Tuz Valfi Korozyonu

sinankent

Üye
Merhaba ustalarım ve tecrübeli arkadaşlar,

Bosch SMS53M42TR model bulaşık makinemde yıkama esnasında cızırtı sesleri gelmeye başladı ve ardından evin şalterini attırdı. Makinenin sol yan kapağını açtığımda, tuz kutusunun üzerinde bulunan rejenerasyon valfinin ve elektrik soketinin korozyonla kaplandığını gördüm (Fotoğraflarda mevcut).
  • Valf bobinini söküp multimetre ile ölçtüm; 20k kademesinde 2.25 kΩ gibi değer alıyorum.
  • Ancak soket pinlerinde ark oluşumuna bağlı kararmalar ve yoğun kristalleşmiş tuz tabakası var.
Bobin direnç değeri normal görünse de, bu yoğun korozyon ve kararma varken sadece temizlik yapıp contayı değiştirerek (sızıntıyı önleyerek) kurtarmam mümkün müdür? Yoksa şalter attıracak kadar ark yapmış bir bobin/soket grubunu direkt yenisiyle değiştirmek mi gerekir?

Ayrıca bu modelde bu sızıntı kronik midir? Sadece conta değişimi için ölçü veya temin öneriniz var mıdır?

Şimdiden teşekkürler.

Ekli dosyalar

• images4.webp
    images4.webp
    69.5 KB · Görüntüleme: 31
  • images5.webp
    images5.webp
    83.5 KB · Görüntüleme: 30
  • images6.webp
    images6.webp
    75.9 KB · Görüntüleme: 30
Bence bobin açık devre olmuş. 2k gibi bobin değeri olmaz.
Edit : Araştırdım. Bu bobinler için nominal değerlermiş bu kadar yüksek değerler. Orjinal contası oring tarzında birşeyse tam ölçüsünde bulmanız zor. Bu tip olmayan standart conta ise ölçüsüne göre bakılabilir, hiç bulunmaz ise sıvı conta bile düşünülebilir.

Son düzenleme:
Bence bobin açık devre olmuş. 2k gibi bobin değeri olmaz.
Edit : Araştırdım. Bu bobinler için nominal değerlermiş bu kadar yüksek değerler. Orjinal contası oring tarzında birşeyse tam ölçüsünde bulmanız zor. Bu tip olmayan standart conta ise ölçüsüne göre bakılabilir, hiç bulunmaz ise sıvı conta bile düşünülebilir.
Teşekkürler

Temizliğini yapıp taktım, su kaçağını da kestim. Çalışırken böyle bir ses çıkarıyor. Parçayı söktüğümde içinde mıknatıs olan ince plastik tüpün içi biraz kirliydi, açıp temizleyemedim. Bu çalışma sesi normal midir? Teşekkürler.

Ekli dosyalar

• IMG_20260210_134118.webp
    IMG_20260210_134118.webp
    62.8 KB · Görüntüleme: 15
Son düzenleme:
Edit:
Bulaşık makinemdeki şalter attırma ve sürekli vınlama sorununu hem karttaki patlayan triyağı Z9M (Z0109MN) ile değiştirerek hem de sızıntı yapan valf contasını hallederek sızdırmayı çözdüm. Valf bobini 2.25 kΩ ölçüldüğü için değiştirmeye gerek kalmadı, sadece korozyonlu soketleri ve kartı temizledim.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2026-02-17 at 20.32.00 - Kopya.webp
    WhatsApp Image 2026-02-17 at 20.32.00 - Kopya.webp
    173.5 KB · Görüntüleme: 18
  • photo (2) - Kopya.webp
    photo (2) - Kopya.webp
    190.7 KB · Görüntüleme: 19
Edit:
Bulaşık makinemdeki şalter attırma ve sürekli vınlama sorununu hem karttaki patlayan triyağı Z9M (Z0109MN) ile değiştirerek hem de sızıntı yapan valf contasını hallederek sızdırmayı çözdüm. Valf bobini 2.25 kΩ ölçüldüğü için değiştirmeye gerek kalmadı, sadece korozyonlu soketleri ve kartı temizledim.
Bu eleman böyle yandıysa pcb ye kaynama ihtimali de yüksek . Nasıl söktünüz ?

Bu eleman böyle yandıysa pcb ye kaynama ihtimali de yüksek . Nasıl söktünüz ?
Kaynama yoktu, kolaylıkla söküldü. Triyak M1 ve Gate ayakları kısa devre olmuş bobine sürekli elektrik gidiyordu, ses ondan kaynaklıymış. Bobin daha program başlatmadan veya kurutma aşamasında bile ses çıkarıyordu.

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri