w otomat çalışma prensibi?

Katılım
8 Haz 2007
Mesajlar
205
Puanları
1
Yaş
41
arkadaşlar şunu öğrenmek istiyorum; örneğin elimizde bir adet 10a lik bir w otomat var bunu sisteme taktığımızda bu Sigorta hanfi kısadevre akımında ani olarak atacaktır. yani eğer 100A veya daha fazla bir akım geçerse gecikmesiz olarak atar da kısadevre akımı 75A olursa gecikmeli olarak termik etkiden dolayımı atacaktır böyle bir durum varmıdır. benim şöyle bir tespitim oldu 25 A lik sigorta takılı olan aydınlatma linyesinden 29A geçiyor ancak sigorta hemen atmıyor, bir müddet uzun bir müddet sonunda atıyor. sanırım geçen akımdan dolayı termik etki meydana geliyor ve sıcaklıktan dolayı (aşırı akım rölesindeki gibi) bir süre sonra devreyi açıyor.

özetle w otomatlar üzerlerinde yazılı olan nominal çalışma akımlarının kaç katında devreyi ani açarlar.

zaman geçen akım grafiği elinde olan varsa ekleyebilirse çok sevinirim.
 
B tipi (eskiden L) otomatik sigortalar anlık, C tipi (eskiden G) otomatik sigortalar ise gecikmeli olarak devreyi açan sigortalardır. Sorunuzda bunların ne kadar anında ve ne kadar gecikmeli olduğunu soruyorsunuz. Bu bilgilere, Sigorta üreticilerinin kataloglarından ulaşabilirsiniz.

B ve C tipi sigortalar amperaj değerlerinin, 1,13 katında bir saatten fazla, 1,45 katında ise bir saatten az sürede atar.

B tipi sigorta, kısaderede, amperaj değerinin 3 katına kadar, 0,1 saniyeden fazla, 5 katına kadar 0,1 saniyeden az sürede atar.

C tipi sigorta, kısaderede, amperaj değerinin 5 katına kadar, 0,1 saniyeden fazla, 10 katına kadar 0,1 saniyeden az sürede atar.

Önemli Not: Bunlar benim yorumum, Bazı hatalar olabilir. Bilenler lütfen uyarıp doğrusunu belirtsin.
 
genç arkadaş'ın cevabının üzerine bir kelime daha yazmak ayıp olur.Ben sadece taktir ve teşekkür etmeden çıkamadım arkadaşlar.
 
arkadaslar meraba ben bir elektrık tesısatçısıyım. bu gune kadar tesısat yaptığımız zaman ustalarımızdan öğrendığımız yontemlerle işte saatın altına 32 amper sıgorta taakılır ve buna benzer ornekler bılırsınız. bunların hepsı standartmış gıbı hep bu yontemlerle sıgorta secımlerı yapılıyor. ben .şunu öğrenmek ıstıyorum mesela 1000 watt kuvvetınde bır alıcıya sıgorta secımı yapmalıyız bunu neye gore yaparız yanı hangı yolla amper hesaplarız. bu konuyu açık bı şekılde anlatan bır arkadasımız olursa çok sevınırım. yanıtlarınız için şimdiden çok tesekkur ederım.
 
Sn.yüksek gerilim,Sigorta seçimi iletkenin akım taşıma kapasitesine göre yapılmalıdır.1000 W omik bir alıcı 4.5 A akım çeker ,sadece bu alıcı için standart 6A otomat kullanırsın.
Yinede işin özü güce göre iletken seçersin ,iletkenin taşıyabileceği akıma göre sigorta seçersin.
Hassas motor ve cihazları sigorta ile koruyamazsınız.Termik röle,faz koruma rölesi gibi devre elemanları kullanmak gerekir.
 
yuksek gerilim arkadasım Sigorta secerken guc onemlidir 1000 watt lık bir alıcının cektigi akımı bulmak istiyorsan sebeke gerilimine bolersin 1000/220=4.5 A sigorta secimi yapmak istiyorsan minimum 4.5 A in bir ust grubundaki sigorta grubunu secebilirsin
 
yüsek gerilim kardeş ustalar bu sigortaları kafasından takmıyorlar ellerinde projede gerilim düşümü hesabı yapılıyor bir meskende ne kadar tüketim var meskenin gücü ne hesabı kitabı yapılıyor ve ona göre Sigorta koyuluyor,kafadan olmaaaz,projelerin arkasını açıp bak göreceksin,binaya nasıl kablo çekilir gücü nedir,kaç amper sigorta takılır..
 
slm torapans ark mesela sistem 3 fazlı ise o zman 1000/380=2.631... değer çıkıyor bölemidir..Yardımcı olursanız sevinirim..Arkadaşlar bide gerilim düşümü,Sigorta amper hesabı,sayaç amper hesabı bunları basit ve anlaşılır şekilde anlatırsanız çok memnun olurum bunları bilmeden elktrikçi olunmuyor saygılar..
 
sayın tropans arkadasım bende yazdığını bılıyorum projenın arkasında ama ben onu lafın gelişi dedım dıkkatlı okursan. ama yazılan cvpları gordum ve işin aslını oğrendım çok tesekkur edrım. formul şu watt bölü volt eşittir amper.cvplarınız için çok tesekkur edrım tekrar saygılar
 
Doğru akım güç formülü: p=uxi

1 fazli alternatİf akim güç formülü: p=uxixcosfİ
3 fazli alternatİf akim güç formülü: p=uxixcosfİx1.73

hesaplamalarinizi bu formüllere göre yaparsaniz doğru seçim yapmiş olursunuz.

saygilar
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…