Voltaja göre röleyi kapatmak

Ben TL431 ile yapıyım dedim.Şöyle bir sorun var.
Diyelimki 11 voltta kesicek şekilde ayarladık...Şayet aküye 5 wattlık bir ampül baglarsam sorun yok.
Ama 20wattlık bir ampül baglarsam kesme voltajı öne kayıyor.Yani 11 voltta uyarı ledi yanması gerekirken 11,9voltta yanıyor uyarı veriyor..Çözemedim bunu....
O nedenle bu tip devrelerde çıkışa yük bağlayarak ayarlı adaptörle mutlaka deneyim..Ben çözüm bulamadım henüz ve sistemi şu an iptal ettim.
Yük altında voltaj her zaman düşer. Bildiğim kadarıyla yük altındada olsa voltajın 10.5v nin altına düşmesi aküde kalıcı olarak bozulmaya sebep olur... Yük altında iken çok fazla voltaj düşüyorsa ya akünüz kullandığınız cihaza uygun değil yada bozulmuştur.

!!! TL431 ile nasıl yaptın?

Çok teşekkür ederim. LM3914 lü devre benim için oldukça basit olacak. Son sorum şu LM3914 yerine daha küçük bişey kullanmak mümkün mü? LM358 Gibi? LM358 i biraz araştırdım fakat tam olarak işime yaramaz gibi.
LM 3914 yerine birçok devre tasarlanabilir. Ancak istediğin şey hassas bir referans olduğu için op-amp türü entegrelerle doğruluk sağlayamayabilirsin.
Voltaj dalgalanmaları başta olmak üzere stabil bir opamp beslemesi bile sorun yaratacaktır.
LM3914 te bu gibi sorunlar olmaz. Kendi içerisinde bölücüleri ve karşılaştırıcıları olan hazır bir devredir.
https://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm3914.pdf

Erkan bey.
Attıgım şemayı nette buldum.TL431 low voltage yazdıgınızda bir sürü akü uyarı şeması çıkıyor nette.
Ben denemelerimi ayarlı adaptörle yapıyorum.Yük varken voltaj kendisi düşmüyor.Ben voltajı diyelimki 12,5 volta ayarladım.Sonrada yük olarak 20watt ampül bagladık diyelim...
Voltajı tam 11.9 volta getirdiğimde attıgım resimdeki gösterge ledleri yanıyor.Halbuki 11voltta yanması lazım...
Yük olarak 5 watt ampülle denedigimde sorun yok.Tam 11 volta düşürdügümde gösterge ledleri yanıyor..
Yük olarak hiçbirşey baglı değiilken yine sorun yok.Tam 11 volta düşürdüğümde gösterge ledleri yanıyor...
Dolaysıyla nette buldugum akü uyarı devreleri stabil değil.O an yüksek akım çekiliyorsa kesme voltajında kaymalar oluyor...

Bu durumda galiba macera amaya gerek yok. en sağlam çözüm Mr_YAMYAM'ın önerisi. Çok teşekkür ederim....

Forum istatistikleri

Konular
129,708
Kullanıcılar
452,411
Son üye
atiizdmr

Yeni konular

Geri