Kolay bir yola girmediginizi goruyoruz. Umarim basarili olursunuz. Kolay gelsin.
 
Çöpçü bile olsan. Müşteri memnuniyetini düşünmeli insan. İnvetörü kendim yaparsam ısıtıcıyla beraber 1000 tl geçmez...
kova içinde odun yaman daha pıratik olur...
Güzel fikirde zabıta karışabilir buna.... malum çarşı...
Dostum ilgilenmişşin benimle, teşekkür ederim ama, anladığım kadarıyla sen invertör konusundan anlamıyon, yani bilgilerin yanlış.
Transformatör değiştirme oranı denen bir oran var.
Primer sargının sekonder sargıya olan oranıyla, primer sargıya verdiğin gerilimin sekonder sargıdan aldığın gerilimle doğru orantılı.
Aynı zamanda primer sargının kablo kesiti ile sekonder sargının kesiti oranı ile primer sargıya verdiğin akımla sekonder sargıdan aldığım akımla, arasında bir orantı var.
Olmucak bi işe girişmem ben dostum.
Sadece nüve hesabı ve alternatör konusunda sıkıntım var biraz.
Onuda aşçam kısa zamanda...
Teşekkürler....
 
Son düzenleme:

Dostum,

Anlamadığım kanısına varmışsın ama ben 1997 yılında ilk inverterimi yaptım. Bu süreç zarfında da bir kaç tane daha yaptım.

Trafo sarımı ile iglilide bir kaç kez deneyimim oldu. Nüve kesit alanından trafo gücü hesapları güçten pirimer sarım sayısı tel çapı ve sekonder hesaplarına kadar yaptım.

Bu benim işim gereği olmadığı için sürekli yapmadığımdan sonrasında devam etmedim. İhtiyacım olduğunda tekrar açar konuyu okurum.

Trafolar %98 gibi verimlerle çalışırlar. Yani şunu söyleyeyim siz bir trafodan 3000 watt güç çekmek istiyorsanız girişinden daha fazla güç vermelisiniz. Bu kayıplar manyetik ve ısıl kayıplardır. Bir oran var diyorsunuz ya kesit sargı akımlarla ilgili bir tansformatörde voltaj yükseltirken akım düşer voltaj düşürürken ise tam tersi akım yükselir. Bunları az çok biliyoruz. bilmiyorsunuz diye yapacağınız hitap şeklinde önce düşünmeniz karşınızdakileri tanımanız lazım.

Size şunu söyleyeyim tavsiye olarak,

Bir akü ile bir noktada seyyar ısınmak istiyorsanız ne inverterle ne trafo ile uğraşmayın. Çünkü her çevrimde verim kayıpları nedeniyle enerjinizi çevirmek için harcayacaksınız. İlla akü ile ısınacağım diyorsanız bir rezistans hesabı yapınız aküleriniz ile rezistansı besleyip fanla yada faklı bir şekilde ısınınız.

diyorsunuzki olmayacak bir işe girişmem diyorsunuz.

Bizde diyoruz ki bu kadar anlattığımız kelimelerin içinden siz şunu anlamadıysanız yorum yapmyorum başka. 3000 WATT REZİSİF BİR ISITICIYI AKÜ İNVERTER GİBİ DÜZENEKLE ÇALIŞTIRMAK MANTIKLI DEĞİL. ÇALIŞTIRABİLİRSİNİZ AMA ATTIĞINIZ TAŞ ÜRKÜTTÜĞÜNÜZ KUŞA DEĞMEZ !!!

Umarım bu topiğin sonunda sizin el emeğinizle yaptığınız inverter ile akü gurubunuzla 3000 wattlık bir ufo tarzı ısıtıcıyı çalıştırdığınızı görür ve bizler mahçup oluruz.

Kolay gelsin.
 
Sistem biraz zaman gectikten sonra mesajimi düzenlememe izin vermiyor sanki. Serkan hocam kablodan bahsedince aklima geldi.
Kendimi bir düzelteyim. Mikro dalga trafolarindan olabilir demistim. O trafo kesitlerine kalin kablo girmez. Trafo sayisini arttırmak gerekir. En azından 2/0 awg kablo gerek primer için. Olsa da uğraştirir.
 
Son düzenleme:
Trafonun primer gücü düşük olacağı için, manyetik bir kayıp olur diye düşünüyom. Manyetik kayıbı en aza indirmek için sence, nüveyi hangi maddeden yapmalıyım ve ölçüleri nasıl olmalı.
Birde doğru akımdan altetnatif akım elde edebileceğim bir Elektronik devreyi nerden bulabilirim.
Bu konularda yardımcı olursan invertörü çalıştırabilirim.
 
Sen daha önce invertör yaptığına göre, sekonder sargının kesitiyle, primer sargı kesitinin arasındaki oranın, sekonderden elde edeceğin akımımla doğru orantılı olduğunu biliyondur.
Ama sen mesajında bana 100ah lik akülerden bahsediyon. Kaynak makinesi çalıştırmıcam ben arkadaşım.
Primer sargının gücü: 12volt 1 yada 1.5 amper olacak. Primer sargının kesitinin 10 katı kadar bir kesitli sekonder sargı yaparsam al sana 15 amper. Ayrıca primer sargının spirinin 20 katı kadar sekondere sararsam al sana 240volt. 240×15 oda aşağı yukarı bir 3500 watt falan yapar. Eh manyetik anlan kaybı falan olacak, onuda düsersek al sana bi 3000watt.
Burda yanlış olan ne onu anlamadım. 24 volt 100 amper aküyü napayım ben kamyon mu çalıştırcam...
Teşekkür ederim güzel bir seçenek.....
 

İşte burada bütün kuralları batırdın. Hesap kitap kalmadı. güç kalmadı. En basiti ile hesabını ele alırsak ,

pirimer gücü 12 volt 1.5 amper diyorsun. Sekonder sargısı ise yaptığın hesaba göre 15 amper. haliyle 220 volt. Güçleri hesaplayalım.

12 volt x 1.5 amper = 18 watt pirimerden güç harcayacaksın.
220 volt x 15 amper = 3300 watt güç alacaksın.

3300 - 18 = 3282 watt güç nereden gelecek ? Trafoların güç çevrim oranları nedir ? birde siz güç hesabını yaparmısınız watt cinsinden?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…