Transistör ile hoparlör çalıştıramıyorum , yardımınıza ihtiyacım var

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan WattMan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

WattMan

Üye
merhabalar transistörler ile sinyal yükseltmeyi öğreniyorum ve ce tipi bir yükselticinin nasıl tasarlanacağını öğrendim ve başarıyla girişteki mV sinyalleri yükseltebiliyorum , fakat birçok kaynak araştırmama rağmen malesef bu yükseltici ile bir hoparlörün nasıl sürülebileceğini bulamadım , bu yükseltici sinyali yükseltiyor fakat çıkışta hoparlörü sürmek için gerekli akımı sağlayamıyor bunun için emiter takipci gerekli diye okudum fakat o aşamayı malesef yapamıyorum , bilgi tecrübesi olandan yardım istiyorum , sinyali yükselten devrem bu

ve bunun çıkışına emiter takipli tampon devresi yapmak istiyorum tampon devresinin nasıl yapılacağını biliyorum fakat yaptıklarımda hep ön yükselticinin çalışma noktası kayıyor ve tampondaki Re direnci nasıl hesaplamam lazım ve hoparlörü nasıl bağlamam lazım bilmiyorum , hoparlör 2watt ve 8ohm dirence sahip ek olarak devresi 12 volt ile çalıştırıyorum ve q noktam 6 volt , desteğinizi bekliyorum

1.1 k yerine empedans eşleştirici ses trafosu ister.
primerin empedansı 1K ya yakın olmalı daha doğrusu transistorun besleyebileceği direncin değeri kadar olmalı.
Güçlü transistor olursa bu değer düşer.
sekonderide hoparlörün empedansı ile eşit olmalı.

Yada eski telefonlardan kulaklığı sök. Onların empedansı 300 ohm civarında idi. Onlar direk bağlanabilir.

8 ohm gibi düşük empedanslı hoparlörleri direk sürmek için aşağıdaki gibi daha karmaşık devre gerekiyor.
https://www.deeptronic.com/wp-content/uploads/2019/05/small-amplifier-3-transistor-design.gif

Son düzenleme:
Hocam nokta olmayan kablo kesişmeleri temassız mı ?

Merhaba. Sevgili ustam; MEGEP dokümanlarından transistörler, amplifikatörler, OPAMP konusunu indirip çok iyi inceleyin. Paylaştığınız resimdeki gibi tek transistörle ses yükseltilip hoparlöre verilerek ses duyulması imkânsız olur, çünkü bunun için arada birçok transistör kademesi veya çıkış katı, preamfi katı, ekolayzır, vb. gerekir arada. Örneğin OPAMP 'ları içeren TDA 1554q ses entegresi PC ses kartı çıkışı burada ön kuvvetlendirici (pre-amfi) olarak kullanılıp 2*22 watt (köprülenmiş) çıkışla TDA 1554q entegresi çıkışında çok başarılı ses alınıp hoparlörler çalıştırılabilir.

Türkçesi olan ses kuvvetlendiricileri; pre-amfi (ön kuvvetlendirici) ve çıkış katı olarak ana kuvvetlendiricisi (çıkış katı) transistörlü veya OPAMP'lı entegrelerle yeterince kuvvetlendirilip hoparlöre ses için ancak o zaman verilebilir.

Ancak üst resimdeki gibi pre-amfi dediğimiz katlarda (www.320volt.com sitesinde sn. gevv'in hazırladığı pre-amfi devrelerine bakabilirsiniz) 1 veya 2 transistör olup bunlar sadece ön kuvvetlendirilmeyi yapar ve bunun watt veya kuvvetlendirilme (kazanç) gücü hoparlörlerden yeterli güçte ses alınabilmesine imkan veremez. Ama bir kulaklıkla hafifçe veya orta seviyelerde ses dinlenebilmesi (PC anakartının ses çıkışı gibi) mümkün olabilir. Bunu arada çıkış katları olmadan hoparlörlere vererek (TDA 15554q gibi) hoparlörlerden dinlenebilecek seviyede ses alabilmeniz mümkün değildir.

Resim olarak verdiğiniz sadece 1 veya 2 transistörden oluşan pre-amfi veya ön kuvvetlendirme ses çıkışı olan pre-amfi amaçlı kullanılan devreleridir. Bunlarla hoparlörlere bağlanıp ses alınabilmesi mümkün değildir, çünkü watt gücü veya ses kazancı çok düşük kalacaktır.. Kolay gelsin. Başarılar.

Kollektor direnci yerine minik transformator de baglayabilirsin. Boylece sekonderde dusuk voltaj yuksek akim elde edersin.

Eski el radyolari bulursan bir incele.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…