Binbaşı kardeşim uv lamba hakkında bilgi topluyorum ben uv lambalar kurutma sisteminde kullanılanlardan boya kurutuyor panosunda trafo gördüm 2 adet ama siz balast olduğunu söylediniz
Ekli dosyayı görüntüle 16472Ekli dosyayı görüntüle 16473trafolar bunlar lambaya seri bağlı ne işe yaradıklarını çözememiştim ama akımı sınırlamayı nasıl yaptığını nasıl anlarım yani ölçme işini.
Merhaba.Sevgili eser@ dostum,bir şeyin trafo mu yoksa balast görevi gören,ancak görünüşte bir trafo mu olduğu tam olarak da şöyle anlaşılabilir:Öncelikle trafo kelimesi,İngilizce’de şekil değiştiren “transformer”den dilimize tam olarak geçmiştir.Elektriğin gerilim/amper oranında önemli bir değişiklik de yapıyor,örneğin amperi azaltıp,gerilimi düşürüyorsa veya tersini yapıyorsa veya olduğu gibi ayni voltajda geçirip gücü de kısıtlıyorsa (İzolasyon trafosundaki gibi) biz bunun,bu özelliği itibariyle bir trafo olduğundan kolaylıkla da bahsedebiliriz.
Ben 220 volt 500 watt.lık bir trafonun,sekonder çıkışlarına hiç dokunmadan,boşta bırakıp,eğer sadece primer girişindeki sargısına,220 VAC’den seri bağlı lamba flamanını,bir starter bağlantısıyla bağlayarak girersem ne olur,biliyor musunuz? Bu taktirde bu bir trafo olarak görünmesine ve özelliğinde de bulunmasına rağmen,(Primer/sekonder sargısı ve sınırlanmış bir KVA güç değeri de bulunmuş olsa) artık bu kullanım amacından dolayı bu bir trafo olamaz artık,flüoresan lambanın direkt olarak da balastı olmuştur,çünkü ben öyle kullanıyorum,kullanım amacım balast olmasına neden olacak şekildedir çünkü.Tutup da artık buna direk bir trafodur da diyemezsiniz,ben bunu anlatmağa çalıştım,ama konuyu yanlış tarafından,bunu belki de hiç düşünmeden siz daha basit olarak da değerlendirmişsiniz sanırım.
Sizin bir trafo,benim ise balast (Şok bobini) dediğimiz bu
Elektrik elemanının,şebekeden ne kadar akım çektiğini de,eğer etiketinde yazılı bu amper değeri varsa,ölçmeye de hiç gerek kalmaz.Örneğin 32watt.lık 85 cm.lik klasik bir flüoresan balastı,Cos fi değeri 0.45 iken 0.46 amper değerini aktif ve reaktif sayaçların toplamı olarak çeker.Ancak reaktif sayaç yoksa eğer (Sanayi kullanımındaki uygulamasındaki gibi) yer alan aktif bir sayaçtan,şebekeye iade ettiği bu reaktif güç oranında bir güç değeri de geçmeyecek,sadece aktif sayaçtan okunan sabit bir değeri geçecektir.Bu nedenle de güç formülü P=V*I değil,P=V*I*Cos fi ‘dir.Biz Cos fi yi biliyorsak eğer,geçen akım ; I=P/V*Cos fi olur.Yukarıda 30 cm çaplı yuvarlak 32 wat.lık flüoresan tüpten geçen akım I=P/V*Cos fi’den I=32/220*0.45’den I=0.32 amper sadece olur,0.46 amper değeri baz alınamaz.Çünkü ev kullanımında bunu tespit edecek ayrıca bir reaktif sayacımız da bulunmaz.Bu nedenle gerçek geçen akımın tespitinde reaktif sayacınızın ele alınıp alınmaması gibi,2 ayrı duruma göre hesap yaparak veya bu ölçümü yaparken de bu kablolardan geçen akımı bu şekilde hesap etme durumunuz da vardır.
Evdeki flüoresan kullanımında ise,şebekeye de reaktif güç iadesi yapıldığı,tesisattaki kablo kesitinin hesabında da bu akım tam olarak göz önüne de alındığı halde,bunu belgelendirecek bir reaktif sayaç hiç bulunmadığından dolayı,yukarıdaki örnekte de olduğu üzere,bu fazladan geçen; 0.46-0.32=0.14 amper değerini biz tespit edip de okuyamıyoruz.(Sanayide ve reaktif sayaçların yer aldığı özel iş yerleri haricinde) Etikette yazan değer ise aktif+reaktif sayaçlardan geçen akımların bir toplamı şeklindedir.Yani direkt ölçümlendirilmiş ve basitçe ölçülebilmiş sabit bir değer de değildir bu.Umarım konuyu çok daha iyi anlamışsınızdır.Kolay gelsin.Başarılar.