Yıldırıma Karşı İşletmemizi ve Elektronik Cihazlarımızı Nasıl Koruyabiliriz?

Katılım
20 Mar 2020
Mesajlar
15
Puanları
1
parafudr-1.png

Dünya üzerinde her yıl ortalama 1,4 milyar civarında yıldırım oluşmaktadır. Yıldırımdan kaynaklı Elektrik boşalması esnasında 200.000A e varabilen yıldırım akımı toprak yolu ile 2km çapında alana etki eder. Bu alan içerisinde, yıldırım akımı toprak yolu ile binanızdaki ve işyerinizdeki elektrik sistemleri, haberleşme sistemleri, güç hatlarına ulaşır ve bu hatlara bağlı olan cihazların bozulmasına ve yüksek miktarda maddi hasara sebep olur. Yıldırım kaynaklı aşırı akımı Elektronik cihazlarınıza ulaşmadan ve onlara zarar vermeden toprağa boşaltan parafudrlar ile maddi hasarların önüne geçilir.

Parafudr nedir?
Parafudr şebekeye bağlı cihazları , şebekeyi , tesisatı yıldırım kaynaklı yürüyen darbelere (şebekeye karışan darbeler) ve tesis içi oluşan ani darbelere karşı koruyan bir elektriksel koruma elemanıdır.
parafudr.png

Nasıl seçilir?
Parafudrun kullanılması kadar doğru seçilmesi de önem taşımaktadır.
Sınıf I (Tip 1 B sınıfı) parafudr: Ana giriş panolarında sayaç öncesinde kullanılması gereken Sınıf I, Tip1, B sınıfı olarak adlandırılan parafudrlar yıldırım darbesine karşı elektrik panosu içerisindeki tüm sistem ve cihazların korunmasını sağlar.

Sınıf II ( Tip 2, C sınıfı ) parafudr: Yardımcı panolarda(tali pano) sayaç sonrası kullanılması gereken Sınıf II, Tip 2, C sınıfı parafudrlar, şebekede oluşan aşırı gerilimlere karşı ekipmanların korunmasını sağlar.
Eğer ana dağıtım panosu ve tali pano arasındaki mesafe 10m’yi aşıyor ise giriş panolarında sayaç öncesi Sınıf I+II ( Tip 1+Tip2 B+C sınıfı ) parafudr kullanılması gerekir.B sınıfı ve C sınıfı parafudr korumasının bir araya getirilmesi sayesinde olabilecek yıldırım darbeleri ve şebekede oluşabilecek aşırı gerilim darbelerine karşı koruma sağlanır.

Sınıf III ( Tip 3, D sınıfı ) parafudr: C sınıfı parafudrun kullanım yeri ile hassas cihaz panosu arası mesafenin 30m’yi aşması durumunda ise Sınıf III parafudr, Sigorta kutularında kullanılır.

Neden Sigma parafudr ?
TS EN ve Avrupa standartlarına uygun üretilen Sigma parafudrları ile elektrik tesisatı ve bu tesisata bağlı teçhizatlar güvenli bir şekilde koruma altına alınır.Sigma AG parafudrları Sınıf I Tip 1 B sınıfı hariç diğer tüm parafudrlar için hata sinyal kontağı ile birlikte sevk edilir.Bu sayede darbe gerilimi meydana geldiğinde, istenirse ikaz sinyali alınır. Sınıf II, Sınıf I+II,Sınıf III parafudrların katuşları kolayca değiştirilebilir, böylece bakım maliyetleri de düşürülmüş olur.Sigma parafudrlar geniş ürün seçim olanağı ile komple bir koruma sağlar, olabilecek tüm risklerin önüne geçilmiş olur.
 
Bilgilendirme için teşekkürler.Parafudrların
bağlandığı noktalardaki topraklama direnç
değeri ile ilgili bir şart ( max / min ) varmı ?
Daha açıkçası,topraklama direncim 100 ohm olsa,aletin tepkisi ne olur ?
İkaz sinyali,koruma elemanının çalışmış ol-
duğunumu yoksa arızalı olduğunu ve değiştirilmesi gerektiğinimi belirtmektedir ?
 
Son düzenleme:
Sami Hocam ve diğer üstadlarım bir teklifim var . Site kurallarına aykırı ise mesajımı hemen silebilirsiniz.
Siteye üyeliğim eski olup faal olarak kullanmam virüs salgını nedeniyledir.Sigma firmasına benzer bazı firmaların tanıtımları var, ürettikleri ürünlerin test sonuçlarını en kaba şekliyle akım, gerilim vb. videolarını burada yayınlayamazlar mı ? Veya siz üstadlarıma numune ürün gönderseler , test sonuçlarının görüntülerini üstadlar burda yayınlasalar en başta ülkemiz,üretici firmalar,forum , son kullanıcı bizler için iyi olmaz mı ?
 
Test,kullanıcının ! kanaati ve tecrübesidir.Vi-
deoyu istediğiniz gibi ! manipüle edebilirsi-
niz.Bence,buradaki tecrübeler,en yararlı vide-
odur.Ünlü bir Alman ! Elektrik firmasının,her
türlü videosu ve kalite belgesi olmasına rağ-
men,kompanzasyon kontaktörleri yüzkarası-
dır.Bilginin fazlasından kimseye zarar gel-
mez.Video hariç,tüm dokümanları zaten web
sitelerinde var.Benim beklentim,firma teknik
elemanlarının burası gibi diğer forumlarada
katılıp katkı sunmalarıdır
 
Test,kullanıcının ! kanaati ve tecrübesidir.Vi-
deoyu istediğiniz gibi ! manipüle edebilirsi-
niz.Bence,buradaki tecrübeler,en yararlı vide-
odur.Ünlü bir Alman ! Elektrik firmasının,her
türlü videosu ve kalite belgesi olmasına rağ-
men,kompanzasyon kontaktörleri yüzkarası-
dır.Bilginin fazlasından kimseye zarar gel-
mez.Video hariç,tüm dokümanları zaten web
sitelerinde var.Benim beklentim,firma teknik
elemanlarının burası gibi diğer forumlarada
katılıp katkı sunmalarıdır
Budur, Hocam çok ama çok teşekkürler. Emeğinize, tecrübelerinize saygılar hürmetler..
 
Parafudrda en iyi teknoloji Citel VG teknolojili olanlardır. Yani Varistor ve Sparg GAP kombinasyonundan olusanlar. Phoenix ve başka bazı markalarda da bu tarz kombinasyon ürunler bulunuyor. Onlar tercih edilmelidir.
Sıradan çoğu parafudr sadece Varistor ZNO çinko oksit den ibarettir. Ömürleri en fazla 5 yıl, arıza oranları çok yüksektir. VG teknolojili ürünlerde ortalama ömür 20 yıl ve arıza oranı çok azdır .
Bir tesisi yıldırım etkilerinden korumak sadece güç devresine parafudr seviyeleri oluşturmakla mümkün değil dır. Temel topraklamasi, potansiyel birleştirme barasi, güç ,data,zayıf akım, CCTV vs bütün sistemlere aşırı gerilim ileticiler takılması ile olası bütün kapıların kapatılması ile mümkün olur. Binani üzerine Yıldırım düşmemesi için ise Faraday kafesi şarttır. Ben şahsen tek başına bir aktif paratonerin bir işe yaramayacağina inananlardanim
 

Forum istatistikleri

Konular
129,781
Mesajlar
930,038
Kullanıcılar
452,554
Son üye
ilhannnnn

Yeni konular

Geri
Üst