Eskiden ne güzeldi msn vardı (tabi açıkları da) herkes sadece email ile kayıt olur "Ne dinliyorum" özelliğini açar (ilk hikaye paylaşımı) etrafına mesajını atardı...
Özledim o günleri.
En son versiyonu Msn 5.0 ama artık hiç çalışmıyor zira server tarafı kapatıldı.
Msn'den önce (ki halen var ve onun da açığı zaten açık olarak gidiyordu ) IRC server lar da genel sohbet için gayet yeterliydi.
Her ikisinin de açıkları olmasına rağmen sizin hangi bilgilerinizi almasında bir sakınca görmezsiniz değil mi?
Zira her iki sistem de sadece sohbet muhabbet (genelde chatleşme dönemlerinde) veya tartışma için kullanılıyordu yani sizin için mahrem olmayan bilgiler gidiyordu.
Ancak ticari / özel sizin için mahremiyeti olan bilgilerin paylaşımı konusu gri tarafta.
Bu tür bilgileriniz varsa örneğin whatsapp 'ı bir ekibi yönetmek için kullanıyorsanız ama bütçenizde çok değilse (startup) benzer alternatifini (telegram) kullanılması daha uygun olur.
Çok daha mahrem olan bir (üst yönetim / aile sırrı) bilgi ise daha fazla şifreli olursa iyi olacaktır.
Bunun için ise Signal (ama server ABD'de) ortamı daha iyi olacaktır.
Bu konuda genelde sonuç şu oluyor; bir alfa kişi bir ortam tercih ediyor ve büyük çoğunluk o tarafa yöneliyor...
Önceden sadece whatsapp varken şimdi ise whatsapp + telegram + signal + bip + dedi oluyor
Önümüzdeki ay eğer whatsapp geri adım atmazsa yukarıdaki tablonun kişilerin eğilimi (gizlilik eğilimi) doğrultusunda değişecektir.
Benim tercihim telegram,signal ve dedi olacak gibi.