Değerli ustalarım verdiğiniz o güzel bilgiler için hepinize teşekkür ederim.
Öncelikle sizlerden özür dilerim bendeki kompresör vidalı kompresör değil bildiğimiz pistonlu kompresörmüş.
Benin sistemimin görüntüsü şuymuş ben sistemi görmediğim için vidalı diye sordum ama gidip yerinde görünce olayın rengi değişti.
Bu sistemde iki tane radyatör ve fan sistemi var birincisi silindirlerin hemen yanında olan fan
Bu fanın görevi çalışma şekli ve ürettiği iş nedir ?
Bir de bu fan var :
Basınç tankının hemen dibinde duruyor.
Bu kompresör yıldız da çalışırken çuf çuf çuf çuf diye çalışırken üçgene geçtiği an ses değişiyor. Üçgende çalışıp hava basınç şalterinin ayarlandığı üst seviyeye gelince motor duruyor ve ardından çufffffff diye bir tahliye sesi ile stop konumuna geçiyor.
Bir arkadaşımdan aldığım bilgiye ( kısıtlı zamanda kısıtlı ve hızlandırılmış bir bilgi ) göre bu sistemde iki tane hava selenoidi ve bir tane de çekvalf varmış.
Motor yıldızda çalışırken hava selenoidinin bir tanesi yıldızda çalışma süresince motorun rahat kalkınması amacı ile çuf çuf çuf diye kompresörün ürettiği havayı dışarı atmasını sağlarken üçgen e geçtiği anda havayı çekvalf üzerinden basınç tankına basmaya başlıyormuş.
Tank gerekli doluluğa yani basınç şalterinin üst seviyesine ulaştığı anda motor duruyor çekvalften dolayı hava geri kaçamıyor ama borularda da sıkışmış bir hava kalıyormuş en sonda ki o çuffff sesi de ikinci selenoid açılarak borulardaki sıkışmış havayı dışarı attırıyormuş ( motorun tekrar rahat kalkınması amacı ileymiş )
Arkadaşımın bana yanlış bilgi vermesi söz konusu olacağını zannetmiyorum ama benim yanlış anlamış olabilme ihtimalim olduğundan sistemin çalışmasını da böyle mi diye sormak istiyorum.
Gelelim fan motorları ve radyatör sistemlerinin benim kafamda olan çalışmasına :
Silindire bakan fan motoru bence silindirlerde oluşan sürtünme sebepli ısınmayı soğutmak.
Diğer fan ise tanka basılacak olan havayı kurutup soğutarak sıcaktan genleşmiş olan havayı yoğuşturarak tankın daha fazla hava ile dolmasını sağlamak.
Dolayısıyla 18,5 KW motor çalıştığı sürece bu iki fan motorunun da çalışması büyük motor durunca ikisininde durması gerekir.
Acaba konuyu doğru mu anlamışım ? Fikirlerinizi paylaşır mısınız ?