Yüzer ve Oransal Kontrol

Katılım
6 Tem 2009
Mesajlar
40
Puanları
1
Yaş
35
Sa arkadaşlar.Başlıkta belirttiğim gibi Yüzer ve oransal kontrol nedir ? aralarındaki fark nelerdir ?.Çok aradım ama tatmin edici bilgi bulamadim.

Teşekkürler,iyi forumlar....
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Yüzer kontak ve Oransal kontrol diye formda arayın yeterli bilgi var.
 
Beyler yardımcı olacak kimse yok mu?
 
Selamlar,

Oransal kontrol mantığı su sekilde 0...10VDC veya 4...20 ma. Çıkış sinyallerini kullanarak orandan kontrol sağlarsın... Ornegin 0...10VDC mantığında; ilgili cihaza 1 volt gönderdiğini farzet cihaz kendini %10 acar... 2 volt yollarsin, cihaz kendini %20 acar...

Yuzer kontrol mantığında ise su şeklindedir... Bu kontrol icin 2 ayrı dijital çıkışa ihtiyacın olacaktır... Dijital çıkışların 1 tanesi cihazı acmak icin, 2.'de cihazı kapatmak içindir. Saniye bazlı verdigin dijital çıkış kadar cihazın acar veya kapatır... Ornegin bir PLC'nin dijital çıkış uçlarından 5 sn. Süresince dijital çıkış verirsen cihazın kendini %50 acar... Diğer çıkışından da 3 sn. Süresince dijital çıkış verirsen cihaz kendini %30 kapatır... Baktığın zaman bir nevi orandan kontrol yapmış oluyorsun... Elimden geldigi kadar anlatmak istedim...
 
oransal kontrol bir kontrol formudur. p kontrol pi kontrol pid kontrol on off kontrol gibi.oransal kontrolde hedefle mevcut değer arasında sabit bir oransal bant vardır.bu bant içinde çıkış yüzdesi lineer değişir.geri besleme ve hata düzeltme yoktur.yüzer kontrol ise bir çıkış şeklidir.açma kapatma çıkışları vardır.genelde servomotorlu vanalarda kullanılır.bir cihaz hem oransal hemde yüzer kontrol çıkışlı olabilir.yada oransal ssr çıkışlı olabilir.oransal 0-10v çıkışlı olabilir.çıkış şekli tamamen sizin cihaz çıkışına bağladığınız çıkış elemanı ile ilgilidir.kontrol şeklide prosesi ne şekilde ve hassasiyetle kontrol etmek istediğinize göre değişir.
 
Cevap için teşekkürler öncelikle,
Soruyu sorma amacım siemens malzeme satışına başlamış olduğumuz lakin bu motorlu vanalarda müşteriye tam tatmin edici cevap veremiyorum.Yani oransal tamam da yüzer kontrolde sıkıntı var.Sorumu şu şekilde madde halinde yazayim.
1)Yüzer kontrollü vana ve kullanım alanları
2)Oransal kontrol ve kullanım alanları (Radyatör Motorları v.s. gibi)
 
Ben bu konuda yazdığımı sanıyordum ya çok eskide kaldı yada yanlış hatırlıyorum.

Kısaca örneklemeye çalışayım: Bir presi sıcak yağ ile 220 Derece ısıtmak istiyorsunuz, yağı ısı merkezinde 250 Derece sıcaklığa getirdiniz. Pompa ile prese basacaksınız ve motorlu vana ile ısı kontrolü yapacaksınız. Preste ısıyı ölçen termokupl yüzer kontrollü (kontaklı) ve oransal kontrollü bir cihaza sıcaklığı bildirecek bu cihaz da motorlu vanayı kontrol edecek.

Cihazımızın yüzer kontak olmasındaki gerekçe " vanayı aç ve vanayı kapa " komutlarını vanaya gönderen 2 çıkış kontağının arasında ayarlanabilir bir boş bölge (yüzer bölge) olmasıdır. Şöyle ki 218 derece ile 222 derece arsında vanayı çalıştırma (açma kapama yapma) diyebilmeliyiz. Normal aç kapa mantığına göre vana hiç durmadan ya açma ya kapama yapmaya çalışacaktır. Kimi yüzer kontaklı cihazlarda set değeri kimilerinde renc (Range) değeri olarak bu boş bölge belirlenir. Sisteminizin hassasiyetine göre de aralık belirlersiniz. Bu örnekte 219,9 derecede yükselt 220,1 derecede düşür de diyebirsiniz ancak bu vananın karsız çalışmasına ve dişlilerin çabuk bozulmasına neden olur.

Oransal kontrolün gerekçesi ise: Bu presin ilk ısınmaya başladığında 220 dereceye gelmeden 150 dereceye kadar vananın devamlı ısıyı yükseltme konumunda çalışmasında bir sakınca yoktur, daha hızlı ısınacak ve zaman tasarrufu olacaktır. Eğer ki sıcaklık aşırı armış ise de soğut komutunu belirli dereceye kadar devamlı vermesi gerekmektedir. Bu durumda cihazda bir oransal bölge seçilir (bir çok cihazda bu % olarak girilir) ancak bu oransal bölge içinde cihaz türev ve integral (İ , İD , (PİD buradan geliyor)) matematiksel fonksiyonları kullanarak işlem yapar. Amaç istenilen sıcaklığa en az salınım ile ulaşmak ve sıcaklığı sabit tutmaktır.
 
Cevap için teşekkürler öncelikle,
Soruyu sorma amacım siemens malzeme satışına başlamış olduğumuz lakin bu motorlu vanalarda müşteriye tam tatmin edici cevap veremiyorum.Yani oransal tamam da yüzer kontrolde sıkıntı var.Sorumu şu şekilde madde halinde yazayim.
1)Yüzer kontrollü vana ve kullanım alanları
2)Oransal kontrol ve kullanım alanları (Radyatör Motorları v.s. gibi)

İkisinde de kullanım alanları aynıdır. Fark vana motorunun çalışma mantığındadır. Yüzer kontrol vana motorunda 2 adet voltaj girişi 1 adet nört vardır, 1.voltaj girişi motorun açmasını sağlar 2.voltaj girişi motoru ters yönde çalıştırır ve kapatmasını sağlar. Her yüzer kontrol vana motorunun üzerinde açma/kapama süresi yazar; örneğin bu süre 60 saniye ise 1.voltaj girişine 60 saniye boyunca voltaj verirseniz vana %100 açar, %50 açmasını istiyorsanız 30 saniye sonunda voltajı kesmeniz gerekir. Kapatırkende aynı mantık geçerli ama bu sefer 2. voltaj girişine enerji vermeniz gerekir. Bu da aslında bir çeşit oransal kontroldür.

Gerçek oransal vana motorları ise 0-10V (yada 0-20mA) ile çalışırlar. Bunlar genelde 24V sabit gerilim ile beslenirler ve oransal ayar için ayrıca 0-10V giriş bağlantısı yapılır. 0-10V girişine 3V verildiğinde vana %30 pozisyonuna, 10V verildiğinde %100 pozisyonuna gelir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,691
Mesajlar
929,045
Kullanıcılar
452,397
Son üye
otomasyon1es

Yeni konular

Geri
Üst