Tristörlü sistemler


mükkemmel anlatmışsınız teşekkürler
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
egitim şart arkadaşlar her şeyin başı eğitim eğitim eğitim sonrada pratik ve de tecrübe geliyor.

Saygılarımla...
 
Merhaba,
Hızlı röle olmadan tristör pek bir işe yaramaz. Röle hızlı 20 ms gibi ölçüp karar verecek ve tristörü sıfır akım yada sıfır voltajda devreye sokacak. detay bilgi için KARMET
 
merhaba arkadaslar,

aslinda isin pratik boyutu var.
endustriyel sistemlerde 20 ms'de bir kontrole gercekten ihtiyaci olan yuk neredeyse yok denecek kadar azdir. cok hizli dedigimiz yukler (vincler vb.) bile 1-2 sn. mertebesinde bir kontrolle oldukca iyi kompanze edilebilirler.
bu sebeple piyasadaki rolelerin bircogu ile (eger devreye alma-cikarma suresi 1sn'ye kadar dusebiliyorsa) kompanzasyon yapilabilir.

kisaca hizli role olmadan tristor ise yaramaz diyemeyiz sanirim...

burada aslinda onemli olan rolenin hassasiyeti ve uc faz/tek fazdan kontrol etmesidir.
bazi roleler dusuk akimlari algilamakta problem yasayabiliyorlar.
bir de eger tesiste dengesizlik varsa ve bu oran kompanzasyonun calismasinda gercekten problem yaratiyorsa uc fazdan akim-gerilim olcen role kullanilabilir.

ancak benim gordugum kadariyla birkac yuz kVA uzerinde gucu olan yerler icin dengesizlik pek problem olmuyor.
 
İki faz çalışan punta kaynak makinaları güzel bir örnek olur sanırım, 200-250 ms gibi bir sürede devreye girer ve çıkarlar, güçleride oldukça yüksek olanları mevcut 50-150 kva arası..bir uygulama yapmıştık on kadar punta kaynak makinası vardı Busada bir işletmede, aynı anda ikisi yada üçü devreye girince 150 amperden 1200 amperin üzerine çıkıp iniyordu ampermetre. Diğer tarftanda punta kalitesi bozuk çıkıyordu bu durumda. Her fazı 124 kvar, her adımı 4 kvar ve bir adımda (20 ms) 10 adım atlayabilen, monofaze sistem temini ile reaktif cezadan kurtulabildiler, kalitede arttı haliyle..

 
iki fazdan beslenen punto kaynak makinalari icin aslinda en uygun ve ekonomik cozum (eger uygulama acisindan problem yok ise) tristor anahtarlamali tek faz (fazlar arasina bagli) kondansatoru direk olarak cihazla birlikte devreye alip, devreden cikarmak.
boyle uygulamalari denizli'de yaptik...operatorun kumandasindan sinyal alip kontrol ettik...gayet basarili oldu..
bu durumda girise daha dusuk gucte ve klasik bir kompanzasyon koymak yeterli oldu.
 
Elbette bu yöntemde çalışır, ancak birden fazla cihazda bunu uygulamak, anahtarlama anındaki akım vergerilimi kontrol etmek açısından bazı sıkıntılar yaratabilir. Sonuçta amacımız kondansatörü en uygun noktada anahtarlayıp uzun ömür edle edebilmek. Tek noktadan kompanzasyon ile toplu halde kompanzse etmek daha ekonomik olacaktır, Bir de punta makinasının gücüne göre kompanzasyon ihtiyacı da değişir. Sabit kondansatör koymak cihaz çıkışına sorunu kısmen çözebilir.

 
aslinda endustride notr iletkeninin olmadigi sistemlerde dengesizligi gidermenin en uygun yolu TCR tabanli SVC sistemleri.
boylece sadece reaktif guc degil fazlardaki aktif gucte dengelenebiliyor.
bakiniz Factor.1 SVC
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
hızlı ve anahtarlama ömrü kontaktöre göre uzun olması sebebiyle kullanılmaktadır
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…