UPS kapasitesini nasıl arttırabilirim?

msafak

Üye
Katılım
16 Mar 2019
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
32
Merhaba,

1 bilgisayar 2 monitörün bağlı olduğu 12v 9ah tek aküsü olan bir ups kullanıyorum. Kesinti durumunda yaklaşık 10 dk kadar ayakta tutuyor sistemi. Bu süreyi uzatmak istiyorum. Aklıma gelen ilk yöntem ups içindeki sistemi bir elektrik panosu içine taşıyıp, 3-4 tane aynı tip aküyü de paralel olarak bağlamak ama elektronik konusunda çok teknik bilgiye sahip değilim.
Kafama takılan şey şu ups içerisindeki devre 3-4 aküyü şarj edebilir mi? Takabileceğim akü sayısını nasıl hesaplayabilirim?
Şarj ederken tehlikeli düzeyde ısınma vs yapar mı?
3-4 tane 12v9ah akü yerine tek bir tane 12v22ah akü takarsam olur mu olmaz mı? Daha mı iyi olur daha mı kötü olur?
 
Şarj ederken tehlikeli düzeyde ısınma vs yapar mı?
3-4 tane 12v9ah akü yerine tek bir tane 12v22ah akü takarsam olur mu olmaz mı? Daha mı iyi olur daha mı kötü olur?
Elinizdeki ups in devresi belki 1 adet daha akü besler ama 3-4 derseniz bunu kaldıracağını sanmıyorum ups in kartını da yakarsınız ama şunu yapabilirisiniz akü şarj kablolarını dışarı uzatıp bir kaç akü yü ayrı ayrı şarj edebiliirisiniz diye düşünüyorum ne kadar sağlıklı olur @serkan_48 güç elektroniği konusunda benden daha iyidir
 
Bakın, yalnızca şarj olma süresi açısından uzama olur, ancak cihazın kendi iç şarj sistemine bir zarar gelmesi ise söz konusu değildir. Örneğin 12 volt 9 amper-h bu UPS aküsü, UPS 'nin kendi şarj sistemiyle yaklaşık 10 saatte doluyorsa, 12 volt, 22 amperlik akü 24.44 saatte dolacaktır, akü amper-h'inin 1/10'u kuralına göre en fazla 0.9 A aküye şarj için uygulanıyorsa tam olarak (teoride) bu sürede ( 10 saatte) dolar. Akü şarj akımı daha düşükse 0.8 A ise bu süre daha da uzamış olur, örneğin.

Kesinti zamanları birbirine çok yakın ve uzun şarj olma süresini hiç bekleyemem derseniz harici akü şarj cihazı (14-15 volt DC, 2.2 amper veren) ile bu 22 amperlik aküye dış kabloyla UPS dışından bağlayıp bu süreyi yine 10 saate indirmeniz mümkün olur. Bu amaçla UPS içindeki kırmızı ve siyah akü kablolarını, UPS'nin dışına kadar uzatıp harici şarj cihazını fişe takıp UPS iç şarjıyla değil (Bu anda UPS'nin fişini prize takmazsınız) harici bir akü şarj cihazıyla bu şarjı yine yapmış olursunuz, yani yaklaşık olarak 25-30 saat bu 22 amperlik akünün tam dolmasını beklemeden bu şarjı yapılmış olur. Ama bu seçim sizindir, bu kesintiler birbirinden çok uzaksa, 24-30 saatte UPS'ye içten bir zarar vermeden bu 22 amperlik akü normal olarak UPS'nin iç şarj sistemiyle (devresiyle) yine tam olarak dolabilir. Kolay gelsin.
 
Şarj konusunda bir ürün önerebilir misiniz? Akü'nün şarjını şebekeden yapabileceğim ve şarj tamamlandığında aküye gelen akımı otomatik olarak kesecek bir ürün var mı? Şarjı sürekli takip etmem mümkün değil. Elektrik kesintisi bazen haftalarca olmuyor bazense günde 1-2 sefer oluyor.
 
Çıkıştaki şarj akımı (amperi) ince ayarla kolayca ayarlanabilen, örneğin Koç-Taş'daki oto aksesuarları bölümünden otomatik şarj özellikli ve amperi ayarlanabilen bazı şarj cihazlarını araştırın. Sizin başında durmayacak olmanız nedeniyle mutlaka iç rölesiyle bu şarjı otomatik kesen veya tampon şarjlı olup fişle prizde sürekli kalabilen ve amperi ayarlanabilir bir şarj cihazı aslında size gerekiyor.

Not: Bu şarj süresini kendi iç aküsü (9 amperlik) çıkarılıp yerine tek 22 amper, 12 volt jel aküye göre 25-30 saat olarak normal akü şarj süresi olarak belirtmiştim. Kendi iç aküsü çıkarılmadan ikisi paralel bağlı kalırsa eğer ; 22 + 9 = 31 amper-h kapaisiteye göre bu şarj süresi UPS'nin kendi iç şarj sistemiyle daha uzun olmuş olur. Bu şarjı kendiliğinden kesebilen harici ve çıkış amperi ayarlanabilir bir şarj cihazının amper çıkışı bu şartta 3.1 ampere ayarlanmış olmalıdır. Kolay gelsin.
 
Bir tek yüke değil de tesisata enerji veriyorsanız, UPS yüke alınmadan önce şarj kesilmelidir. Aksi taktirde ups bir yandan yükü beslerken bir yandan da kendini şarj etmeye çalışacaktır.
 
Bir tek yüke değil de tesisata enerji veriyorsanız, UPS yüke alınmadan önce şarj kesilmelidir. Aksi taktirde ups bir yandan yükü beslerken bir yandan da kendini şarj etmeye çalışacaktır.
UPS offline dedikleri modellerden, sadece 1 bilgisayar + 2 monitörü beslemekte kullanıyorum.
 
Sn @binbaşı gereken açıklamaları yapmış. Tercih sizin. Bu tür ihtiyaçlar için online ups kullanmakta herzaman fayda var.
 
Ups gücü düşük ise ilave batarya sakıncalıdır. Yarı yükte kullanıyorsanız olabilir. Isınma limitlerinde batarya bitecek şekilde tasarlanırlar. Böylece ups zarar görmez. Sık kesinti olmuyor ise kendi şarz sistemi yavaşta olsa doldurur. 1000va ups ile 60ah batarya yarım yükte yıllarca sorunsuz çalışmıştı. Sık kesinti olmadığından harici şarz gerekmemişti.
 
Buradan şunu anlıyorum ki ek batarya olayı UPSlerde çok da sağlıklı çalışacak bir şey değil daha doğrusu biraz şans faktörü var. İşleri biraz olsun kolaylaştıracağını düşündüğüm için böyle bir düşüncem vardı. Geldiğim noktada bunun işleri daha da karmaşık bir hale getireceğini fark ettim.
Daha yüksek kapasiteli ikinci bir UPS alarak kasayı o UPS'ye bağlayıp şimdikini de monitör ve modemde kullanmak daha ucuz ve mantıklı görünmeye başladı.
Cevaplarınız için hepinize teşekkür ediyorum. Son olarak bir şey daha sormak istiyorum.
Elektrikler kesildiğinde UPS ötüp duruyor, bu sinir bozucu sesi çıkaran parçanın bir görseli var mı? Açtığımda yanlış şeyi sökmeyeyim.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…