Konuyla ilgili bir kaç şeyde ben söylemek istiyorum. goxhell arkadaşım siemensin karşılaştırmasını yayınlamış. Siemens vakumun muhteşem olduğu imajını oluşturmuş, çünkü Türkiye pazarı için(36kV) hazır çözümleri var. Doğru fiyatı pahalı ama muhteşem bir şey alacağınız için dert değil. Türkiye'de dağıtım şirketlerinin vakum zorunluluğu getirmesi, Siemens'in tekeli manasına gelirki, ben de olsam tek satıcıya muhtaç olmak istemem. SF6 için bence en büyük ve yadsınamayacak dezavantaj gazın patlamalar sonrası atmosfere salınması ve çevre kirliliği yaratması. Tabi bu zarar oranının ne boyutta olduğunu bilmiyorum. Mesela Çin'den konteynır dolusu gelen ve satılan malzemelerin ülkemizde yarattığı kirlilik kadar varmıdır bilmiyorum. Üstelik Çin bunları üretirken atmosferi kirletmemek gibi bir kaygı da taşımıyor. Tabi burda marka olmuş üreticileri kastetmiyorum onlar Çinde de olsalar çevreci davranmaya çalışıyorlar.
Neyse konu uzadı, kısaca neye ihtiyacınız olduğu önemli, mesela ben olsam günde kırk kez açılıp kapanan ve motor süren bir kesici için vakumu, yılda 1 kez açıp kapatılan bir ring kesicisi içinse SF6'yı tercih ederim.