İyi geceler.Sayın Öğretmen27 hocam,çok ucuz havyalar (1.5-2 tl.) ancak 1 yıl kadar dayanıyor(O da en iyi iyimser tahminle,bir beklentiyle) Çünkü maliyet ucuz olacağından işçilik çok kötüdür,en ufak mekanik zorlanmada,çalışırken de yere sert bir düşmesinde,içindeki amyant (asbest) tabakası ile yalıtılan ince rezistans telleri kopup,havya tamiri mümkün olmaz (Çünkü açsanızda birşey yapamıyorsunuz,direk çöpe gidiyor,ben den defalarca denedim,başıma geldiği için söylüyorum) şekilde bozulup atıl duruma geliyor.Topraklı ve kaliteli olanına 10-15 tl. verip (En son satın aldığım havya da böyledir.) bunu uzun seneler kullanmanız söz konusudur.Bir de yine sosyete pazarından (Çin pazarı) 15 tl. yerine,sadece 7.5 tl.ye (80 watt.'lık) alıp birkaç gün içinde daha ilk kullanımda çöpe attığım,topraklı ve görünümü de çok kaliteli şekil verilmiş (İmitasyon,çakma) bir havyayı da daha dünmüş gibi hatırlamaktayım.
Napolyon'un meşhur ve herkesin de dilinde olan bir sözü vardır:"Ucuz alacak kadar zengin değilimdir" şeklindedir bu söz.Ama çoğu zaman da,ucuz mal bizi çok fazla cezbediyor,cazibesine kapılıp da,daha sonra fazlacada üzülüyoruz,neden bunu bile bile satın aldım diye.Yoksa yapılan bu tadilat müthiş ve güzel,ama ne fayda,içi,yani asıl malzemesi kaliteli olamadıktan sonra faydası da bence yine yoktur.Kolay gelsin.Saygılarımla.
Not:ucuz havyalar biraz fazlaca da bastırınca lehim yapılan yerden şase (toprak) alıp,kısa devre yaparak patlamalara,tamiri yapılan cihazın da daha fazla hasarlanmasına bile yol açabiliyor,çünkü bizzat ben kendim yaşadım ve gördüm tüm bunları.