Sn. Muratzıvalı,
Şayet Vista bir disk alanında ( partition ) duruyorsa, " Partition Magic 8 " ile tek Harddiski olan bilgisayarlarda, işletim sistemi yüklü iken harddiski yani sistemin yüklü olduğu sürücüyü sisteminize zarar vermeden bölümlüyebilirsiniz. Bölümledikten sonra da XP yi bu yeni disk alanına kurabilirsiniz. Böylelikle çoklu işletim sistemi kurulumunu ( multiboot installation ) gerçekleştirmiş olursunuz. Partion magic programının kurulumu/kullanımı konusunda döküman mevcuttur arzu ederseniz paylaşabilirim. Tabii bu kurulum tipi için donanım kaynaklarınızın yeterli olması gerekir.
Microsoft, dualboot yani 2 işletim sisteminin aynı partitionda olmasını önermiyor. Çünkü bu disk alanında meydana gelecek herhangi bir sorunda her iki işletim sistemininde açılmama olasılığı olacaktır.
Temiz bir kurulum yapmak istediğinizde ise mevcut sisteminizin yerine XP işletim sistemi olacaktır. Bunun için tabi ki XP driver larınızın olması gerekir. Microsoft un hcl ( hardware compatibility list ) sayfasına girip mevcut sisteminizin ve aygıtlarınızın XP uyumlu olup olmadığını ( Designed for XP yazısı XP kurulduktan sonra driver sorununuzun olmayacağını gösterir ) kontrol edin. "DriverMagic" programını Vistaya kurun ve Vista driverlarının yedeğini alın, olurda bir sorun çıkarsa geriye dönersiniz. Vista da iken " Run (Çalıştır ): msinfo32 " yazarak, bütün donanım kaynaklarınızla ilgili ( driver, üretici vs. ) bilgiler alabilir ve bu bilgileri yazdırabilir, hardcopy olarak elinizin altında bulundurabilirsiniz.
Diğer bir yöntem ise bilgisayar içinde bilgisayar diye tabir ettiğimiz Microsoft ürünü " Virtual PC 2004 " veya " Virtual PC 2007 " programlarını ya da bu konuda Microsoft un rakibi olan 3. parti diye tabir edilen non-microsoft ( Microsoft ürünü olmayan ) " Vmware " programını kullanmanızdır. Vmware programını Vista İşletim sisteminize kurun ve XP ye ihtiyaç duyduğunuzda Vmware yi çalıştırın. Vmware deki XP ile internete surf yapabiliriniz, bahsettiğiniz programları da kurup çalıştırabilirsiniz. Normal işletim sisteminden hiçbir farkı yok. Ayrıca şunu eklemekte fayda görüyorum. Vmware sanal XP nizde çalışırken, internete girerken gerçek makinanıza virüs girmiyor.
İşte arka planda duran gerçek bir Vista kurulu PC de sanal bir XP
. Aynı anda her iki sistemi de kullanabilir, aralarında veri aktarımı yapabilir, veri paylaşabilir, yazıcı paylaştırabilirsiniz.
AYRICA Vmware makinaya hertürlü Linux, Pardus, Sun solaris, Novel netware client işletim sistemleri ile Server işletim sistemleri bile kurulabiliyor. Server-client çalışmaları yapabilir, eğitim amaçlı kullanabileceğiniz sanal bir laboratuar ortamı olarak gerekli testlerinizi gerçekleştirebileceğiniz bir platforma dönüştürebilirsiniz.