Tunçmatik ups voltaj değerleri kaç olmalı

M.balibey

Üye
Katılım
2 Eyl 2013
Mesajlar
70
Puanları
1
Masaüstü bilgisayarıma takılı bir adet tunçmatik lite 2 850 va var. Prize takılıyken çıkış voltajı 163-200 arası girişse yani priz 230 aküdeyen çıkış voltajı 152-153. Aküyü kontrol ettim akü sağlam 13.80v veriyor(tbs marka tunçmatiğin ürünü 9A). Bu değerler hem satıcı hemde servisi normal diyor. Sizce arızası nedir?

İkinci sorunsa trafo ve mosfedler çok ısınıyor. Mosfedleri üzerinde sadece küçük alüminyum soğutma var. Daha başka ne gibi bir soğutma tavsiye edersiniz. Ben prize bağlı iki tane 9 cm ac fan takayım diyorum.
 
Merhaba.Cevaplar;
1- Ups destek süresini belirtmemişsiniz. Ups’nin destek süresi kendi küçük el kitabında tam yazdığı sürede ise (15-20 dak. gibi) ve kesintide bunu tam sağlıyorsa aküde bir sorun yok demektir. Ama destek süresi çok kısa olup ups hemen kapanıyorsa akü içten sorunlu olabilir, 13.80 akü voltajına rağmen elektroliti biraz kurumuş da olabilir.

2- Üst kapağını açıp tekrar kapatırken akünün invertere bağlı kabloları mosfet sürücü entegre devrelerine uygun uzaklıkta olduğunda, uygun pozisyonda kaldığında ısınma daha normal olabilir, aksi durumlarda bazı iç harmonikler oluşup ısı fazlaşabilir, buna çok dikkat edin. Bu kısa süreli destekte mosfetlere konan soğutucu boyutu kafidir aslında,ama tozlu,havasız ve direk güneşi gören, çok sıcak ortamlar yerine, daha serin, havadar ve daha tozsuz ortamlarda çalışmalı ve çok uzun zamanlar kullanılmadığında, akü kendi kendine deşarj olacağından, ups fişi prize takılıp kitapta verilen sürede yeterli şarjı kullanmadan önce de sağlanmalıdır.

3- İlave fanları pc'yle kullanımı dışında evde, Elektrik kesintilerinde kullanırken, yani asıl amacı dışında kullanırsanız gerek vardır, aksi durumlarda diğer normal kesintilerde, kısa süreli normal bir pc desteğinde ise gerekli değildir.

Not: Ups'lerin destek süresi; 220 vac ile daha kısa,180 vac ile daha uzun süre olur. (Güç= volt*amper* güç faktörü çarpımı nedeniyle) Bu nedenle genellikle ups'lerin çıkış trafosundaki düşük voltaj sargılı çıkış uçlarından 180 vac, ups çıkış desteği olarak verilir. 152-153 volt ac değeri biraz düşüktür, ama tüm smps'ler (psu'lar) 100-265 ; 165-265 volt ac aralığında da çalıştıkları için, pc normal çalışıyorsa ve destek süresi çok yeterliyse bir sorun yoktur. (Bu konudaki bazı uzman yetkililerin belirttiği gibi) Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
1 Tunçmatiğin kitapçığında herhangi bir bilgi yok bu konuda apulu sistemdeyken 5 dk idare ederdi. Ekran kartı takınca 2-3 dkda kapanıyor. Pcnin toplam çektiği watt 420 ups ise 480 wattlık. Fakat şebekeye bağlıykende ısınınca kapanıyor. Fanları bu yüzden istiyorum herhangi birsorun yaratmaz herhalde.

2 Akü kutup başları orjinal haliyle mosfetlere 5-10 cm yakınlıkta aküyü ters çevirip birde öyle deniyeyim.
 
Merhaba.Bakın,aslında aküyü ters çevirmeden (Konumunu hiç bozmadan) sadece aküden çıkan kırmızı ve siyah kabloların, mosfetlerin olduğu orta girişteki kablo pabucu giriş uçlarına girerken,bu kablo uzunluğu oranında gittiği bu yol boyunca,bu kabloların pcb devreye çok yakından geçmeden (Çünkü çok yakın geçerse oluşturduğu dc mağnetik alanı, IC 'leri veya köprü mosfetleri dolaylı yoldan süren mosfet sürücüleri de etkileyip,bu mosfetlerin çok düzensiz akımlarla,oluşan iç harmoniklerle çığ etkisiyle içlerinden bu dc. akımın akmasını,düzensiz akmadığı için muhtemel ısınmalara direk neden olabileceğini) ups'nin çalışmasını sağlayarak aşırı ısınmayı önleyebilirsiniz.Kendi evimde 650 VA'lık iki ayrı ups'de yaşamış olduğum bazı deneyimlerdir ayrıca bunlar, teorik bilgiden ziyade sadece yaşanmış kendi tecrübemdir.İşte bu nedenle sizi de benzer konuda uyarmak ihtiyacını hissettim,bu ups kapağını açıp tekrar kapatmanız esnasında oluşabilecek muhtemel bir detay için.

Şebekeye bağlı iken inverter de çalışıyorsa bu Tunçmatik 850VA'lık ups'niz LİTE (Line interaktif ) değil, online bir inverter olmalıdır mutlaka.Çünkü bunlar ancak kesinti olduğunda veya şebeke akımının kalitesini tam olarak beğenmediklerinde otomatik devreye girerler.2 adet karşı karşıya duran soğutucuların üzerinde,ups kutusu iç hacminde yeterli boşluğu bulursanız ikisi arasında köprü görevi görerek üstten gelecek uzun,ince,kanatçıklı başka bir soğutucuyu ona kuvvetli yapıştırıcıyla yapıştırabilir ve ön taraftan buna havayı üfleyecek olan daha küçük,tek fanı böylece de bağlamış olursunuz.Bu fanı ya aküden direk,ya da 12 volt ac/dc adaptörle harici olarak çalıştırabilirsiniz.Ben evdeki 650 VA'lık olanına,uzun Elektrik kesintilerinde fazla ısınmaması için,örneğin bu tadilatı yapmıştım.Kolay gelsin.
 
182f230b947eb76ecb1e14ed577293c5.jpg


0c52b2e84e61fc140c24648c31db4ed7.jpg


Benimkinin içi bu şekilde akü kablolarını mosfedlerden uzaklaştırmanın imkanı yok eksi direk aralarına bağlanıyor. Fanları en üste dıştan takıp içerdeki sıcak havayı dışarıya atmayı düşünüyorum. Mosfed soğutucusuna ek çinden aldığım küçük alüminyum soğutucuları taktım. Birde elimde 65 amper akü var bunu paralel bir iekilde bağlasam olur mu acaba.

3bc820006ddd43d2b9250a0a4faed29c.jpg
 
Merhaba.850 VA'lık Tunçmatik ups'lerinin iç yapısı 650 VA'lıklardan soğutucuların ve mosfetlerin dizilişi açısından biraz farklıymış,şu anda gördüğüm kadarıyla.Oluşan bu sıcak havayı uzaklaştırıp dışarıya atabilmeniz, mosfet ve diğer tüm devre elemanlarının çalışma ömrünü,çalışma performansını (Çıkıştaki 220 vac akımın verimini çok artıracak,aşırı ısınmadaki muhtemel dalgalanmasını ise azaltmış olacaktır) epeyce artıracaktır,çok uygun şartlarda bunu tam uygulayarak elbette yapabilirsiniz.Ama daha yüksek kapasiteli akünün ups'ye uygulamasında, asıl aküsünü hiç kullanmadan direk 12 volt 65 amperlik aküyü uygulamanız daha doğru olur.Çünkü 9 amper,12 voltluk jel aküyle sürekli paralelde kaldığında bu akülerin içten kurumasına (İç elektrolitin azalmasına) dolayısiyle kapasitenin (amper-saatin değerinin daha da azalmasına) direk neden olabilir.Yani tek bir büyük kapasiteli aküyle kullanmanız daha sağlıklıdır.Kolay gelsin
 
Merhaba yarın gidip fanları alayım o zaman aküyüde üzerindeki ömrünü tamamlayınca araç aküsünü takarım. Peki trafo içinde alüminyum soğutmak yapmamın sakıncası olur mu?
 
Alüminyum soğutuculardan sonrada ısınınca kapanma sorunu oldu acaba trafoyumu değiştirsem. dış kısmı 60 dereceye çıkıyor.bu trafonun değerleri nasıl anlaşılır.
 
soğutucu tarafına koyacağın fan trafoyu da soğutur biraz trafolarda tehlike sınırı 90c sonrası.
 
Fanları yukarıya monte ettim fakat şebekede yine ısınıp kapanıyor. Mosfedlee soğudu fakat trafoya fayda etmedi. Bu trafoyu daha büyük bir trafoyla değiştiremezmiyim? Upsin üzerinde 480 watt yazıyor bilgisayarsa şebekeden ölçtüm 420 çekiyor en fazla.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,836
Mesajlar
930,634
Kullanıcılar
452,666
Son üye
balkır1111

Yeni konular

Geri
Üst