ConnorKenway
Üye
- Katılım
- 31 May 2020
- Mesajlar
- 2
- Puanları
- 1
- Yaş
- 24
6 ve 12 fazli sistemi nerde gördünüz ? Bir yerde uygulaması varsa bende bilmek isterim .Elektrik devrelerinde Uc fazli sistemlerin daha cok fazli sistemlere (6, 12 fazli vs.) gore dezavantajlarini nelerdir?
Ödev ! kokuyor.
Elektrik devreleri için nasıl bir durum var bilmiyorum. Ama iletim için; faz sayısı arttıkça, sistemin etkinliği artar. Tek fazdan 3 faza geçildiğinde bu artış %50-70 arasındadır. Ancak 3 fazın üzerine çıkılınca, her faz artışı için bu miktar %2 -8 arasında değişir.Elektrik devrelerinde Uc fazli sistemlerin daha cok fazli sistemlere (6, 12 fazli vs.) gore dezavantajlarini nelerdir?
Kullanılan yerler var. Özellikle ağır sanayide bazen istenebiliniyor. Döküm sanayisinde kullanıldığını duydum. Hatta çok daha yüksek fazlarda duydum. 5 faz step motor gördüm. Arkadaşım yüksek lisans tezinde robotik bir sistemde kullandı.6 ve 12 fazli sistemi nerde gördünüz ? Bir yerde uygulaması varsa bende bilmek isterim .
Bağlantılarla çoğaltıyorlar. Farklı bağlantı tipleri var. Açıkcası işin o kısmını hiç araştırmadım. Ancak 3 faz'dan 6 faza, 6 fazdan 12 faza, 12 fazdan 24 faza, 24 fazdan 48 faza ; olacak şekilde tasarlanıyor.Fazı nasıl çoğaltıyorlar ? Sürücülerle mi?
Faz sayısının artması ile ıletim hatlarındaki kayıpların azalması arasında gram alaka yok . Gerilim düşümü formülüne bakarsanız kayıpların azalması icin gerilimin ve kesitin artması gerektiğini görürsünüz.Elektrik devreleri için nasıl bir durum var bilmiyorum. Ama iletim için; faz sayısı arttıkça, sistemin etkinliği artar. Tek fazdan 3 faza geçildiğinde bu artış %50-70 arasındadır. Ancak 3 fazın üzerine çıkılınca, her faz artışı için bu miktar %2 -8 arasında değişir.
Faz sayısı arttıkça iletim hatlarındaki kayıplar azalır. Bu azalma faz sayısı arttıkça %40-50 arasında değişir. benim bildiğim dezavantajları bunlardır.
Peki neden 3 faz, derseniz; 3 fazın, diğerlerine (4,5,6...n faza) göre en büyük avantajı ekonomik olması ve karmaşık olmamasıdır.. Etkinlik ve ekonomiklik olarak optimize edildiğinde 3 faz , yüksek fazlara göre daha uygun çıkıyor. Bunun dışında 3 fazlı sistemlerde, tüm fazlar tarafında sağlanan güç eşittir. 3 fazlı sistemlerde, düzgün dengeleme yapılırsa fazlar, eşit açıda yer değiştirirler.
Kullanılan yerler var. Özellikle ağır sanayide bazen istenebiliniyor. Döküm sanayisinde kullanıldığını duydum. Hatta çok daha yüksek fazlarda duydum. 5 faz step motor gördüm. Arkadaşım yüksek lisans tezinde robotik bir sistemde kullandı.
Bağlantılarla çoğaltıyorlar. Farklı bağlantı tipleri var. Açıkcası işin o kısmını hiç araştırmadım. Ancak 3 faz'dan 6 faza, 6 fazdan 12 faza, 12 fazdan 24 faza, 24 fazdan 48 faza ; olacak şekilde tasarlanıyor.