Uzak Mesafeler İçin İki Ayrı Topraklama

SkyGod

Üye
Katılım
23 May 2023
Mesajlar
13
Puanları
1
Merhaba üstatlar,
Köy evinde mesken için ana panomda topraklama hattı var. Ana panodan yaklaşık 50 metre aşağıdaki Garaj için elektrik hattı çekeceğim fakat orda kaynak makinası, spiral makinası gibi aletlerle iş yapacağımız için topraklama konusunda kararsız kaldım. Ana panodan topraklama alarak mı götürmeliyim kabloyu yoksa oraya da bağımsız bir topraklama bağlamam daha güvenli mi olacaktır? Eğer garaja da topraklama yapacaksam bu iki topraklama hattını irtibatlandırmalı mıyım yoksa birbirinden bağımsız olmaları daha mı iyi olacaktır? Arada biraz mesafe olması beni tereddütte bıraktı. Bu konuda bilgi ve fikirlerinizi paylaşırsanız memnun olurum.
 
Peki herhangi bir kısa devre durumunda bu durum otomat veya KAKR açma süresi için risk oluşturmayacak mıdır?

İlave olarak şunu da eklemek istiyorum: Topraklama hattı panodan yaklaşık 5 metre uzakta.

Yani elektik bilgim siz üstatlar kadar ileri düzeyde değil ama mantıken baktığımda herhangi bir kısa devre durumunda elektrik ana panoya kadar 50 metre gelecek ve oradan da toprağa akacak.
 
Son düzenleme:
Merhaba, ana panodan topraklama yapmanız daha sağlıklı olacaktır fakat yine de topraklama değerlerinin değişken olduğunu unutmayın. Mevcut topraklamanın durumunun nasıl olduğu, işlevini tam olarak yerine getirip getirmediği durumlarını değerlendirmeniz gereklidir.
 
Garaj topraklaması koruma amaçlı isteniyorsa bağımsız toprak hattı yeterlidir. (TN-S)
Nötr etkileşim sorunları için daha karmaşık uygulama gereklidir.
 
İki farklı yaklaşımı değerlendirebilirsiniz:

İlk Yaklaşım: Ana panodan gelen topraklama hattını kullanarak garaja kablo çekmek. Bu durumda, ana panodaki topraklama hattı garajdaki elektrik yükünün topraklamasını da sağlamış olur.

İkinci Yaklaşım: Garaja bağımsız bir topraklama hattı çekmek. Bu, garajdaki elektrik yükünün kendi topraklamasını sağlar ve ana panodaki topraklama hattı ile bağımsızdır.

Ancak asıl önemli olan şey Topraklama direncidir. Ana Panodaki direnç, örneğin 2 ohm veya altında ise kalın bir iletkenle toprak hattı çekebilrsiniz. Ancak garajda Toprak değeri düşükse ikinci yaklaşımı yapabilirsiniz.

Önce ana panodai toprak değerini ölçmek daha sonra garaj kısmındaki topraklama direncini ölçmek gerkecektir. (topraklama sisteminin etkinliğini değerlendirmek için 4 kazık çakılarak yapılan toprak direnci testi)
Ve bu değerler sonucunda karar verilir.
 
Maliyet hesabı da yapılması gerekir hangisinin seçileceğine dair.kaçak akım röleside kullanılacağına göre nasıl olsa garajın orda yapılacak topraklama değeri standartı tutturur.
Yanlış anlaşılmasın, ölçme yapılmasına gerek yok demiyorum..
Gerilim düşümüne göre garaj besleme kablo kesit seçilecek..Kaynak makinası var..
belki 3 faz besleme yapılması uygun olacak..bunlara bakmak lazım maliyet açısından.
 
branjman hattı trifazemı monofazemı acaba
 
ekomonik durum nasıl birader? eğer iyiyse .istediğin kadar çakabilirsin . hiç bir sıkıntı olmaz faydası olur zararı olmaz . ama öle harala gürele iş yapma . topraklama direncini ölç sana 1.5 2 ohmun altında bir direnç yetecektir şimi sana swarz yöntemi swerwk yöntemi toprak özgül direnci vırt zırt anlatmaya kafanı karıştırmaya gerek yok .. ama topraklama direncini nasıl ölçecem .. hım iyi bir soru megerinde yok ..
ozaman sana bir pens ampermetre lazım birde daha önce gücünü bildiğin bir alıcı lazım sobaydı ütüydü fırındı ne idi ise

benütü deyim 2000 watlık ütü olsun önce bunu standart şebekede ölç 231 volta yani ne akım çekti . attım 9 amper . şimdi ütünün bir ucunu faza bağla bir ucunu toprağa .
1 ütü yada soba çalıştımı ? çalıştıysa bu iyi haber ..
2-normal köyde şebekenin faz nötürü kaç volt ? attım 220 iyi köyde bu voltaj yeter
3 peki ütünün bir ucu topraklama hattına bağlıyken iki ucu arasında kaç volt var attım gene 220 ye yakın bir değer . peki kaç amper çekiyor bu durumda attım 9 amper yakın yani hesap kitap yapma topraklaman çok güzel ...

ama diyelimki ütünün bir ucu topraklamaya bağlıyken 2 ucu arasında gerilim kaç volt attım 200 şebeke faz nötürü kaç 220 kaç volt fark var 20 volt ? nerede peki bu 20 volt bu 20 volt bizim topraklama dirennci üzerinde düşmüş kaç amper akım geçiyor attım gene 9 r=u/ı 20/9 = demekki 2 küsür bir sonuç çıkar . buda o voltajın bizim topraklama direncinde düştüğünü gösterir. köy için yeterlidir ama iyi diyemem önceden 3 ohma kabul ediyorduk mantıken kabul edilebilir sıkıtı değil ama 1 e 1.5 a yaklaştırısan daha sağlıklı olur . onu nasıl yapacaksın . paran varsa 1 2 kazık daha çakacaksın olmadımı düzgün topraüğa kayalık olmayan yere kazık çakacaksın gibi ..

peki neden önemli nasıl bir mantık bu biz bu topraklamayı neden yapıyoruz aslen ana amacımız insan hatayını kurtarmak yani kaynak makinasında oluşacak yüzeydeki gerilimi sönümleyip hata akımının toprağa akmasını sağlamak hani bundan bir önceki konuda dinamo alternatör konusunda yazdığım elektrik sistemlerinin kapalı devre çalışması konusuna bak .. işte toprağa veririm çalışır diyen arakadaşlar için söylüyorum o akım bizim için hata akımıdır .
insan hayatını kurtarmakla beraber malesef biz tn (şimdi şebeke konusunda yıllardır tartışıyoz doğru şebeke hangisi hangisi olmalı o polemiğe girmeyeceğim )bir sürü yazdım oradan okuyabilirsin merak ediyorsan ) diğer bir ana maksatta hata akımı oluşturmaktır . kaçak akım rölesi çalıştırabilirsen ki kyanka makinesi vs varsa çalıştıramıcan kuvetle muhtemel sıkıntı olmaz bu hata akımı kaçak akımı açtırmaya yeter . ama kaçak akım yoksa bu hata akımın sigortayı açtırması lazım . bunun için sigortayı kafana göre buyuk koyayım iyi olsun deye bir mantuıkla seçme ... mümkünse her cihaza gücü kadar sigortayı ayrı ayrı koyki hata akımları bu sigortaları açtırabilsin .
elekriğin kaç metreden geldiği önemli bir faktör değil topraklamada isterse aydan gelsin gene önemli değil . bizim için önemli olan elektriğin geldiği son yerdeki cihaza bağladımız topraklama direnci. buda tedaş 1 diyorda ama 1.5 2. iyidir yıllarca 3 dedik ama o zamanlar kaçak akım rölesi kullanmıyorduk kaçak akımla beraber bunun çalışabilmesi için ahata akımını dahha hassa oluşturmamız gerekti falan filan oda başka konular uzun işler .
ha ben ne yapardım bana sorsan boşu boşuna elli metre topraklama iletkeni çekmezdim tutar garajın sağına soluna ötesine berisine sağlam bir topraklama yapardım 1.5 2.5 ohm arası bir şey yakalayabilirsem işime gücüme bakardım ... ha param varsa o kabloyuda çekrdim 2 topraklamayı bir birine bağlardım ha dahada çok param varsa eş potansiyel bara oluştutrdum ama gerek yok .
 
Ustam, güzel bilgiler vermişsin de, sanırım aceleyle yazdın ve göndermeden önce okumaya da fırsatın olmadı? Dilin düzgün kullanılmaması ve yazım hataları, vurguların anlaşılamaması, verilen bilginin değerini düşürmektedir. Hatırlatmak istedim.;)
 

Forum istatistikleri

Konular
130,338
Mesajlar
935,927
Kullanıcılar
453,629
Son üye
Mahir53

Yeni konular

Geri
Üst