Yük Ayırıcısı

vol44

Üye
Katılım
21 Ocak 2007
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar, yük ayırıcıları bildiğim kadarıyla belli değerlere kadar yük altında açma kapama yapabiliyorlar.Genelde bir YG Sigortası ile seri bağlı oluyor.Burda, ucuzluğundan ötürü kesici yerine yük ayırıcısı kullanılır deniyor.Yük ayırıcısı kesicinin görevini yerine getiriyorsa YG sigortasına ne gerek var?
Ayırıcıyla alakası yok ama yeri gelmişken sormak istiyorum, YG sigortasını kesiciden farklı kılan şey nedir?
Şimdiden teşekkürler.
 
Sn.vol44, yük ayırıcısı kesme kapasitesi,Yükte açma kapama yapmak için uygundur.Kesiciler kısa devre akımlarını kesme ve kısa devre akımı üzerine kapama yapabilirler.Havai hat veya yer altı ENH koruması yapılmadan sadece anahtarlama yapmak için yük ayırıcılı hücre seçmek yeterli olur.Yani Ag tesisatlarda anahtar=yük ayırıcı,otomatik Sigorta=kesici.
YG.sigorta nın kısa devre kesme yeteneği,arızayı sisteme yansıtmama adına çok daha iyidir.Trafo koruma için maliyet gereği kesici koymayacağız, gerek yok.Yük ayırıcısı tercih edeceğiz,trafoyu etkin koruyabilmek için YG. Sigorta ve AG. den aşırı akım rölesi açma sinyali ile de yük ayırıcıya açma vererek.trafo korumayı halledeceğiz.
Sigorta ile kesiciyi farklı kılan şey ,aynı evlerde eskiden buşonlu sigorta attığında ne yapardık,otomatik sigorta attığında ne yapıyoruz.OG. sigortası attığında atıp yenisini takmak gerekir.Kesici ile her türlü açma kapamayı yaparsın.Tekrar kapama da yapabilirsin.Uzaktan kumanda şansın var hemde dünyanın her yerinden.
 
benim de bir sorum olacak. kesici ile yük ayırıcı arasındaki fark nedir? çünkü ikisinde de yükte açma kapama yapabiliyoruz, ikisi de arızayı görüp hattın enerjisini kesiyor. yük ayırıcısının daha ucuza mal ediliyor olması bunun için bir sebepmi?
şimdiden teşekkürler...
 
Teknisyen arkadaşımız gerekli herşeyi anlatmış, tekrar etmek gerekirse ikiside nominal yükte açma yapabilir, kesici ise 16kA, 25kA gibi kısadevre akımlarında belki binlerce kez kesme yapabilir.
 
Hocam konuyu siz karıştırdınız herhalde.
Ben bildiğim kadarıyla bir kesici binlerce açma yapabilir yazmıştım. Sizin itiranız veya tereddütünüzden sonra internette ufak bir araştırma yaptım. Verdiğim linkte ve yazdığım açıklamada görüldüğü gibi!!! bir kesici (hemde demitaş, merlin gerin veya alstom değil) 10.000 açma kapama kesme yapabilir bilgisini buldum.
Sizin bu konu hakkında başka bir bilginiz, belgeniz veya tecrübeniz var ise bunları ortaya koyarak cevap yazmanızı rica ediyorum. Böylece bizde yanlış biliyorsak doğrusunu öğrenmiş oluruz.
 
Kesicilerde ,16kA kısadevre akımında yalnız 40 kesme işlemi arkadaşlar. Mekaniksel ömür ile elektriksel ömrü birbirinden ayıralım...
 
Arkadaşlar selamlar...

Müsadenizle bende bir yorum yapmak isterim. Sn.Teknikadam_41 e açıklıyıcı bilgisi için teşekkür ederim.Ama anladığım kadarıyla konuda yanlış anlaşılan yada arada eksik bir kelime var oda şu kesicilerin 10.000 acma kapama yapmaları dogrudur fakat nominal çalışma akımlarında 10.000 acma kapama yapmaları mumkundur sn.Teknikadam_41 inde dediği gibi kısa devre akımlarında yada aşırı akımlarda açma sayısı oldukça düşer.Hatta yaglı kesıcılerde 10 kez aşırı akım yada kısa devre akımından açma yaptığı zaman yağların değiştirilmesi şarttır zaten yağ değişimi yapıldığı zamanda yağin simsiyah bir katran gibi çıktığı görülecektir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,840
Mesajlar
930,683
Kullanıcılar
452,682
Son üye
ugurcankut1

Yeni konular

Geri
Üst