Vidalı Kompresör Yardım

Katılım
5 Ocak 2010
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
52
Arkadaşlar şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.
Ben yeni bir vidalı kompresör yapıyorum.Mekanik kısımlarını bitirdim.Elektrik ve Elektronik kısmı konusunda yardımcı olmanızı isteyeceğim.bilenler için söylemek isterim ATLAS COPCO misali bir kompresör olması gerekiyor.Bu kompresörde 2 Adet sürücü (37 kw Ana motor,2,2 kw fan motoru)bulunacak.Bu sürücüler sistemde PİD modda çalışacak.Yani basınç istenilen değere geldiğinde ana motorun devri düşecek.Sıcaklık istenilen değere geldiğinde fan motorunun devri düşecek.Benim istediğim bir hmi+plc veya bir gömülü sistem plc ile bu sürücüleri ve diğer giriş ve çıkışları tek yerden kumanda etmesi.Bu plc nin en az 3 adet sıcaklık sensörü,2 adet basınç sensörü,5 adet DI ve 5 adet DO olması gerekiyor.Bu plc nin sürücülere kumanda edebilmesi için Analog çıkışı veya 0-10 V veya bir şekilde frekans gönderebilmesi gerekiyor.Ayrıca plc üzerinde motor devrini ve akımını da görmem gerekiyor.Piyasada satılan bir takım cihazlar mevcut ve bu cihazlarla yapmak belki daha kolay fakat bu cihazların çok eksik yönleri var.En önemlisi kompresörde oluşan statik elektriğe karşı çok fazla dirençli değiller.Bu proje ile ilgili olarak Atlas copco nun bir plc cihazı elime geçti.Fakat cihazın sensörleri için cihazın 4 katı fiyat verdiler.İstediğim şeyin bütün ipleri elimde olması gerekiyor.Gerektiğinde benim kolaylıkla müdahale edebileceğim bir cihaz olmalı.Cevaplarınızı bekliyorum.
 
Vidalı kompresör PID Devresi ile sürmek çok zor bir uygulama değil fakat, hava tüketimi düştüğünde motor devride düşecek ve vida yağlama problemi olacaktır, bunun için motor sürücüsünün 25 Hz. altında çalışmasına müsade etmemelisiniz. Kullanacağınız plc marka ve modelini burada belirtirseniz eminim yardımcı olan arkadaşlar olacaklardır.
 
Kumanda kısmı için PLC olur fakat, Frekans invertörü ile 37 kw motoru sürüceksen PID'ye gerek yok. Sebep?
Frekans invertörleri 4-20 mA - 0-10 v oransal olarak sürebilirsin. Kompresör çıkışına 0-10 bar / 4-20 mA basınç sensörü ekleyip, bu sensörü direk Frekans invertörüne bağlayıp gerekli parametreleri girdiğin anda zaten oransal çalışacaktır.
Rampa ayarları, max. frekans min frekans bütün ayarları girebilirsin. en ideal invertör DANFOSS ile ABB dir. tabi uygun olması gerekli diyorsan durum değişir. Türk malı alman lazım. Daha ayrıntılı bilgi istersen yardımcı oluruz.
bu arada PLC olarak omron seçersen scada sistemlerinde çok uygun fiyata elde edersin.

Statik Elektrik için Topraklama şartı koşman gerekli. yoksa ne alırsan al birsüre sonra canını feci şekilde yakar. Meger ile ölçüm yaptırıp ona göre devam etmen gerekir..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cevaplarınızı çok olumlu buldum.Ben kompresör konusunda yıllarca imalat kısmında çalıştım.Sürücü konusuna gelince uzun yıllar ABB ile bu türü uygulamalarda bulundum.Söylediğiniz gibi hepsinde sürücüye bir basınç transmitter ı bağlayıp pid modda çalıştırdık.Ama bu konuda hep bir eksiklik oldunu düşündüm.Neden bu sistemler tek yerden kumanda edilemiyor.Sorun tabiki maliyet.Atlas copco elektronikon plc ile Siemens sürücünün haberleşmesini rs485 ile yapıyor.Aynı şekilde KAESER marka kompresörlerde sigma control ünitesi sürücü ile rs485 ile haberleşebiliyor.Bu cihazlar hem sürücüyü hemde diğer sistemleri tek yerden yönetebiliyor.Yapmak istediğimiz şey buna benzer bir sistem kurmak.Ayrıca 3000 d/dak bir motoru sürücü ile 600 d/dak ya kadar rahatlıkla düşürebiliriz.Ben bunu bizat test ettim.Düşük devirde dönen bu motoru soğutma amacıyla harici bir soğutma sisteminide motorun pervanesinin olduğu kısma yerleştirdim.Topraklama konusunda binlerce kompresör devreye almama rağmen hala yeterli topraklaması olan çok az yer mevcut.Bu sebeple Elektronik sistem kendi korumasını kendisi yapmak zorunda.
 
Bu forumda kompresör ve sürücü ile ilgili bir kaç yazı mevcut.hepsinde birileri düşük devirde yağlama sorunu olacağından bahsediyor.Buna bir açıklık getirmek isterim.Kompresörün iç basıncı 1 bar ve yukarısında ise kesinlikle yağ sirkülasyonu mevcuttur.Bu kesindir.İster 7000 devir olsun ister 100 devir olsun iç basınç 1 bar ve yukarısı ise hiçbir sorun söz konusu bile değil.Bence bu devirlerde önemli olan motorun ısısı ve çektiği akımdır.İlk yazımda belirttiğim gibi düşük motorun soğutmasını ben harici bir fan ile sağlayacağım.Sizlerden bu kompresörün Elektronik otomasyonu konusunda yardımlarınızı bekliyorum.
 
PLC markasını Siemens S7-300 olarak seçersen yazılım konusunda yardımcı olabilirim, hata siemens yerine vipa plc s7-300 serisi seçersen gömülü etherneti sayesinde daha az maliyet ile operatör Panel yerine bu işi herhangi bir windows uygulaması ile çözeriz ve kompresörün basınç sıcaklık bilgileri ile basınç set ayarı, start, stop gibi olayları sadece ofislerinden görebilirler.
 
Sayın macix merak ettiğim bir konu var, Start stop yani I/O bilgileri veya Analog bilgileri Scadada görebiliyoruz.
Peki diyelimki 2 tane kompresör var ve Eş yaşlanma için kompresör çalışma saatleri kullanılacak. Yani atıyorum 1 nolu kompresör 5200 saatteyken 5224 (24 saat çalıştığında) saat olduğunda 2. kompresörü devreye alıcak. Ve Elektrik kesintileri bu saati hiç bir şekilde şaşırtmadan çalışacak.
Hep bunu merak ettim buradaki çalışma zamanını scadada nasıl bir protokol ile sağlanıyor?
Hayırlı bayramlar
 
Sayın macix merak ettiğim bir konu var, Start stop yani I/O bilgileri veya Analog bilgileri Scadada görebiliyoruz.
Peki diyelimki 2 tane kompresör var ve Eş yaşlanma için kompresör çalışma saatleri kullanılacak. Yani atıyorum 1 nolu kompresör 5200 saatteyken 5224 (24 saat çalıştığında) saat olduğunda 2. kompresörü devreye alıcak. Ve Elektrik kesintileri bu saati hiç bir şekilde şaşırtmadan çalışacak.
Hep bunu merak ettim buradaki çalışma zamanını scadada nasıl bir protokol ile sağlanıyor?
Hayırlı bayramlar

Tabiki plc kullandığında bu çok zor bir olay değil. Kompresör birim sürede çalıştığı süreyi toplam süre ile toplarsan sayma işlemini yapmış olursun. İki kompresörün çalışma saatlerini karşılaştırırsın hangisi daha az çalışmış ise bir dahaki çalışmada devreye girer.

Scada protokolune gelince sadece bir veya iki kompresör için scada ve opc server kullanma taraftarı değilim. Daha önce forumda çok tartıştığımız LibnoDave kütüphanesi ile sıradan bir windows application yapabiliriz. Dediğim vipa plc veya Siemens s7-300 plc yanına Ethernet (CP343-1) Modul ilavesi ile lan üzerinden üzerinde windows yüklü herhangi bir pc ile kompresörler izlenebilir ve kontrol edilebilir.
 
Sayın macix ilginize çok teşekkür ederim aydınlatıcı bilginiz için ayrıca teşekkürler..
 

Forum istatistikleri

Konular
129,781
Mesajlar
930,055
Kullanıcılar
452,556
Son üye
ENES..

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst