Ups harici akü bağlantısı

Evet. Üreticinin bir bildiği varmış ki diyot bağlamamış
Esas tehlike diyot bağlandığı zaman ortaya çıkıyor. Çünkü bir diyotun iletim gerilimi takribi 0.7V ise bu gerilim farkı, böyle bir sistemde çok daha büyük aksaklıklara sebebiyet verecektir.
Üstelik diyot ve bağlantılarının direnç unsurları da ayrı bir konudur.
Arkadaşımız @otohat 'ın basit testleri de göstermiştir ki...

Kabaca yapılan bu testte bir yüke aktarılan akımlar, akü tipleri ve kapasiteleri doğrultusunda paylaşılıyor.
Konu içerisinde şüphe uyandıran bir husus daha var..
Düşük kapasiteli akü grubu bozulursa...
Herhangi bir akü grubunun arızalanması durumunda, UPS şarj sistemi bu aksaklığı anlayacak ve ilgili hata kodunu belirtecektir.
Şarj olamayan akü grubu varsa..
Veya şarj oldu gibi gösterip te akülerin devreye girdiğinde çok kısa sürede akülerin bitmesi durumu..
Elbette ki bu durumda akü grupları sökülerek teker teker testten geçirilir, arızalı olan aküler ayrılır ve başka amaçlar için kullanılabilir.
Esasen bu gibi durumlarda, bir grubun ömrünü bitirmesi halinde grubun tamamen emekli edilmesi ve daha taze bir grupla değiştirilmesi önerilmektedir.
Kavga döğüş olsa da sonuçta sevdiğim bir arkadaşı köteklemekten memnuniyet duydum. @serkan_48
Iki ozdes olmayan aku grubunu paralel bağlamak sorun yaratabilir.

Kolay gelsin.
Umarım şüpheleri az da olsa giderilmiştir.
 
Basit anlık deneylerle hük<m vermeye kalkanlar basit kafalılardır. Sen @serkan_48 i köteklemeyi bırak attığı tırnak olamazsın !
150Ah ile 7Ah akünün paralel olma durumunda deney sonuçlarına baktığımızda 7Ah akü 7 saatten az zamanda boşalacak ve iç direncinden dolayı 150Ah aküye yük olmaya başlayacaktır. 150Ah'lik aküden çekilen akıma bakarsak 65,5 saat yükü besleyeceği anlaşılıyor. Buda 150Ah lik akünün 58,5 saat yükü mü besleyeyim 7Ah'lik akünün direnci ile mi uğraşayım cebelleşmesi ile geçecek ve hiç bir işe yaramayacaktır.
Su kabı doldur boşalt hikayesi bu işten anlamayanların verdiği alakasız bir örnektir.
 
Aküleri paralel bağlayalı yaklaşık 3 gün oldu. Paralel bağlı akülerin uç gerilimlerini ölçtüğümde 12,745V okudum. Aküleri ayırınca 7Ah akü uç gerilimi 12,747V, 80Ah akü uç gerilimi 12,742V tu. 3 gün sonunda hala 7Ah aküden 80Ah aküye 2mA akım akıyor.

Aküleri tekrar paralel bağlayıp 3,3A çeken yükü uçlarına bağlayıp yaklaşık 30 dk. boyunca çalıştırdım. Daha sonrasında aküleri önce ayarlı güç kaynağı ile 14,4V sabit gerilim altında şarj ederek akülerin çektikleri akımları aşağıdaki gibi ölçtüm:

7Ah akü 2,7A
80Ah akü 3,6A
Toplam akım 6,3A

Ardından aküleri akıllı şarj cihazına bağlayıp akülerin çektikleri akımları tekrar ölçtüğümde değerler aşağıdaki gibiydi:

7Ah akü 2,8A
80Ah akü 4,5A
Toplam akım 7,3A

Buradan çıkarılan sonuç Ah değerleri farklı aküleri paralel bağlamak sağlıklı bir işlem değildir. 7Ah akü şarj esnasında çektiği yüksek akım sebebiyle kısa zaman sonra ömrünü tamamlayacaktır.
 
Son düzenleme:
Keşke uzun süre deşarj ve şarj işlemi yaparak şarj grafiği çıkartarak test edebilseydin.
 
Ben bu olayı yıllar önce bizzat uyguladığım için anlatıyorum.
İş yerinde müdürlük katını besleyen UPS vardı. UPS nin aküleri firmaya özel yapılmış ve Türkiye'de bulunamayan 15A/h civarı 120V akü paketi idi.
Firma, garanti kapsamında olduğu için akülere müdahale etmemizi istemiyordu. Yasal olarak ta 3 yıl daha garantisi bulunuyordu.
O sıralar elektrik kesintileri artınca müdürlük katındaki PC ler 1 saat sonra kapanıyordu. Halbuki mevcut kurulumda o UPS 2.5 saat kadar götürüyordu.
UPS testlerinde aküler normal görünüyordu.
UPS in harici akü bağlantısı vardı. Max. 40A akü bağlanabiliyordu.
Depodan temin ettiğim ve UPS lerden çıkma 40A aküleri mümkün mertebe eşleştirerek 10 adedi ile bir grup oluşturup mevcut sisteme paralel bağladım.
Bağlantı kablolarımın çapı yaklaşık 2cm idi.
Paralel bağlantıdan sonra müdürlük katı PC leri kesintilerden etkilenmedi. O yıllarda günde 2 saat kesinti uygulanıyordu.
Firma ile yazışmalardan 6 ay sonra yurt dışından özel bakım ekibi geldi.
Kendi özel cihazları ile akü grubundaki aküleri teker teker test ettiler. Sadece bir tanesinde fabrikasyon hata tespit ettiler. Diğerlerinin sağlık durumu neredeyse sıfır ayarında idi.
Akülerin değişimi için gerekli formalitelerin tamamlanması ve değişimi için yaklaşık 3 ay daha bekledik. Bu süre sonuna kadar aynı şekilde çalışmaya devam ettik. Aküler değişmeden hemen önce küçük akülerin sağlık durumunu yeniden ölçtük. Aynı idi.
Sonuçta aküler yetkili firma tarafından değiştirildi. Ben o zamanlar sormuştum.
''Benim eklediğim harici akülerin bağlı kalmasında herhangi bir sakınca var mı'' diye..
Firma yetkilisi hiçbir sakınca olmadığını belirtti.
Zaten iddia edildiği gibi küçük akü grubu zarar görecek olsaydı, 9 ay gibi sürede tamamen bozulmuş olur firma da aküleri garanti kapsamından çıkartırdı.
Senin testindeki akım farkları her akünün doluluk oranına göre ve paralel bağlantıdaki mili ohm'lar seviyesindeki bağlantı dirençlerinden dolayı olabilir.
Bilirsin ki aküler doldukça çektiği akım azalır. Eğer düşük kapasiteli akü oransal olarak fazla akım çekiyorsa daha kısa sürede şarj olacak demektir.
Yani reel gerilimi 13.8V lara çıkmaya çalışacaktır.Halbuki konu başlarında söylendiği üzere 0.1V luk bir gerilim farkı bile bir aküden diğerine çok büyük akım akışı demektir. Yani paralel bağlantıdaki gerilim farkı prensipte olamaz.
 
Son düzenleme:
En kısa zamanda uzun süreli testleri yaparım inşallah. Biz aküler eskiyince komple bütün grupları değiştiriyoruz. Yeni gelen akülerin aynı marka ve Ah olmasını bırakın aynı seri olmasına bile dikkat ediyoruz. Sizin yapmış olduğunuz işlemde akü kapasite farkları şuanda testini yapmış olduğum akülerin kapasite farkları kadar yüksek olmadığından sorun çıkmamış olabilir. Ama bu yapılan işlemin kesin doğru olduğu anlamına gelmiyor. Bakalım uzun süreli test sonucunda belkide durum sizin dediğiniz gibi çıkacaktır.
 
Son düzenleme:
Özel bir test rica edeyim o halde.
Konu içerisinde yapmış olduğun tüm testleri sağlama yapabilmek amacıyla, bu sefer özdeş akülerle de yapar mısın.
Ben bu gibi bilimsel deneyleri çok severim. Belki benim bilmediğim unsurlar da olabilir. Elimde olanağım olsaydı aynı testleri ben de yapardım.
Yeni gelen akülerin aynı marka ve Ah olmasını bırakın aynı seri olmasına bile dikkat ediyoruz.
Sanırım akü grubun seri bağlı.
Bu durumda sadece kapasite değil üretim tarihi bile önemlidir.
Çünkü akü'ler de zamanla bayatlarlar.

Sizin yapmış olduğunuz işlemde akü kapasite farkları şuanda testini yapmış olduğum akülerin kapasite farkları kadar afaki olmadığından sorun çıkmamış olabilir.
Cihaz içerisindeki aküler yanlış hatırlamıyorsam, 15A/h (17A de olabilir)
Harici aküler 40A/h
ÖZEL NOT:
Akü bağlantılarını BARA'larla yapabilme olanağın var mı?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…