Elektrik devreleri için nasıl bir durum var bilmiyorum. Ama iletim için; faz sayısı arttıkça, sistemin etkinliği artar. Tek fazdan 3 faza geçildiğinde bu artış %50-70 arasındadır. Ancak 3 fazın üzerine çıkılınca, her faz artışı için bu miktar %2 -8 arasında değişir.
Faz sayısı arttıkça iletim hatlarındaki kayıplar azalır. Bu azalma faz sayısı arttıkça %40-50 arasında değişir. benim bildiğim dezavantajları bunlardır.
Peki neden 3 faz, derseniz; 3 fazın, diğerlerine (4,5,6...n faza) göre en büyük avantajı ekonomik olması ve karmaşık olmamasıdır.. Etkinlik ve ekonomiklik olarak optimize edildiğinde 3 faz , yüksek fazlara göre daha uygun çıkıyor. Bunun dışında 3 fazlı sistemlerde, tüm fazlar tarafında sağlanan güç eşittir. 3 fazlı sistemlerde, düzgün dengeleme yapılırsa fazlar, eşit açıda yer değiştirirler.
Kullanılan yerler var. Özellikle ağır sanayide bazen istenebiliniyor. Döküm sanayisinde kullanıldığını duydum. Hatta çok daha yüksek fazlarda duydum. 5 faz step motor gördüm. Arkadaşım yüksek lisans tezinde robotik bir sistemde kullandı.
Bağlantılarla çoğaltıyorlar. Farklı bağlantı tipleri var. Açıkcası işin o kısmını hiç araştırmadım. Ancak 3 faz'dan 6 faza, 6 fazdan 12 faza, 12 fazdan 24 faza, 24 fazdan 48 faza ; olacak şekilde tasarlanıyor.