Tuhaf reaktif sorunu

Mkocak_86

Üye
Katılım
12 Ara 2007
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
40
slm arkadaslar 4 ay önce bi fabrikanin islerini aldik biz devraldigimizda fabrika %reaktif 28ile cezaya giriyodu tek fazli entesin rölesi vardi biz üç fazl1 rg12cs taktik fabrikada florasan çok (50 kadar),kaynak çok (6-7) kadar büyük motorda çok biz kademeleri bastan baslayarak trifaze rst=2,5 monofaze r=2,5 monofae s=2,5 monofaze t=2,5 monofaze r=0,50 monofaze s=0,50 monofaze t=0,50 gerizi trifaze rst=5 rst=5 rst=7,5 rst=10 rst=12,5 yapt1k fabrika 2 ay ceza yemedi sonra orda büyük bi makina varmis biz görmedik 40kw gibi gücü var son aylarda o calismis tahminimizce tekrar ekledik bide ceza yemedigi tarihlerde 30kw lik bi ups cihazi bakimdaydi upsnin ups yokken ceza yoktu etkisi varmidir sizce ekledimiz halde ceza geliyor capastif gelmiyor ama kilpayi oda kurtariyor.kondansatörlerin bazilarini cihaz eksik veya fazla taniyor otomatik tanitinca bundanda olabilir mi.neden eksik fazla taniyor hepsi yeni ölcümleride iyi cikiyor.
 
Röle üzerindeki ekrandan cos fi değerlerini ne olarak görüyordunuz?
Normalde UPS kapasitif özelliklidir ve kompanzasyona bir nebze faydası olur. Floresan lambalar fazlara dengeli dağıtılmışsa çok da bir problem teşkil etmezler çünkü hem sayısı fazla hem de bir yandımı uzun süre söndürülmez.
Sistemi zorlayan (bana göre) kaynak makinaları. Devreye girip-çıkma süreleri çok kısa olduğu için röle ayar yapmaya yetişememekte olabilir.

(Herhangibir bağlantı yapılmadığını varsayıyorum)
 
ups sistem devreye alınmış ise bu kapasitif özellik gösterir yani sistemin endüktif yükünü etkiler sistemdeki rölenizi çalışma şartlarına göre ayarlayın sistem üzerindeki yükler zaman içerisinde uzun ve kısa sürekli devreye girip çıkap eğer röleyi sisteminize çalışma durununa göre ayarlarsanız bu sorun ortadan muhtemelen kalkacaktır bir bu ups sistem bir faza tekmi bağlı eğer tek faza bağlı ise sistemin tek fazını kompanze ettiğini varsaysak diğer iki fazın da kompanze edilmesi gerek bu nedenle röle iki fazı kompanze edemediği için işletmenize sisteminizin endüktif yükü bağlı olarak endüktif ceza gelir bu nedenle reaktif rölenize işletmenin çalışma durumuna bağlı olarak sisteme monofaz kondansatör bağlamak gerekir çünkü sistemin bazı endüktif yükünü kesintisiz güç kaynakları yani ups karşıladığı için geri kalanlarında monofazlı kondansatörler karşılayacaktır
 
Rolenın klemens girişine gore kontaktor faz girişlerini R S T olarak kodlayın ve sonra kontrol edin rolenın sırasıyla kondansator kademelerini doğru güç ve doğru fazlarda tanıyıp tanımadığından emın olun. Asıl sorun bu olabilir. Bunu netleştırdikten sonra sorun çözülmez ise UPS'in kapasitif etkisini sonra araştırın
 
genc arkadasimiz kaynaklar demis ama 2 ay önce fabrika 2 ay cezaya girmedi son iki aydir ceza var. ups cihazi trifaze ve bi cnc makinasinda bagli ve yazihanaedeki prizlerde burdan beslenmis ben bunu bildigim icin monofaze 6 kademe attim kondansatörü.burada bi arkadasim fabrikadaki bütün sigortalari indir hicbirsey calismasin bir lamba dahi yanmasin cihaza öyle otomatik tanit yoksa kondansatörleri yanlis tanir demisti yarin sabah erkenden fabrikanin tüm salterlerini kapatcam ve sadece kompanzasyon bölmü acikkan tanitcam cihaza insallah olur
 
ilave olarak 3 fazlı kademeleri hiç birbirinin aynısı olarak takmanın bi esprisi yok hepsi birbirinden farklı güçlerde olsun örneği 1,5 - 2,5 - 5 - 10 -20 - 40 KVAR gibi
 
belki faydası olur diye yazıyorum.tüm şalterileri kapatarak ölçüm yapabileceğini zannetmiyorum.akım düzenli geçerken ölçüm yaptırman daha iyi olur.fakat ben monofaze kondansatörlerin yeterli olmadığını düşünüyorum.ama bu iş müneccimliğe gelmez.incelenmesi gerekir.birde yükün tamamen dengeli olabilir,kondansatörlerin yeterlide olabilir.şayet böyleyse ayar yaparak düzeltebilirsin.akım trafolarının uygun seçilmiş olmasıda önemli biliyosun.senin sorunun endüktif ceza .bahsetiğin sonradan çalışan motor kalkışta büyük akım çeker,rölenin devreye alma süresini mümkün olduğu kadar kısa tutman gerekir.kapasitif cezaya dönerse devreden çıkarma süresinide kısaltarak çözüm bulabilirsin.ama benim anladığım kapasitörleri belirlerken fabrikanın kapandığında çektiği akımı ölçümleyerek monofaze kondansatörlerin birer kademesini bu yüke göre ayarlamanı tavsiye ederim.böylelikle kapasitif oranı düşürebilirsin.sormak istediğin birşeyler olursa yaz lütfen.
 
ahmet bey dogru soylemiş
 
öncelikle entesin tartışılmaz olduğu konusunda hem fikir olalım ..

gelelim sorunumuza..

rölenden cos 1000 yaptınmı.. ardından yüklerini kapatarak kondansatörleri tanıtman gerekiyor.. ve sağlıklı ölçüm için mutlaka röleye akım trafosu oranlarını girmen gerekir.

keşke tüm kondansatörlerini 3 faz yapsaydın burada akım trafonun güvüne göre en düşük kondansatörü koyup katlatıyla yükseltmen gerekiyor..

sendne isteiğim akım değerlerine bakman fazlar eşitmi dağıtılmış eğer bir ölçün yoksa röleye bak

1000
0800
-7000 gibi değerler vermesin 3 fazda aynı değerleri veya yakın değerleri veriyorsa fazların eşittir..

küçük bir hatırlatma daha mutlaka kondansatörlerin devreye girip çıkma zamanlarınıda kontrol et. yükne göre geç veya erken yap sen 2 sn. yap ..

akım gerilim trafo oranlarınıda yaz röleye.. cap 1000 yap ind. değil.
 
sayın netalem
sistemdeki güçler aydınlatma ve kaynak olduğu durumda. nasıl kond. trifaze olsa idi dediniz biraz açarmısınız konuyu
 

Forum istatistikleri

Konular
129,840
Mesajlar
930,680
Kullanıcılar
452,679
Son üye
kenan7777

Yeni konular

Geri
Üst