triyakla motor kontrolü

solid state relay ssr kullanılması daha uygun oalcağını sanıyrum
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
ds6 moeller yumuşak yol vericileri var ben kullnıyorum gayet iyi
 
aslında profossyonel bir çalışma için arkadaşlarında belirtdiği solit state relaylar uygun olur.ama illede ben yapmak istiyorum diyorsan yukarıda arkadaşımızın verdiği devreyi picsiz yani bir anahtar veya sistemden gelen bir kontak vasıtası ilede sürebilirsin.ama şaseye kaçak ve akım koruma devreleri olmazsa her seferinde triak değiştirmekten usanırsın.bence sen kendin yapmayı denemeden profosyonel bir ssr kullanmaılısn ve bunların bulunduğu panoda sıvı ve diğer bahsettiğin etkilerden uzakta durmalı.kontaktörün başına gelenler bunuda başına gelebilir.
 
işletmedeki devreye sık giren motorlerda kontaktör dayanmıyordu.elektronik triyaklı kontaktör kullandık sorun cözüldü. 2 yıldır sorunsuz calışıyor.akım korumalı ve yardımcı kontağı olan devreyi tasarlamayı bende düşünmüştüm.Yapılırsa çok kullanışlı olur.En büyük sorun triyakların en küçük kısa devrede veya piklerde bozulması.
 
Arkadaşlar arkadaşımız ne güzel bir fikir sunmuş bunu bence hazır bişeyler önerip geçiştirmektense üzerine gidip çözmek daha güzel olur otomasyon da dönen paraların büyük ağırlığı dışarı (Kontaktör, Motor koruma vs... ) masrafı olarak gidiyor eğer cevap yazarsan beraber çalışabiliriz kardeşim bende benzeri bir uygulama düşünüyorum. Cevap yazarsan görüşelim.
 
moc 3041 ve triyaklı elektronik devre şemasını çalışan devreden almıştım.Devre şemasını çizip göndereyim hep beraber geliştirelim selamlar
 
Ben benzeri bir proje ürerinde çalışıyorum ama tek bir sorunla karşılaştım ilk enerşi verilme anında (Triyaklar off) durumda iken verilen enerşi de picler oluşursa triyak bir anlık sızdırma yapıyo ya da kendiliğinden iletime geçiyorda diyebiliriz kısa bir sürelik onun üzerinde araştırıyorum sorun ayaklar arası kapasite değil ona baktım dediğiniz gibi geliştirirsek iyi olacağını düşünüyorum.
 
triyaklı motor sürücü şeması
 

Ekli dosyalar

  • tiyaklı.rar
    81.8 KB · Görüntüleme: 88
Üstat bu ve bunun gibi devreler geliştirile bilir güzel çalışma ama benim yaşadığım sorun şu herşeyi unut sadece triyakın t1 ve t2 uçlarını düşün yüke seri enerji verirken parazit yaptırırsan çıkışta yüke sızma oluyo g ucunu t1 e dirençle çeksen dahi bu oluyo tetikleme yokken ben bu sorunu gördün yoksa diğer tarafları bence basit ne olur opamp olmaz pic olur o olmaz başka şey olur bu olay çözülür. bence önce bu basettiğim sorunun bir çözümünü bulmak lazım gerisi hallolur 3 ytl ye değil 5 ytl ye çözülür ama hallolur önce bunu çözelim derim (Güzel çalışma buna benzer devre örnekleri moc pdf lerinde var) iyi çalışmlar
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…