Ucuz Hassas Somun

Katılım
22 Eyl 2012
Mesajlar
57
Puanları
1
Yaş
64
Kare diş çekilmiş normal CNC milinin üzerine, rulman/bilya yerleştirme ile, aynı hassasiyet elde edilir.

Bunu yapabilmek için ;
Rulmandaki kafes sökülür.
İçindeki tane bilya sayısı 3 e indirilir.
Eşit aralıklarla monte edilir.

Elinizde artık hassas bir somun vardır. Milin diş yuvalarına oturacak bilya çapını tecrübe edip, uygun bir rulmanı bu iş için hazırlamanız gerekir. Bilyanın gövdesine geçireceğiniz zarf ile de arabaya bağlanacaksınız.

Bu somun, hazır satın aldığınız bilyalı somunlardan daha yüksek performans verir. Üst üste iki rulman ile bu somunu yaparsanız ve ikisinin arasına bir baskı yayı koyarsanız onbinde 1 mm tekrarlama hassasiyetine ulaşırsınız. Eğer 3 rulman koyar ve aralarına baskı yayı ilave ederseniz, tekrarlama kapasitesinin hassasiyetini ölçemez ve ölçtüremezsiniz.

Yük altındaki en yüksek hassasiyetli somun budur ve şahsım, projeksion cihazlarındaki sistemi yani 3 dişlili hatveleme sistemini, bilyaya uyarlamıştır.

Bilyayı gresleyip kapakları da bağlayabilirseniz dayanma süresi ömrünüzü aşar.

Saygıyla.
 
ali haydar bey bilgi için teşekkürler.

varsa bir resim veya bir çizim ekleyebilirmisiniz
 
aykutdoğan arkadaş,

Resim, çizim vb den ziyade, olayı gözünüzde canlandırmakta fayda var.

Küresel tane bilyalı bir rulmanda, dış kafes var. Tane bilyalar bu kafeste yataklanıyor. Siz rulmanı söküp oynak kısmı dışarı alıyorsunuz. Yani mil vb bağladığımız kısım iptal oluyor.

Rulmanlardaki tane bilya sayısı muhteliftir. Eğer kendimiz üçlü bir vulkalon yada benzeri malzemeden kafes yapamıyorsak, tane sayısı 3 ün katları olan rulmanlara mahkumuz demektir.

Dış kafesin bilya kanalı ekseneldir. Biz bunu somun gibi kullanmaya kalktığımızda tane bilyalar kafesi zorlamaya başlar çünki sarmal bir daireye uymak zorundadır. Bu sarmallık vidalı mildeki hatveye tabidir.

Ben bu işin en ideal olanını yazayım, illaki uygulayacak olan arkadaşlar olur.

Kullandığımız vidalı mili kendimiz yapar yada yaptırırsak, üç ağızlı vidayı tercih etmeliyiz. Diş formu olarak da kare dişi seçmeliyiz. Bunu yaparsak vida ve somun ilişkisinde hiç bir kriz yaşamayız. Mevcutlardaki var olan sorunlardan tamamı ile kurtuluruz.

Mevcut mile, elimizdeki rulmanın orta göbeğini söküp, bilyaları somunun dişi gibi kullanıp, uygulamış oluyoruz. Tane sayısını azaltmazsak bilya iyice kasar ve mile oturmaz. En ideal tane bilya sayısı benim tecrübelerime göre 3 tür.
 
teşekkürler ali bey
 
Sertleştirilmemiş yüzey ne kadar yol aldıktan sonra boşluk oluşturucak. Ayrıda söylediğin kadar hassas olmaz. Denemeler ve çalışmalar için pratikte uygulana bilir. Makinede kullanılamaz.
 
bilgin arkadaş,

Sertleştirilmemiş yüzeyden kastın hatveli mil için olsa gerek. Hazırlar zaten indiksionlu. Diyelim ki üç ağız mil çekildi, bunu indiksionla sulamanın/sertleştirmenin ne zorluğu var anlamadım.

Burada boşluk yapacak olan küresel tane bilyalardır. Değiştirme işlemi de gayet basittir. Bu bahsettiğim mil boşluk yapamaz. Sadece aşındığında boşluk oluşur. O da tek rulmanlıysa. Eğer 2 yada 3 rulman koymuşsak ve aralarına disk tipi baskı yayı yerleştirmişsek, aşındığında da boşluk yapamaz. İtirazın ile, mevcut bilyalı vidalı mil arasındaki ilişkiyi anlayamadım. Mevcutlarda bilyalar serbesttir. Benim kullandığım bu yöntemde, bilyalar kasarak monte olur. Esas, serbest olanda iyi işçilik yok ise boşluk gündeme gelir.

Bu tip kumanda millerinde önemle olan, referansa gelişteki ölçü aralığıdır. Boşluk konusu da işin bu kısmı ile ilgilidir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,840
Mesajlar
930,680
Kullanıcılar
452,678
Son üye
TengRi

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.
Geri
Üst