Trifaz ile Monofaz Yük Beslemede Kablo Seçimi?

futureng

Üye
Katılım
21 Tem 2007
Mesajlar
34
Puanları
1
Yaş
40
Merhaba. Diyelim elimizde 20-30mt mesafede 4KW lık 15 adet noktasal yükler var. Bu yükler 1 adet Panodan beslenecek. Pano da beslemesini 3 FAZ olarak TRAFONUN AG panosundan alacağını planlarsak, Kablo kesit seçim hesabı Noktasal yükten ->panoya Panodan-> Trafoya nasıl yapılmalıdır?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
1.mevcut yükleri de dikkate alıp toplam gücünü belirlersin ve trafo gücünün uygunluğunu karşılaştırsın.(trafo sana ait,özel)
2.yine mevcut güçleri dikkate alıp yeni gücünle beraber çekeceğin akımını bulursun , gerilim düşümünü yaparsın (bulduğun değer < 5 olmalı yüzde olarak) trafo-pano arası kesit kontrolünü yapmış olursun.
3.panodan en uzak alıcıya kadar akımın geçtiği (kuvvet tablosu,tali tablo) yerlerin mesafelerini ve üzerindeki güçleri belirterek gerlilim düşümü hesabı yaparsın bu da % olarak 3 ten küçük çıkması gerekir.3 fazlı alıcı için.
4.motor güçlerine bakarak uygun kesitteki kabloyu çizelgeden de seçebilirsin ya da mesafeye göre de kendin hesaplayabilirsin.
yazı istemiyorum hesaplama istiyorum dersen trafo-motorlar arası dağıtım hatlarını mevcut güçler varsa bunları belirterek çizebilirsin buraya.
 
konuya tam 10 dakikadır bakıp duruyorum nasıl hesaplasam diye ,fakat oldukça fazla bilgileri unutmuşum veya öğrenememeişim,evet usta zaten arkadaş mesela demiş,çöz şu problemi ustam ,,mesela bu motorlar 250 şer watt gücünde , mesafede 30 metre mesafe var, nasıl bi hesap yapmamız gerekiyor
 

Kendine ait trafosu olan tesislerde trafo A.G. panosundan en kritik olan son alıcıya olan % et yani toplam gerilim düşümü % 5'i geçmemelidir. Bunun sebebi şudur; Trafo A.G. pano çıkış gerilimi 400V kabul edilir % 5'lik kayıpla son alıcıya 380V düşer. Bu mantık kapsamında ana pano mekanik pano son alıcı yükü arası % 3 aydınlatma ve priz devrelerinde de % 1,5 değerlendirmesi yapılır. Sitede kesit hesabıyla ilgili çok sayıda bilgi var. Siz elinizdeki tek hat şemasını detaylı verirseniz müsait olduğumda hesapları yapar sizlerle paylaşırım.
 
Ben şöyle düşündüm:
Diyelim ayrı ayrı 9 adet 4KW lık yükten AG Panosuna ortalama 20' şer mt den 2x4 Lük kablo (4000/176 = 23A (monofaze) olduğu için)
AG Panosundan da TRAFOya 3FAZ kablo ile beslemek istersem Amper-ısınma yönünden hesabı da (9x4000=36000W Oda =36000/526 = 68Amper (3Faz için) 4x16mm2 NYY Kablo (30mt) düşünürsem hesap yanlış olur mu?
 
Son düzenleme:
Merhaba ;
Elk Mühendisiyim ve Uzmanlık alanım digital görüntüleme sistemleri ve gömülü yazılım fakat almış olduğumuz bir ihale sonucunda elektrik enerji hesabı yapmam gerekiyor.Siz değerli forum üyelerinden yardımlarınızı rica ediyorum.
Müşterim bana trifaz elektrik verebiliyor fakat cihazlarım tek faz olarak çalışıyor.(Bilgisayar,monitör sistemleri var sistemimde). Bana verilen trifaz kablodan 55kw güç beslenebiliyor, Sistemimin güç hesabına göre 5 kol tek faz olarak dağıtacağım. (7+7+12+11+10 kw olarak.) Bu şekilde seçmem gereken kablo kesiti , kullanacağım sigorta amperi ve şeması nasıl olacağı konusunda yardımcı olabilir misiniz ?

Teşekkürler
 

Öncelikle 3 fazı dengeli bir şekilde dağıtmanız gerekiyor. Sormuş olduğunuz sorunun cevabını verebilmem için gerkenler aşağıdaki gibidir;

1-Cihazların güçleri nedir? Ya da cihazların üzerindeki etiket değerlerinden Çektiği nominal akım nedir?
2-Panodan her bir cihaza olan mesafe nedir?

Bunları yazarsanız size yardımcı olabilirim.
 
Bence,hesapları kendinizin yapması daha uygun olur.Belki,Mühendis olduğunuzu ! hatırlamış olursunuz.Elektrik Mühendisiyim demeseydiniz,çok yardım çıkacağından emindim.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…