Peki hocam bizim prizlere gelen 220v deki Telde akim kac amper. Sonucta bu telin diğer ucu trafoya(secondere) kadar gidiyor.
Peki şöyle sorsam trafonun seconderine bağlı olan cihazların sayısı arttıkça (evimizde kullandigimiz cihazlar) yani direnç arttıkça seconderden geçen akım yine artıyor.
Merhaba.Telden (Tesisattaki kablolardan geçecek olan akımı) yalnızca ohm kanunu belirler.(I=V/R'ye göre) Örneğin kablodaki direnç sıfıra çok yakın olduğunda,bir kısa devre durumunda kablo iç direnç değeri, R=0.1 ohm. ise;220 volt ac.nin geçtiği kablolardan ohm kanunu uyarınca I=220/0.1=2200 amper ac. akım akmak ister.Sigorta buşonundaki ince tel veya otomatik sigorta (Otomat) veya KAR içinde yer alan mağnetik güç tesiriyle bu şiddetteki tehlikeli akımların kullanıcı tarafındaki hatta iletilmesi de güvenle önlenmiş olunur.
Kısa devre durumu dışındaki normal akım geçmesi durumlarında da yine ohm kanunu devrededir.Örneğin sizin prize taktığınız rezistans, 22 ohm "R" değerinde ise; I=220/22 I=10 amperlik bir ac.akımı şebekeden çekilmiş olur.Üniversal Elektrik motorunuzun bakır sargılarının iç direnci R=56 ohm. bile olsa,şebekeden bir omik direnç (Rezistans) gibi I=V/R uyarınca matematiksel olan bir akım değerini çekmez.Burada mağnetik direnç de işin içindedir ve bu şekilde devreden omik+mağnetik direnç ve motorun frenlenme durumuna da bağlı olan bileşke bir amper değeri (Yük indüktif olduğundan Cos fi değeri de burada akım hesabında reaktif güç olarak tam hesaba katılarak) geçer.
Cihaz sayısı arttıkça,bunlar şebekeye sadece paralel bağlantılar şeklinde gireceğinden,paralel bağlantıdaki dirençlerin hesabına göre ( 1/R= 1/R1 + 1/R2+.........+ 1/Rn ) direnç değerinin ne kadar olacağını,cihaz sayısı fazlalığı tayin edecektir.Çok fazla ise R o oranda düşmüş olacaktır,yani tersine direnç değeri bu paralel devreye girme durumlarında yükselmez.1000 watt.lık rezistans,100 watt.lık ampül,1200 watt.lık süpürge motoru,150 watt.lık buzdolabı,73 watt.lık hermetik şofben,60 watt.lık aspiratör,150 watt.lık tv,2000 watt.lık ufo,2000 watt.lık elektrikli fırın ayni anda prizde ise,şebeke elektriğinin sizin tesisata girerken karşılacağı direnç değeri iyice düşer,bu durumda da sayaç çok hızlı dönerek çok daha büyük akımları şebekeden kolaylıkla çekecektir.
Yani sonuç olarak söylemek gerekirse; I=V/R'ye göre, direnç (R) düşerse veya V (Voltaj) artarsa I akımı da doğru orantıyla artar.Direnç (R) yükselir veya V (Voltaj) düşerse (Şebekedeki gerilim düşümü durumu) I akımı da doğru orantılı olarak düşer,azalır.
O zaman direnç çok büyük çıkar ama gerçekte öyle değil
Sözünü ettiğiniz bu durum,çok yüksek direnç değerinin,çok yüksek gerilimli iletim hatlarındaki olan özel durumuysa eğer,amper çok düşürülüp,gerilim çok fazla da arttırıldığından,ayni kesitteki (Sabit R değerindeki iletken havai hatlarda) bu iletim hattındaki iletkenlerde, bu zayıf akıma karşı direnç de hemen hemen hiç yokmuş seviyesine,yani en asgari değerine,sıfıra yakın bir değerine indirilmiş olur.(Bu geçen çok zayıf akıma göre)
Tersine düşünerek trafonun sekonder sarımlarından,santraldeki jeneratörün çıkışındaki ac. gerilimini daha da düşürüp,akım şiddeti (Amper) değerini çok yükseltirsek, o zaman sizin dediğiniz bu özel durum gerçekleşecek,yani ayni kesitteki (Sabit R değerindeki iletken havai hatlarda) bu defa da geçen yüksek akıma karşı,ayni iletim hattı iletkenleri yüksek direnç değerleri gösterecek,ısınma yoluyla güç kaybı en üst seviyede olacak,yani kayıplar azami ölçüde de artarak,kullanıcı tarafına kayıpsız olarak da elektrik akımı hiç iletilemeyecektir.Trafolarda akımı düşürüp gerilimi arttırmanın tek amacı,çok uzun olan bu havai hatlardaki kayıpları minimum kayıpla kullanıcı tarafına ulaştırabilmektir.Trafolardaki bu şekil değişiminin (Transformer) en büyük amacı da sadece budur.Kolay gelsin.