sayin robutik,
yaziniz sanki amerikada yazilmis bir kitabin turkce tercumesinden alinmis bir pasaj gibi.
Buda bana eski bir anekdotu hatirlatti.
bundan 40 sene once bir tubitak kampinda Yoneylemci bir hoca bir ornek anlatmisti.
Amerikada bir buyuk petrol sirketi buyuk bir metropelde buyuk bir benzin istasyonu acmak istiyor, bir kavsakda karar kiliyorlar ama kavsagin hangi kosesine istasyonu koyacaklarina karar veremiyorlar. Bunun uzerine bir pazar arastirmasi (Marketing Research) firmasi ile anlasiyorlar, bunlar 6 ay boyunce anketler, trafik olcumleri vb calismalar yapiyorlar vede bir sunum hazirliyorlar.
Sirketin butun kodamanlari ve marketing sirketinin eleamnlari buyuk ve lux bir toplanti odasinda toplaniyorlar ve sunum basliyor. MRci arkadas diyorki (uzun sozun kisasi) 6 ay boyunca yaptigimiz arastirmalar sonucunda bir benzin istasyonunun kar ve basarisina etki eden 137 (mesela
parameter bulduk ve bunlari olctuk, daha sonra istatistiksel olarak bunlari yaptigimiz anket ve diger gozlemlerle onem siralarina gore siraladik ve ilk 35 degeri (mesela) aldik .. Tam o sirada petrol sirketinin gn md bir dakika diyor, yerinden kalkiyor, sahneye geliyor ve eline kalemi alip tahtaya kocaman bir E=MC2 yaziyor.
herkes merak icinde beklerken, Gn Md MRci arkadasa donuyor, ve soyle diyor, Adam butun evrenin sirlarini 3 degiskende aciklamis, siz siradan bir benzin istasyonunun yerini belirlemek icin nasil bu kadar parametre dusundunuz!
simdi sizin yaziniza bakinca nerdeyse yok yok!
Benim tecrubem urun gelistirmek bu kadar detayli ve karisik degil. Ana fikir onemli, cok ter dokup calismak onemli ama sansda onemli. Oyle 150 parametre dusunup niye basarisiz oldum diye sizofreni filan olmayin. Daha iyi calisan ve makul fiyatli kalitesi iyi bir fare kapani yapin, insanlar sizden alacaklardir.
(ingilizce buna build a better mousetrap diyoruz)
Daha iyi bir vinc kontrol cihazini yapin ve ithal edilenlerle yakin fiyatlardan satin insanlar sizden bunu alacaklardir. Benim tanidigim kucuk bir RF kontrolu cihaz yapan firma 7 kisiden olusuyordu:
3 ortak
2 mudur (satis ve teknik)
1 muhendis, 1 teknisyen. Bu arkadaslarin yaptigi vinc kontrol cihazi maalesef pazarda cok alici bulamadi!
Biz buna cok fazla reis, cok az kizilderili diyoruz. yani calisan az, satan yoneten cok!