Veri gönderip Veri alma işlemi

Katılım
18 Ocak 2008
Mesajlar
1,077
Puanları
156
Yaş
40
Herkese selamun aleyküm arkadaşlar ve değerli ustalarım...

Kısaca bir soru sormak istiyorum.

Simatic manager programında herhangi bir ethernet bağlantısı olan cihaza komut göndermek ve almak istiyorum fakat konu hakkında hiç bir bilgim yok.

Acaba Ethernet modülü olan cihazlarda veri gönderimi ve alımı nasıl oluyor ? Bir fonsiyon bloğu mu var yada bir fonksiyon mu var yada bu olayın başka bir ince püf noktası mı var bana bu konuyu anlatmak isteyen tüm hayırseverleri dinlemek istiyorum...

İşin espirisi bir tarafa bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz ?
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Değerli ustalarım acaba çok demode ve harbiden dalga geçilecek düzeyde sorular mı soruyorum yoksa ileri düzeyde soru mu soruyorum ?

Kontrolkalemi gibi bir forumda bu soruyu cevaplayacak kapasitede adam olmadığına inanmıyorum...
 
Soru biraz üst düzey ve yeni bir konu.
PLCler arası ethernetle haberleşmede karsılıklı olarak birer data bloklarını paylaşıyorlar.
1.plc 2nin data bloguna bilgi yazarken, 2.plc 1ye yazıyor.
Ama cok aramama ragmen bu data blok acma menusunun nerede oldugunu ben de bulamadım.

Cihazlarla nasıl oldugunu biemiyorum ama profibuslarda oldugu gibiyse cihazın bir GSD dosyası olmalı ve hardware konfigrasyonda cihaz tanıtılmalı diye düşünüyorum.
 
herhangi bir ethernet bağlantısı olan cihaz ile veri alışverişi yapamazsınız. profinet desteği olmalı.
kullanacağınız profinet desteği olan cihazın GSD. dosyasını temin edip hardware kısmında kullanabilirsiniz. veri alışverişi ise atamış olduğunuz adres üzerinden gerçekleşir, yada hardware ID üzerinden yapabilirsiniz.
 
herhangi bir ethernet bağlantısı olan cihaz ile veri alışverişi yapamazsınız. profinet desteği olmalı.
kullanacağınız profinet desteği olan cihazın GSD. dosyasını temin edip hardware kısmında kullanabilirsiniz. veri alışverişi ise atamış olduğunuz adres üzerinden gerçekleşir, yada hardware ID üzerinden yapabilirsiniz.

@sFenXNes ustam çok teşekkür ederim ilgi ve alakanız için çok işime yaradı...

Fakat bana bu hardware ID olayı hakkında biraz bilgi vermeniz mümkün mü yani nedir ne işe yarar yada nereden araştırmalıyım ?

Ve Bu hardware id ile basit küçük bir örnek verebilir misiniz rica etsem Çünki gerçekten uzun zamandır konu ile ilgileniyorum fakat bir arpa boyu yol kat edemedim ;)
 
Simatic manager ile komut göndermekten kastın PLC ye bağlanıp değişkenlere değer yazıp okumaksa onun için extra birşey yapmanıza gerek yok. Hardware configurasyondan ethernetli plc ekleyip IP adresini ayarlamanız yeteli. Sonra plcye online olacaksınız. Ama ethernet üzerinden diğer cihazlarla haberleşmek istiyorsanız biraz uğraşmanız gerekiyor. Öncelikle ethernetten kasıt profi-net mi yoksa ethernet-IP mi?. Profibus ve profinette haberleşmede kullanılan standart sistem fonksiyonu (okuma-yazma bloğu) var.
Şu an detaylı yazmaya vaktim yok, örnek uygulamaları siemensin support sitesinden bulabilirsin. okuma içi SFC 14 "DPRD_DAT" yazma için SFC 15 "DPWR_DAT". Bu blokların çalışma şekli kısaca şöyle :
LADDR kısmına okumak istediğin cihazın adresini yazıyorsun (hex)
Record kısmına okuyacağın verinin başlangıç adresini ( ör : DB10.DBx20.0 ) ve bu yazdığın adresten itibaren kaç bytelık veri okumak istediğini yazıyorsun byte 4 ( demek oluyor ki dört byte yani 2 wordluk değer okumak istiyoruz yani DB10.DBW20 ve DB10.DBW21 değerlerini okuyacağız.)
Retval kısmına da kaydedeceğin adresin başlangıcını yazıyorsun.

https://support.industry.siemens.co...ndard-slave-profinet-io-device?dti=0&lc=en-WW
 
@ORGE Hocam Allah senden binlerce defa razı olsun hocam o kadar çok işe yaradı ki bu yazınız yani anlatmaya kelimeler bulamam...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,104
Mesajlar
923,304
Kullanıcılar
451,423
Son üye
ZALİMFİRARİ27

Yeni konular

Geri
Üst